Τρίτη, 5 Ιουλίου 2016

Αυτό είναι το νέο χαρτονόμισμα των 50 ευρώ! - Παρουσιάστηκε σήμερα στην Φρανκφούρτη

- Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από το νέο χαρτονόμισμα
- Θα κυκλοφορήσει στην ζώνη τους ευρώ στις 4 Απριλίου 2017
- Θα περιλαμβάνει προσωπογραφία της «Ευρώπης» από την ελληνική μυθολογία

Παρουσιάστηκε σήμερα στην Φρανκφούρτη το νεο χαρτονόμισμα των 50 ευρώ και θα αρχίσει να κυκλοφορεί στη ζώνη του ευρώ στις 4 Απριλίου 2017. Όπως και το τραπεζογραμμάτιο των 20 ευρώ της σειράς «Ευρώπη», θα περιλαμβάνει μια προσωπογραφία της Ευρώπης, μιας μορφής από την ελληνική μυθολογία.

Όπως ανακοινώθηκε η εισαγωγή του νέου τραπεζογραμματίου των 50 ευρώ γίνεται....
.... στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης προσπάθειας για περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας. Οι κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος έχουν το καθήκον να διαφυλάσσουν την ακεραιότητα των τραπεζογραμματίων ευρώ βελτιώνοντας τα χαρακτηριστικά ασφαλείας τους.


Ολόγραμμα με προσωπογραφία

Ένα από τα χαρακτηριστικά ασφαλείας είναι το ολόγραμμα. Θα περιλαμβάνει ένα παράθυρο με προσωπογραφία, ένα ευδιάκριτο χαρακτηριστικό ασφαλείας που είναι ορατό και στις δύο όψεις του τραπεζογραμματίου. Το παράθυρο γίνεται διαφανές όταν το τραπεζογραμμάτιο παρατηρείται στο φως, αποκαλύπτοντας την προσωπογραφία της Ευρώπης και στις δύο όψεις. Το στοιχείο αυτό αποτελεί πρωτοποριακή εξέλιξη στην τεχνολογία παραγωγής τραπεζογραμματίων και δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την παραχάραξη των τραπεζογραμματίων.


Εκτός από αυτό το χαρακτηριστικό ασφαλείας, το τραπεζογραμμάτιο περιλαμβάνει έναν αριθμό με βαθυπράσινο χρώμα, ο οποίος αλλάζει χρώμα από βαθύ πράσινο σε βαθύ μπλε όταν το τραπεζογραμμάτιο παρατηρείται υπό γωνία.

Το τραπεζογραμμάτιο των 50 ευρώ είναι η ονομαστική αξία των τραπεζογραμματίων ευρώ με την ευρύτερη χρήση: αντιστοιχεί σε περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια – περίπου 45% – του συνόλου των τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία.
Τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα ευρώ αποτελούν απτά σύμβολα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Σήμερα 338 εκατομμύρια πολίτες σε 19 χώρες χρησιμοποιούν το ενιαίο νόμισμα. Το ευρώ διευκολύνει τη σύγκριση των τιμών από τη μια χώρα στην άλλη, όπως και τη διασυνοριακή αγοραπωλησία αγαθών και υπηρεσιών. Οι επιχειρηματίες και οι τουρίστες μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς να χρειάζεται να μετατρέπουν τα χρήματά τους στο εγχώριο νόμισμα.

Τα νέα τραπεζογραμμάτια ευρώ διατηρούν τα σχέδια της πρώτης σειράς με θέμα «Εποχές και ρυθμοί» και έχουν τα ίδια κυρίαρχα χρώματα. Έχουν όμως τροποποιηθεί ελαφρώς προκειμένου να ενσωματώσουν τα ενισχυμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας. Έτσι, διακρίνονται ευκολότερα από τα τραπεζογραμμάτια της πρώτης σειράς. Ο Reinhold Gerstetter, ανεξάρτητος σχεδιαστής τραπεζογραμματίων από το Βερολίνο, επιλέχθηκε για να ανανεώσει το σχέδιο των τραπεζο- γραμματίων. Στο νέο σχέδιο λαμβάνονται πλέον υπόψη οι διαδοχικές διευρύνσεις της ΕΕ από το 2002 και μετά. Για παράδειγμα, στον χάρτη της Ευρώπης απεικονίζονται η Μάλτα και η Κύπρος, το όνομα του νομίσματος («ευρώ») αναγράφεται –πέραν των λατινικών και των ελληνικών– και με κυριλλικά στοιχεία, ενώ τα αρχικά της ΕΚΤ εμφανίζονται σε εννέα, και όχι πια σε πέντε, γλωσσικές παραλλαγές.

Σχεδιασμένα και για άτομα με προβλήματα όρασης

Όλα τα τραπεζογραμμάτια ευρώ έχουν σχεδιαστεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε όσο μεγαλύτερη είναι η αξία του τραπεζο- γραμματίου τόσο μεγαλύτερο να είναι και το ίδιο το τραπεζογραμμάτιο. Έτσι, τα άτομα με προβλήματα όρασης μπορούν να τακτοποιούν ευκολότερα τα τραπεζογραμμάτια στο πορτοφόλι τους. Η συνεργασία με άτομα με προβλήματα όρασης κατά τη φάση σχεδιασμού της σειράς «Ευρώπη» είχε ως αποτέλεσμα να ενσωματωθούν στα τραπεζογραμμάτια χαρακτηριστικά που επιτρέπουν στα εν λόγω άτομα να χειρίζονται τα τραπεζογραμμάτια με μεγαλύτερη σιγουριά. Για παράδειγμα, στην πρόσθια όψη υπάρχουν εντονότερα, μεγάλα γράμματα καθώς και ανάγλυφη εκτύπωση στις άκρες. Τα κυρίαρχα χρώματα των τραπεζο- γραμματίων της πρώτης σειράς διατηρούνται και στη σειρά «Ευρώπη», αν και είναι εντονότερα έτσι ώστε οι διαφορετικές ονομαστικές αξίες να διακρίνονται ευκολότερα μεταξύ τους.newsit.gr