Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Προς τα ιδιωτικά φαρμακεία τα ακριβά φάρμακα; Όλες οι πληροφορίες

 
Το χάπι στους φαρμακοποιούς φαίνεται ότι θέλει να «χρυσώσει» η κυβέρνηση δίνοντας στον κλάδο τα ακριβά φάρμακα.


Στήριξη στους φαρμακοποιούς φαίνεται ότι θέλει να προσφέρει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μετά τη διάθεση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) στα Σούπερ Μάρκετ.
 

Ο κλάδος καιρό τώρα είναι στα κάγκελα εξαιτίας της υποχώρησης της κυβέρνησης στην τρόικα, με αποτέλεσμα να βγουν στη λιανική πώληση τα φάρμακα που δε χρειάζονται συνταγή.
  



Πρόκειται άλλωστε για ένα μεγάλο μέρος των εσόδων των φαρμακοποιών, σε μια περίοδο μάλιστα όπου οι υποχρεώσεις τους αυξάνονται ραγδαία λόγω και των νέων φορολογικών μέτρων αλλά και των αλλεπάλληλων καθυστερήσεων στις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ.
 
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ξάφνου δόθηκε εντολή να ελεγχθούν εξονυχιστικά τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, από τα οποία σήμερα διατίθενται τα ακριβά φάρμακα γνωστά και ως ΦΥΚ.
 
Διαβάστε ΕΔΩ για τους αιφνιδιαστικούς ελέγχους που ξεκίνησαν οι «ράμπο Υγείας» και αποκάλυψε το HealthReport.gr, ενώ λίγο μετά ήρθε και η επίσημη επιβεβαίωση από το ίδιο το υπουργείο Υγείας: «Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ από τους «ράμπο υγείας»! Όλο το παρασκήνιο»

Δείτε ΕΔΩ και την επιβεβαίωση από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας: «Πλήρης επιβεβαίωση του HealthReport.gr! Έλεγχοι σε φαρμακεία ΕΟΠΥΥ-νοσοκομεία ΕΣΥ»
 
Πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν πως η κυβέρνηση προτίθεται να κάνει ότι μπορεί για να δώσει τα ακριβά φάρμακα στους φαρμακοποιούς μετά τη διάθεση των ΜΗΣΥΦΑ στα σούπερ μάρκετ, κάτι που ο κλάδος βέβαια καλοβλέπει ως σενάριο.
 
Με την προϋπόθεση όμως το ποσοστό κέρδους να είναι τέτοιο που να προσφέρει ενίσχυση του εισοδήματος. Εξάλλου εάν οι φαρμακοποιοί αναλάβουν και πάλι τη διάθεση των ακριβών φαρμάκων, γεγονός που σημαίνει ότι θα προαγοράζουν σκευάσματα αξίας 3000 και 5000 ευρώ, ο ΕΟΠΥΥ δε θα είναι αποδεκτό να πληρώνει όποτε…θυμάται.
 
Σε μυστικές συσκέψεις που έχουν γίνει στους κόλπους των φαρμακοποιών– όπως σημειώνουν πηγές του HealthReport.gr– αυτό που συζητήθηκε είναι το ποσοστό κέρδους να είναι αρκετά πάνω από το 10%.
 
Ωστόσο από την άλλη υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές έλεγαν στο HealthReport.gr πως το ποσοστό κέρδους μπορεί να κυμανθεί κλιμακωτά κάτω από το 10%.
 
Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Αντίστοιχες ενέργειες είχε κάνει και ο τέως υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής.
 
 Διαβάστε ΕΔΩ το ρεπορτάζ που είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr και είχε αναγκάσει τον τότε υπουργό να κάνει πίσω: «Μόνο στο HealthReport.gr: Προς λουκέτο τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ; Όλο το παρασκήνιο»

 
Ερωτηθείς σχετικά με τη διάθεση των ακριβών φαρμάκων από τα ιδιωτικά φαρμακεία ο Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Γιάννης Δαγρές επεσήμανε στο HealthReport.gr:
 
 «Η διάθεση των φαρμάκων υψηλού κόστους από τα φαρμακεία θα βελτιώσει θεαματικά την ποιότητα ζωής των βαρέως πασχόντων.
Από κει που μαζεύονται σαν σαρδέλες σε λίγες δεκάδες σημεία ανά την επικράτεια, σε νοσοκομεία και φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, εάν διατίθενται από τα ιδιωτικά φαρμακεία, ο κάθε ασθενής θα είχε το φάρμακό του στο απέναντι πεζοδρόμιο και ότι ώρα το ήθελε».
 
Υπάρχουν όμως και οι επιφυλάξεις:
 
 «Παρ’ όλα αυτά, τα φαρμακεία δεν είναι όπως ήταν. Με έναν ΕΟΠΥΥ που ποτέ δεν έχει πληρώσει στην ώρα του, με τα μισά φαρμακεία να είναι ήδη στο κόκκινο λόγω των υποχρεώσεων και της αύξησης των λειτουργικών εξόδων, ο φαρμακοποιός που θα έχει τη διάθεση των ΦΥΚ με ένα πολύ μικρό περιθώριο κέρδους, θα βρεθεί στο εκβιαστικό δίλημμα: ή θα εξυπηρετήσει τον κόσμο για λίγο καιρό μέχρι να πνιγεί το φαρμακείο του στα χρέη ή δε θα τα διαθέτει και θα κρατάει το φαρμακείο του ζωντανό για όσο μπορεί για να εξυπηρετήσει και τον υπόλοιπο κόσμο» καταλήγει μεταξύ άλλων ο κ.Δαγρές.
 
Κίνητρα για τα γενόσημα
 
Στο ίδιο πλαίσιο αναμένεται να ανακοινωθούν άμεσα και κίνητρα προς τους φαρμακοποιούς ώστε να προωθούν τα γενόσημα φάρμακα.
 
Με τον τρόπο αυτό και ο κλάδος θα αυξήσει τα εισοδήματά του, καθώς αναμένεται να δοθεί μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους, και η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα στηριχθεί.

 Δείτε ΕΔΩ τι είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr για τα ποσοστά κέρδους των φαρμακοποιών που θα δώσει η κυβέρνηση: «Έρχονται κίνητρα στους φαρμακοποιούς για τα γενόσημα! Τι θα θεσμοθετήσει το υπ. Υγείας»
 
Άλλωστε η τρόικα καιρό τώρα πιέζει και επαναφέρει το θέμα της αύξησης του ποσοστού χρήσης των γενόσημων φαρμάκων, χωρίς μέχρι σήμερα όμως να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα.


Δήμητρα Ευθυμιάδου