Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Ξεκινούν οι εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στη Ρόδο


Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου σε συνεργασία με την Α’θμια Εκπαίδευση διοργανώνουν τη δράση «Μεγαλώνουμε Μαζί» η οποία αφορά την εκπαίδευση των μαθητών στη φροντίδα θεραπευτικών φυτών και την ενημέρωση για τις ιδιότητες αυτών.
 

 

ΠΛΑΝΟ ΔΡΑΣΗΣ
ΔΙΑΝΟΜΗ ΦΥΤΩΝ
Διανεμήθηκαν  2.000 φυτά σε 2.000 μαθητές σχολείων  του νησιού που επιλέχθηκαν  από την Α’θμια εκπαίδευση.
Η διανομή συνοδεύτηκε  από αφίσες και φυλλάδιο. 
Φαρμακοποιοί και γεωπόνοι θα περιοδεύσουν στα σχολεία προκειμένου να ενημερώσουν τους μαθητές. 
 
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ 3ης ΙΟΥΝΙΟΥ  2016
Γιορταστικές εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που γιορτάζεται στις 5 Ιουνίου θα λάβουν χώρα της Παρασκευή 3 Ιουνίου στην περιοχή του ΑΚΤΑΙΟΝ (κέντρο της πόλης). 
Και οι 2.000 μαθητές  θα μεταφερθούν στην περιοχή του ΑΚΤΑΙΟΝ μαζί με τα φυτά τους τα οποία θα εκθέσουν σε κιόσκια ανά σχολείο. 
Συγχρόνως θα γίνονται παράλληλες εκδηλώσεις, μουσικές, χορευτικές κλπ. 
Τα φυτά θα πωλούνται στο κόσμο και τα έσοδα θα διατεθούν σε φιλανθρωπικό σκοπό. Τα έξοδα της δράσης βαρύνουν συνολικά τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Δωδεκανήσου. 
Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης θα λάβει χώρα από τις 10:00- 13:00. 
Οι εκδηλώσεις θα συνεχισθούν και το απόγευμα με διάφορες δράσεις σε συνεργασία με το Δήμο Ρόδου και την Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου. Το απογευματινό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί μετά την προγραμματισμένη συνάντηση των προαναφερομένων φορέων τη Δευτέρα 18/04 
 
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ 4ης ΙΟΥΝΙΟΥ 2016
Από τον Φ.Σ.Δ. προγραμματίζετε για το Σάββατο 4/6 το απόγευμα ( 19:00) ομιλία από τη Φαρμακοποιό και καθηγήτρια Πανεπιστημίου κ. Ιωάννα Χήνου. 
Τις εορταστικές εκδηλώσεις θα παρακολουθήσει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Λουράντος μετά από πρόσκληση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ από τη Ρόδο:
 

Για τις εκδηλώσεις που ξεκινούν την Παρασκευή 3 Ιουνίου και ολοκληρώνονται
την Κυριακή 5 του μηνός, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, τις οποίες διοργανώνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Α’ βάθμιας Εκπαίδευσης, το Δήμο της Ρόδου και πολλών φορέων, μίλησαν χθες οι διοργανωτές, τονίζοντας τη σημασία του να αποκτήσουν τα παιδιά επαφή με το περιβάλλον.
 
Για τη διοργάνωση του μεγάλου αυτού εγχειρήματος συνεργάστηκαν άψογα η Δημοτική Κοινότητα Ρόδου, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου, η Διεύθυνση Α’ βάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πεταλούδων, ο Σύλλογος Γεωπόνων Δωδεκανήσου, ο ΔΟΠΑΡ, η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου και το Σωματείο Φορτηγών Ι.Χ.
Πρόκειται για την υλοποίηση του προγράμματος «Μεγαλώνουμε μαζί, μεγαλώνουμε φυσικά», που δημιούργησαν ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Α’ βάθμιας Εκπαίδευσης και ο Δήμος φιλοξενεί τις δράσεις που ξεκινούν από μεθαύριο, Παρασκευή, το πρωί στο «Ακταίον».

Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν χθες οι φορείς που μετέχουν, καταρχήν, ο Πρόεδρος της δ.κ. Ρόδου, κ. Μίλτος Παγκάς τους ευχαρίστησε όπως και όλους όσοι συμμετέχουν σ’ αυτή τη δράση και είπε ότι τέτοιες δράσεις τις ενισχύουν και τις στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Φουτούλης, μίλησε για το πρόγραμμα που ξεκίνησαν και ήταν ιδέα του Συλλόγου πιστεύοντας ότι η κοινωνία μας αλλάζει από τα παιδιά και από την παιδεία που τους παρέχεται. Όπως είπε, ξεκίνησαν το πρόγραμμα πριν από μερικούς μήνες, με την Α’ βάθμια και συγκεκριμένα με τον προϊστάμενό της κ. Νίκο Ράπτη, τον οποίο και ευχαρίστησε επειδή ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμά τους και εξέφρασε την πεποίθηση του χρόνου να επεκταθεί και στα υπόλοιπα νησιά.

Έτσι, ξεκίνησαν στις αρχές του χρόνου με τη διανομή 2200 φαρμακευτικών φυτών σε 32 σχολεία του νησιού μας προκειμένου οι μαθητές να τα φροντίζουν αλλά και να μάθουν τις ιδιότητες του φυτικού πλούτου που διαθέτει ο τόπος μας και να κατανοήσουν την αξία που έχουν για τη ζωή των ανθρώπων.

Την Παρασκευή 3 Ιουνίου, οι μαθητές θα μεταφερθούν στον πεζόδρομο του «Ακταίον» και θα εκθέσουν τα φυτά που φρόντιζαν όλους αυτούς τους μήνες και τα οποία θα διανέμονται στον κόσμο έναντι ενός προαιρετικού αντιτίμου. Μάλιστα, το όλο εγχείρημα έχει και φιλανθρωπικό χαρακτήρα αφού με τα χρήματα που θα συγκεντρώσουν θα συμβάλουν στην αγορά λεωφορείου για τα ΑμΕΑ.

Την Παρασκευή, λοιπόν, από τις 10:00 το πρωί έως και τις 2:00 το απόγευμα, θα γίνουν διαδραστικές δράσεις από τον Σύλλογο με επίδειξη σκευασμάτων από φαρμακευτικά φυτά.


Επίσης από τις 6:00 το απόγευμα μέχρι και τις 10:00 το βράδυ, θα γίνουν και άλλες εκδηλώσεις. Ο κ. Φουτούλης, δεν παρέλειψε να πει ότι κάθε Σύλλογος έχει χρέος να αφουγκράζεται την κοινωνία και να πρωτοστατεί στην ανάπτυξή της και αυτό κάνουν.

Ο κ. Κώστας Κωνσταντίνος από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πεταλούδων, είπε ότι στόχος τους είναι η ευαισθητοποίηση των παιδιών, από νηπιαγωγείο μέχρι και Λύκειο, σε θέματα περιβάλλοντος έτσι ώστε να αποτελέσουν μελλοντικά τους συνειδητοποιημένους και δραστήριους πολίτες για να λυθούν τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Στη δράση αυτή, αποτελούν το συνδετικό κρίκο μεταξύ του φαρμακευτικού συλλόγου και των σχολείων και όλο αυτό το διάστημα έχουν κάνει παρουσιάσεις στα σχολεία σε σχέση με τη δράση.
Από την πλευρά του, ο κ. Ράπτης είπε ότι ο Φαρμακευτικός Σύλλογος υπέβαλε στο Υπουργείο Παιδείας το αίτημα για τη δράση αυτή και ως Διεύθυνση Δωδεκανήσου δεν είχαν παρά να την αποδεχθούν για τρεις λόγους: Ο ένας είναι ότι, μέσα από τέτοιες δράσεις, στη σημερινή εποχή, μέσα από τυπική και άτυπη μαθησιακή διαδικασία αποκτούν οι μαθητές μας γνώσεις, τάσεις και δεξιότητες. Μάλιστα, είπε ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο σύγχρονο σχετικά με τις θεωρίες μάθησης μέσα από μία πολιτισμική και κοινωνική δράση όπως αυτή.

Το δεύτερο είναι ότι, ο σκοπός αυτής της δράσης είναι ιερός από τη στιγμή που στοχεύει στην αγορά λεωφορείου για τα ΑμΕΑ. Ο τρίτος λόγος είναι ότι σήμερα τα παιδιά πρέπει να αναπτύξουν μία ηθική διάσταση απέναντι στο περιβάλλον, με την έννοια της αειφορικής του ανάπτυξης και τις ευεργετικές διαδικασίες που έχει για την ποιότητα της ζωής τους.

Ευχαρίστησε επίσης την προϊσταμένη των εκπαιδευτικών δράσεων του Τμήματος, η οποία και αναφέρθηκε σε νούμερα που δείχνουν την έκταση που έχει πάρει η δράση αυτή και διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει και συνέχεια. Όπως είπε η ίδια, τα σχολεία συμμετέχουν πάντα πρόθυμα σε κάθε δράση περιβαλλοντικού περιεχομένου και αυτό είναι που κάνει ξεχωριστή τη μάθηση σ’ αυτά τα ζητήματα.

Τα παιδιά που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη δράση ήταν 2141, 41 σχολεία, 133 εκπαιδευτικοί ενεπλάκησαν σ’ αυτή τη διαδικασία μάθησης, που ήταν πολύμηνη και μόνο το αποτέλεσμά της θα δούμε την Παρασκευή που τα παιδιά θα φέρουν τα γλαστράκια που φρόντισαν όλο αυτό το διάστημα. Είπε, ακόμη, ότι το εγχείρημα ήταν μεγάλο και οι αριθμοί πολύ μεγάλοι και ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν στη διαδικασία αυτή.

Ο κ. Μαστόρου από τους γεωπόνους, αφού ευχαρίστησε και εκείνος τον Σύλλογο, είπε ότι ο στόχος που έχει θέσει θα επιτευχθεί και ήδη τα τελευταία χρόνια γίνονται μεγάλες προσπάθειες στα σχολεία ώστε τα παιδιά να αποκτήσουν περιβαλλοντική παιδεία γνωρίζουν αρκετά για το περιβάλλον. Ωστόσο, τα παιδιά των αστικών περιοχών δεν έχουν συχνά την ευκαιρία της άμεσης επαφής με τα φυτά και δεν μπορούν εύκολα να γίνουν αποδέκτες αυτής της χαράς που τους δίνει η αλληλεπίδραση με τη φύση.

Αυτή η δράση, δηλαδή το να φροντίσουν τα ίδια τα παιδιά τα φυτά, τους παρέχει την ικανοποίηση της φροντίδας και μαθαίνουν να έχουν την ευθύνη. Είπε, ακόμη, ότι, ούτε τα είδη των φυτών που δόθηκαν είναι τυχαία. Πρόκειται για μέντα, λεβάντα, ρίγανη, δενδρολίβανο, δηλαδή φυτά της Μεσογείου που έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες πολύ καλές. Μάλιστα, την Παρασκευή θα δείξουν στα παιδιά πως να φέρονται στα φυτά, θα τους μιλήσουν για τα βασικά πράγματα που πρέπει να προσέχουν στη φροντίδα τους και το απόγευμα θα γίνει μία επίδειξη από γεωπόνους σε εμβολιασμούς σε ελιά και εσπεριδοειδή ενώ θα δίνονται πληροφορίες για την οικιακή κομποστοποίηση καθώς και συνταγές πως μπορούμε, με φυσικούς τρόπους, να καταπολεμούμε έντομα και ασθένειες.

Ο κ. Εγγλέζος από την Ομοσπονδία πολιτιστικών συλλόγων, είπε ότι πολιτισμός είναι τα πάντα, όπως και η συμμετοχή σε δράσεις, γι’ αυτό και αποφάσισαν αμέσως να στηρίξουν τη δράση αυτή που θεωρούν ότι είναι η αρχή μίας συνεργασίας τα αποτελέσματα της οποίας θα φανούν στο μέλλον. Οι ίδιοι έχουν προγραμματίσει να δείξουν πως μπορούν να γίνουν διάφορες παρασκευές με φυσικούς τρόπους. Το απόγευμα του Σαββάτου σύσσωμοι οι 42 σύλλογοι με τις φορεσιές και τα λάβαρα θα πραγματοποιήσουν μία παρέλαση για να δείξουν στα παιδιά ότι μέσα από συνεργασίες βγαίνουν αποτελέσματα.

Ο Πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ κ. Σέργιος Αιβάζης εξέφρασε και εκείνος τη χαρά του για τη στήριξη στη δράση που είναι πολυδιάστατη, παιδαγωγική, οικολογική, πολιτιστική και δεν θα μπορούσε να μην τη στηρίξει ο ΔΟΠΑΡ και απηύθυνε πρόσκληση στον κόσμο να κατέβει στο κέντρο και την Κυριακή που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ενώ οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με την παρουσία της φιλαρμονικής της Ρόδου.

Άμεση ήταν η ανταπόκριση του Σωματείου των Φορτηγών Δ.Χ., σύμφωνα με τον Πρόεδρό του κ. Κώστα Στυλιανού, που όπως είπε μετέφεραν τα φυτά σε όλα τα σχολεία και η προσπάθεια ξεκίνησε από τον Ιανουάριο. Οι ίδιοι δηλώνουν παρόντες για να μεταφέρουν ό,τι χρειάζεται κατά τη διάρκεια του τριημέρου.


Πηγή : Η ΡΟΔΙΑΚΗ