Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Μεξικό: Αρνείται να γίνει ο νέος τουριστικός παράδεισος για παρένθετη μητρότητα

Αφότου η Ινδία και η Ταϋλάνδη αποφάσισαν να πάρουν μέτρα ώστε να περιορίσουν τον τουρισμό που αποσκοπεί στην παρένθετη μητρότητα, το Μεξικό φαίνεται να γίνεται η επόμενη πιθανή χώρα που θα επιτελεί το «έργο» αυτό. Για το λόγο αυτό λοιπόν το Κογκρέσο άρχισε να λαμβάνει μέτρα για να αποτρέψει την κατάσταση που άρχισε να διαμορφώνεται.

Μέχρι τώρα μόνο τα κρατίδια της Ταμπάσκο και της Σιναλόα έχουν νόμους που αφορούν και κατ’ επέκταση αναγνωρίζουν την παρένθετη μητρότητα, ωστόσο οι νόμοι αυτοί έχουν πολλά νομοθετικά κενά. Η Γερουσία ψήφισε ένα νομοσχέδιο  που τροποποιεί το νόμο  περί Υγείας με σκοπό να ρυθμίσει το ζήτημα της παρένθετης μητρότητας. Το νομοσχέδιο αυτό, η ψήφιση του οποίου εκκρεμεί ενώπιο το Κογκρέσου, έχει ως στόχο να κάνει την παρένθετη μητρότητα, ως μέθοδο αναπαραγωγής προσιτή μόνο σε πολίτες του Μεξικού και χωρίς να εμπεριέχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα.
 
 

Η πρόταση αυτή καθιστά δυνατή την παρένθετη μητρότητα μόνο κάτω από αυστηρή ιατρική επίβλεψη και μόνο για παντρεμένα ετερόφυλα ζευγάρια με προβλήματα γονιμότητας, εξαιρώντας τόσο τα ομόφυλα ζευγάρια όσο και τους εργένηδες.
 
Ο δικηγόρος του Early Institute Μarcelo Bartolini δήλωσε  «δεν επιθυμούμε το Μεξικό να γίνει το επόμενο παγκόσμιο κέντρο αναπαραγωγικού τουρισμού, […] μετά τους περιορισμούς που έθεσαν οι ασιατικές χώρες πλέον πολλοί αναζητούν παρένθετες μητέρες στο Μεξικό, στρέφοντας την παγκόσμια αγορά προς το Ταμπάσκο».
 
Είναι γεγονός άλλωστε πως η παρένθετη μητρότητα είναι τρεις φορές πιο φθηνή στο Μεξικό από ότι στις ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, το κόστος για τους βιολογικούς γονείς κυμαίνεται από 500.000 - 700.000 πέσος ($28.000 - $39.000), στο οποίο πρέπει να προστεθούν και όλα τα έξοδα υγειονομικής περίθαλψης της γυναίκας που κυοφορεί το έμβρυο. Η γυναίκα η οποία κυοφορεί το παιδί παίρνει γύρω στα 150.000 - 270.000 πέσος, δηλαδή$8.400 - $10.000, ποσό που δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό ως αποζημίωση, αναφέρει ο Ivan Davydov, νομικός σύμβουλος του Care Surrogacy Center στο Μεξικό.
 
Σε απάντηση δε προς τους επικριτές που υποστηρίζουν ότι η παρένθετη μητρότητα εκμεταλλεύεται τις γυναίκες χαμηλού εισοδήματος, που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, ο Davydov είπε ότι οι γυναίκες "που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας δεν μπορεί να είναι υποψήφιες". Υποψήφιες για παρένθετη μητρότητα είναι γυναίκες μεταξύ 25-35 ετών, που έχουν ήδη δικά τους παιδιά και δεν ήταν έγκυες για 365 ημέρες πριν από τη νέα κύηση.

Πηγή: Bioethics.com
Τίνα Διάκου - Stagiaire EEB