Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

Η ιστορία του Μαρινόπουλου: Από φημισμένο φαρμακείο στο κέντρο της Αθήνας σε πανελλαδική αλυσίδα λιανικού εμπορίου

Αναστάτωση έχει προκληθεί μετά την κατάθεση αίτησης υπαγωγής στη διαδικασία εξυγίανσης του άρθρου 99 του πτωχευτικού κώδικα από την Μαρινόπουλος ΑΕ.
Αυτή η ενέργεια της εταιρείας αποτελεί, σύμφωνα με πληροφορίες, τη μοναδική λύση για τη διατήρηση της λειτουργίας της και τη σταδιακή μετάβαση στην υλοποίηση ενός σχεδίου που θα επιτρέψει τη βιωσιμότητα της εταιρείας. 
Σημειώνεται ότι την Τετάρτη 22 Ιουνίου, η εταιρεία Μαρινόπουλος είχε ανακοινώσει ότι «βρίσκεται εν μέσω του απαιτητικού και χρονοβόρου εγχειρήματος που στοχεύει στην επάνοδο της λειτουργίας της εταιρείας στην κανονικότητα, το συντομότερο δυνατόν».




Η συγκεκριμένη ανακοίνωση είχε προκαλέσει ανησυχία, καθώς η Μαρινόπουλος ΑΕ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ελληνική αλυσίδα σούπερ μάρκετ και στο δυναμικό της εντάσσονται πάνω από 12.500 εργαζόμενοι, ενώ διατηρεί και πολυετείς συνεργασίες με περισσότερους από 2.000 Έλληνες προμηθευτές και παραγωγούς, σε κάθε σημείο της Ελλάδας. Ακόμα, έχει πλούσια ιστορία που έχει αφήσει το στίγμα της στο ελληνικό εμπόριο.
Η Μαρινόπουλος Α.Ε. ιδρύθηκε το 1962 και αποτελεί τη μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικού εμπορίου στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας. Το πρώτο λιθαράκι όμως για την συνεργασία της ξεκίνησε πολύ νωρίτερα και συγκεκριμένα το 1893, όταν ο Δημήτριος Μαρινόπουλος, από την Ελίκη Αιγιαλείας, άνοιξε ένα φαρμακείο στη Νεάπολη της Αθήνας. Σύντομα ο ίδιος θα μεταφέρει το κατάστημα σε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις, στη συμβολή των οδών Σόλωνος και Ζωοδόχου Πηγής, ενώ το 1905, μαζί με τον αδερφό του Πάνο, ανοίγουν ένα ακόμη φαρμακείο στην οδό Φιλελλήνων.
Το φαρμακείο είχε πολυτελή επίπλωση και «ευρωπαϊκό αέρα», σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής. Ξεχώριζε μάλιστα για την πρωτότυπη πλάστιγγα μέτρησης του βάρους που διέθετε, το τμήμα πρώτων βοηθειών, αποστείρωσης, αλλά και το τμήμα υγιεινής των γυναικών. Το φαρμακείο διέθετε μάλιστα και τμήμα ταρίχευσης.
Το 1908 τα δύο αδέλφια προχώρησαν στην δημιουργία του φαρμακείου στην πλατεία Ομονοίας,το οποίο προσέλκυε επιφανείς προσωπικότητες της εποχής. Το 1949, οι γιοι του Πάνου Μαρινόπουλου, Δημήτρης και Ιωάννης, πέρασαν στη βιομηχανική παραγωγή φαρμάκων, ιδρύοντας το 1949 τη φαρμακοβιομηχανία ΦΑΜΑΡ. Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», θεωρείται η έκτη από άποψη τζίρου φαρμακοβιομηχανία της Ελλάδας.
Η Μαρινόπουλος Α.Ε. ιδρύθηκε τελικά το 1962 και από το 2012 κατέστη αποκλειστική δικαιοδόχος των σημάτων Carrefour στην Ελλάδα, την Κύπρο και τα Βαλκάνια. Στην πορεία η συνεργασία με την Carrefour διεκόπη και η εταιρεία επέστρεψε στα χέρια των Μαρινόπουλων. Από την περασμένη Τρίτη η εταιρεία Μαρινόπουλος να έχει υποβάλλει αίτηση υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα με περίπου 13.000 εργαζόμενους να είναι στον αέρα.
huffingtonpost.gr