Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Αντί απεργίας. . .

Μελετώντας τα συστήματα υγείας βρίσκομαι απέναντι από 4 δείκτες κλειδιά που αποτιμούν ένα σύστημα υγείας[1], α) η αποδοτικότητα (efficiency) β) η αποτελεσματικότητα (effectiveness), γ) η ισότητα στην πρόσβαση (equality of access) και η ποιότητα (quality). Μάταια προσπαθώ από εχθές να αντιληφθώ ποιον από τους τέσσερις αυτούς δείκτες εξυπηρετεί η απόφαση δημιουργίας υποκατηγορίας Φαρμάκων Γενικής Διάθεσης (ΓΕ.ΔΙ.ΦΑ), εντός της κατηγορίας των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων.




 Είναι πλέον σαφές από την εμπειρία μας από άλλες χώρες που προχώρησαν στην ελεύθερη διάθεση φαρμάκων δίχως την επίβλεψη φαρμακοποιού ότι τόσο η υγεία των πολιτών επιβαρύνθηκε όσο και τα οικονομικά του συστήματος υγείας μέσω σημαντικής αύξησης των νοσηλίων.

Η ελεύθερη πλέον διακίνηση των φαρμάκων σηματοδοτεί το τέλος όλων εκείνων των ηθικών αξιών πάνω στην διαμόρφωση μιας φαρμακευτικής πολιτικής που στόχο να έχει την ποιότητα σε επίπεδο φαρμακευτικής φροντίδας, ενώ όλα αυτά διαδραματίζονται σε μια χώρα με την μεγαλύτερη γεωγραφική κάλυψη  φαρμακείων προς κατοίκους στην Ευρώπη και τον κόσμο !

Στην πραγματικότητα οι πονηροί νομοθέτες γνωρίζουν ότι δίχως το φαρμακείο πολύ δύσκολα αυτά τα σκευάσματα θα βρούνε χώρο στην αγορά ! Έτσι επιτρέπουν την ηλεκτρονική διακίνηση αυτών των φαρμάκων μέσω διαδικτύου από αδειοδοτημένα Eshop…

Άραγε με ποιο κριτήριο θα προχωρήσει αυτό το promotion;

ίσως της νέας ύλης που έχει ανάγκη το φαρμακείο και που πολλές φορές επικαλούμαι ακόμα και εγώ.

…. Ίσως του νέου σκευάσματος που ως ΥΠΟ θεραπευτική δόση δύσκολα θα είναι σε θέση να δώσει ανεπιθύμητες ενέργειες; Παραπέμποντας βέβαια ότι τα φάρμακα είναι κοντά στις καραμέλες.

Στην πραγματικότητα δεν υπήρχε κανένας λόγος να βγουν τα φάρμακα από τα φαρμακεία αφού τα φαρμακεία αποτελούν σε αριθμό το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων σε όλη την επικράτεια …περισσότερα σε αριθμό από την οποιαδήποτε αλυσίδα λιανεμπορίου, καλύπτοντας τις πιο δυσπρόσιτες περιοχές στη χώρα καλύπτοντας και το μικρότερο χωριό.

Η έξοδος των φαρμάκων αυτών από τα φαρμακεία σηματοδοτεί την ανασύνθεση της πίτας αν αντιληφθεί κανείς ότι μόλις στις 31/12 του 2016 λαμβάνει τέλος η ανώτατη επιτρεπτή τιμή πώλησης και η κάθε εταιρία θα μπορεί να διαμορφώσει την επιθυμητή χονδρική τιμή σε αυτά τα φάρμακα.

Η κάθε εταιρία θα μπορεί να ανασυσκευάσει  ακριβώς το ίδιο εμβαλάγιο με διαφορετικό τίτλο και ένδειξη[2]  προσπαθώντας να εξαπατήσει τον ασθενή εκμεταλλευόμενη την ασυμμετρία στην πληροφόρηση από την έλλειψη του φαρμακοποιού. Ιδανική συνθήκη για εταιρίες και  μεγαλέμπορους που αναζητούν το κέρδος και δεν πληρούν τα επαγγελματικά εκείνα προσόντα που απαιτούνται για την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

Ακόμα και οι αδίστακτοι εκπρόσωποι της Ένωσης εξαίρεσαν το φαρμακείο από τον κεντρικό ενωσιακό χαρακτήρα της ελεύθερης αγοράς κράτησαν στα κράτη τους τον φαρμακοποιό ως δικλείδα ασφαλείας και ακόμα και το ιδιοκτησιακό καθεστώς παρέμεινε σε εταιρίες επιστημόνων φαρμακοποιών.  

Σήμερα που οι μνημονιακοί παπαγάλοι του ΚΕΕΛΠΝΟ σίγησαν να τραγουδούν ξημερώνει Τετάρτη … μέρα γιορτής των κόκκινων γραμμών του κλάδου

Στην πρώτη Μέρα απελευθέρωσης του κινδύνου

Στην πρώτη μέρα γιορτής των αγορών σε βάρος της υγείας των Ελλήνων πολιτών

Ως Φαρμακοποιός επιστημονικός σύμβουλος υγείας του Έλληνα ασθενή όφειλα να τα πω έτσι απλά ….Αντί Απεργίας !

Αφιερωμένο στο συνάδελφο Χαλιγιάννη με
πολλές ευχές για σύντομη ανάρρωση ! ! !

Πάνος Ζαρογουλίδης
Φαρμακοποιός
Αντιπρόεδρος ΦΣ Πελλας

  






[1] Αρχεία Ελληνικής Ιατρική, Ελληνικές μελέτες οικονομικής αξιολόγησης και αποδοτικότητας στην υγεία Ν.Α Οικονόμου, Γ. Τούντας, Δ. Νιάκας.
[2] http://greekotc.blogspot.gr/2015/12/nurofen.html