Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Sea Hero Quest: Έρευνα για την άνοια με ένα παιχνίδι στο κινητό


Ένα παιχνίδι στο κινητό θα συνεισφέρει σε μεγάλη ευρωπαϊκή έρευνα κατά της άνοιας. Όπως λένε οι ειδικοί, πρόκειται για το πρώτο παιχνίδι που έγινε για καλό σκοπό σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς βοηθάει τους επιστήμονες να κατανοήσουν πώς πλοηγείται ο ανθρώπινος εγκέφαλος στον χώρο και θα τους οδηγήσει ένα βήμα πιο κοντά στην ανάπτυξη νέων διαγνωστικών εξετάσεων για την άνοια.

Η ονομασία του είναι “SeaHeroQuest” και έγινε από τη συνεργασία του Ομίλου Deutsche Telekom με τον βρετανικό κοινωφελή οργανισμό Alzheimer’s Research, το University College του Λονδίνου (UCL), το University of East Anglia (UEA) και σχεδιαστές βιντεοπαιχνιδιών.






Το παιχνίδι δείχνει τις πρώτες επιπτώσεις που βιώνουν οι άνθρωποι που ζουν με άνοια, όπως είναι η απώλεια του χωροταξικού προσανατολισμού, ακόμα και σε γνωστά μέρη και περιβάλλοντα. Οι παίκτες  βρίσκουν τον δρόμο τους μέσα από λαβύρινθους νησιών και παγόβουνων, ενώ τα στοιχεία πλοήγησης καταγράφονται δημιουργώντας έτσι μεγαλύτερο σύνολο δεδομένων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το εντυπωσιακό, όπως λένε οι επιστήμονες, είναι ότι αν ένα άτομο παίξει για 2 λεπτά αυτό το παιχνίδι στο κινητό ή στο tablet του, αυτοί θα συγκεντρώσουν δεδομένα για την άνοια που ισοδυναμούν με 5 ώρες επιστημονικής έρευνας. Εάν 100.000 άτομα παίξουν για 2 λεπτά ο καθένας, αυτό ισοδυναμεί με περισσότερα από 50 χρόνια έρευνας.

«Με αυτό το παιχνίδι για καλό σκοπό, αξιοποιούμε την τεχνολογία και την καινοτομία για να συνεισφέρουμε καθοριστικά στην επιστήμη», δήλωσε ο κ. Κώστας Νεμπής, Executive Director Οικιακών Πελατών Ομίλου ΟΤΕ, που έχει φτιάξει το παιχνίδι.

Παράλληλα, η κ. Μάγδα Τσολάκη, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer, Νευρολόγος-Ψυχίατρος, Καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, επισημαίνει ότι παίζοντας ένα παιχνίδι ανοίγουν νέοι ορίζοντες σε μια πολύ σοβαρή ασθένεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την έκθεση “The Global ImpactofDementia” (2013-2050), η άνοια αναμένεται να επηρεάσει 135 εκατ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο μέχρι το 2050. Στην Ελλάδα, όπως αναφέρουν τα στοιχεία της Παγκόσμιας Εταιρείας Νόσου Alzheimer (ADI), 197.000 άνθρωποι είχαν άνοια το 2015, ενώ προβλέπεται ο αριθμός αυτός να φτάσει στις 354.000 το 2050.

«Η άνοια απασχολεί εκατομμύρια συνανθρώπους μας στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Αλλάζει ριζικά την καθημερινότητα τόσο των ίδιων των ανθρώπων που ζουν με αυτή, όσο και των οικείων τους, της οικογένειάς τους. Η τεχνολογία μπορεί να κάνει τη διαφορά, ανοίγοντας νέους δρόμους στην επιστημονική έρευνα» σημειώνει η κ. Τσολάκη.

Το “Sea Hero Quest” είναι διαθέσιμο δωρεάν σε AppStore και GooglePlay, για να μπορούν όλοι, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, παίζοντας ένα συναρπαστικό παιχνίδι μέσα από το smartphone ή το tablet τους, να συνεισφέρουν στην επιστημονική έρευνα κατά της άνοιας.

naftemporiki.gr
posted from Bloggeroid