Τρίτη, 12 Ιουλίου 2016

Βενεζουέλα: Ουρά χιλιομέτρων για λίγο φαγητό και φάρμακα

Η κατάσταση στη Βενεζουέλα είναι πλέον δραματική, με τους κατοίκους να στερούνται ακόμα και των βασικών αγαθών και την εγκληματικότητα να αυξάνεται μέρα με τη μέρα. 
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο σφράγισε τα σύνορα με την Κολομβία τον Αύγουστο του 2015, ισχυριζόμενος ότι περνούσαν στη χώρα μαχητές και γινόταν λαθρεμπόριο. 
Την Κυριακή, όμως, έδωσε το «πράσινο φως» να ανοίξουν τα σύνορα με την πόλη Κούκουτα για μόλις 12 ώρες. Ο Βίκτορ Μποτίστα, υπεύθυνος της συνοριακής αρχής της Κολομβίας, δήλωσε ότι στη χώρα πέρασαν περίπου 35.000 πολίτες της Βενεζουέλας. 
Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν ήταν συγκλονιστικές… Παιδιά κουβαλούσαν στις πλάτες τους σακιά με αλεύρι και στάρι, ηλικιωμένοι κουβαλούσαν σακούλες με τρόφιμα και γονείς φρόντιζαν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα φάρμακα για τους επόμενους μήνες. 
Τους τελευταίους μήνες, η κρίση στη Βενεζουέλα βαθαίνει και τα ράφια των καταστημάτων έχουν πλέον αδειάσει. 
Φάρμακα, χαρτί τουαλέτας και τρόφιμα είναι δυσεύρετα και η μαύρη αγορά οργιάζει. 
Τις τελευταίες εβδομάδες, διαδηλωτές έχουν συγκρουστεί σφοδρά με τις αρχές σε αρκετές μεγάλες πόλεις της χώρας ενώ το πλιάτσικο είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο.
Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, 500 εξαθλιωμένοι κάτοικοι της χώρας προσπάθησαν να περάσουν παράνομα τα σύνορα με την Κολομβία –μια κίνηση απόγνωσης που έπεσε στο κενό. «Δεν υπάρχουν φάρμακα για τα παιδιά, τα παιδιά πεθαίνουν» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Tulia Somaza, μια μητέρα από τη Βενεζουέλα. «Δεν έχουμε ούτε σαπούνι να πλύνουμε τα ρούχα μας» φώναξε η γυναίκα.
www.ethnos.gr