Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας: «Στρεβλό το σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων»

Στρεβλό χαρακτηρίζει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) το σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων, με αφορμή την ανάρτηση του νέου Δελτίου Τιμών στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας. Οι ελληνικές εταιρείες παραγωγής φαρμάκων κάνουν λόγο παράτυπη πολιτική που έχει ως αποτέλεσμα την εξόντωση των παλαιών φθηνών φαρμάκων, την αδυναμία κυκλοφορίας νέων γενοσήμων, τη διάλυση της ελληνικής παραγωγής και τη δημιουργία μονοπωλίου εισαγομένων φαρμάκων.

Η ΠΕΦ υποστηρίζει ότι το σύστημα τιμολόγησης....


.... παράγει ανισότητες διότι οδηγεί σε πολύ μεγαλύτερες μειώσεις στις τιμές των παλιών φθηνών φαρμάκων και σε πολύ μικρότερες εκείνες των νέων ακριβότερων.

Στο νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, για τα γενόσημα προϊόντα υπήρξαν μειώσεις που έφταναν μέχρι και 15%.

Οι ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες, που είναι κυρίως παραγωγοί γενοσήμων φαρμάκων διαμαρτύρονται ότι, ενώ η συνολική μέση μείωση του νέου δελτίου εκτιμάται σε 3%, η μέση μείωση στα παλιά φθηνά φάρμακα υπολογίζεται σε 15%-17%. «Πρόκειται για τη 8η συνεχόμενη μείωση μετά και από τις τεράστιες μειώσεις του 2012, ενώ για τα νέα ακριβότερα φάρμακα με τιμές από € 30 έως € 150 η μέση μείωση εκτιμάται σε μόλις 1%» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η ΠΕΦ χαρακτηρίζει μονομερή και παράτυπη την πολιτική τιμολόγησης που έχει ως αποτέλεσμα την εξόντωση των παλαιών φθηνών φαρμάκων, την αδυναμία κυκλοφορίας νέων γενοσήμων, τη διάλυση της ελληνικής παραγωγής και τη δημιουργία μονοπωλίου εισαγομένων φαρμάκων.

Επιπλέον, προβλέπει ότι η όποια εξοικονόμηση θα εξανεμιστεί γρήγορα λόγω της αδυναμίας ελέγχου του όγκου και της υποκατάστασης των φθηνών από ακριβότερα σκευάσματα. «Αυτό ακριβώς συνέβη και το 2015 και οδήγησε τελικά στην αύξηση της δαπάνης κατά €123 εκατ. σε σχέση με το 2014» υπενθυμίζει η ΠΕΦ.

Οι ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες ζητούν «τον καθορισμό προϋπολογισμού της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης σε βιώσιμα επίπεδα, τον τερματισμό των επιλεκτικών δυσανάλογων μειώσεων για τα οικονομικότερα παλαιά φάρμακα» και να δοθεί βάρος στον όγκο της συνταγογραφίας, μέσω ενός νέου ρυθμιστικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των παλαιών φαρμάκων δεδομένης της σημασίας τους στην παραγωγή εξοικονομήσεων, τη μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων και την κυκλοφορία off patent και γενοσήμων σε ρεαλιστικές αρχικές τιμές, οι οποίες θα μειώνονται όσο αυτά κερδίζουν όγκο.

Να σημειωθεί ότι, όλες οι φαρμακευτικές εταιρείες, εγχώριες και ξένες, έχουν περιθώριο μέχρι την προσεχή Παρασκευή 10 Ιουνίου να καταθέσουν τις ενστάσεις τους για τις τιμές που έλαβαν τα φάρμακά τους στο Δελτίο Τιμών.