Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

Επίδομα λουτροθεραπείας από τον ΕΟΠΥΥ: Ποιοι το δικαιούνται, πώς θα καταβάλλεται

Στο ποσό των 150 ευρώ ανέρχεται το επίδομα λουτροθεραπείας που θα καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ στους ασφαλισμένους του για την περίοδο από την 1η Ιουνίου έως τις 31 Οκτωβρίου.
Το συγκεκριμένο ποσό χορηγείται για την πραγματοποίηση κατά ανώτατο όριο 15 λούσεων.
Όπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο, δικαίωμα για την χορήγηση του επιδόματος λουτροθεραπείας έχουν οι ασφαλισμένοι που πάσχουν από τις εξής παθήσεις:



-Αυτοάνοσες ρευματικές παθήσεις με προβολή του μυοσκελετικού συστήματος, που δεν βρίσκεται σε οξύ στάδιο.
Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται παθήσεις όπως: Ρευματοειδής αρθρίτιδα, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, συστηματική σκλήρυνση, πολυμυοσίτιδα – δερματίτιδα, ρευματοειδής πολυμυαλγία και μεικτή νόσος του συνδετικού ιστού.
-Μετατραυματικές δυσκαμψίες, μετατραυματική αρθρίτιδα και δερματοπάθειες. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται η ψωρίαση, το χρόνιο έκζεμα και η χρόνια διάχυτη νευροδερματίτιδα.
Τα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβάλλουν οι ασφαλισμένοι, προκειμένου να έχουν τη συγκεκριμένη παροχή είναι τα εξής:
-Ιατρική γνωμάτευση ιατρού, αντίστοιχης με την πάθηση ειδικότητας (ορθοπαιδικού, ρευματολόγου, φυσιάτρου και δερματολόγου). Στη γνωμάτευση θα πρέπει να αναφέρεται αναλυτικά η πάθηση του ασφαλισμένου και να αιτιολογείται αναλυτικά η αναγκαιότητα υποβολής του σε λουτροθεραπεία. Σε περίπτωση έλλειψης ιατρού ειδικότητας ρευματολόγου στην περιοχή (συμβεβλημένου ή υπηρετούντος σε κρατικά ή στρατιωτικά νοσοκομεία ή Πανεπιστημιακές Κλινικές ή μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ), θα γίνονται αποδεκτές γνωματεύσεις από συμβεβλημένους ορθοπεδικούς ιατρούς ή υπηρετούντες στις ανωτέρω μονάδες Υγείας για αυτοάνοσες ρευματικές παθήσεις με προβολή του μυοσκελετικού συστήματος, που δεν βρίσκεται σε οξύ στάδιο.
-Απαιτείται, επίσης, ιατρική γνωμάτευση ειδικευμένου καρδιολόγου, από την οποία να προκύπτει, δεδομένης της κλινικής κατάστασης του ασφαλισμένου, ότι δύναται να προβεί στην συγκεκριμένη θεραπεία και ότι δεν υπάρχει ιατρική αντένδειξη για την διενέργεια αυτής.
-Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο απόδειξης παροχής υπηρεσιών του ξενοδοχείου ή του ενοικιαζόμενου δωματίου, προκειμένου να διαπιστώνεται η μετάβαση και διαμονή του ασφαλισμένου στον τόπο της λουτροπηγής.
Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ θα υποβάλλουν τα αιτήματά τους στα Τμήματα Παροχών του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, στα οποία εξυπηρετούνται μέχρι σήμερα.