Τρίτη, 26 Ιουλίου 2016

Δεκτικός ο ΕΟΠΥΥ στα αιτήματα για πιο δίκαιη κάλυψη των διαβητικών

Σε συνάντηση της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, οι εκπρόσωποι των διαβητικών ενημερώθηκαν για τις βελτιώσεις που γίνονται στο πλαίσιο αποζημίωσης των αναλώσιμων υλικών. Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), κ. Σωτήριο Μπερσίμη, και τον Αντιπρόεδρο, κ. Παναγιώτη Γεωργακόπουλο, είχε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), κ. Χρήστος Δαραμήλας, την προηγούμενη Πέμπτη. Στη συνάντηση συμμετείχε και η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Φαρμάκου, κ. Παναγιώτα Λίτσα, ενώ από την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ παρούσες ήταν η Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων, κ. Μαρία Τριανταφύλλου και η Νομική Σύμβουλος, κ. Χριστίνα Ντάφη.

Στη συνάντηση τέθηκαν μία σειρά ζητημάτων που αφορούν στα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη. Ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ διαβεβαίωσε ότι έχει λυθεί το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με την ανακοίνωση του Οργανισμού, σύμφωνα με την οποία χορηγούνταν σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη που φέρουν αντλία έγχυσης ινσουλίνης αισθητήρες παρακολούθησης γλυκόζης αντί των ταινιών μέτρησης σακχάρου. Ο κ. Μπερσίμης ανέφερε ότι η σχετική ανακοίνωση έχει διορθωθεί και έχει υπογραφεί και πλέον παραμένει η χορήγηση των 200 ταινιών μέτρησης σακχάρου και σε όσα άτομα συνταγογραφούν αισθητήρες παρακολούθησης γλυκόζης.


 

Παράλληλα τέθηκε και το θέμα του συστήματος καταγραφής, το οποίο στην ανακοίνωση του Οργανισμού αναφέρεται ως «συνδεόμενο» κι όχι ως «συνοδευόμενο», όπως είχε προτείνει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ. Μετά τις απαραίτητες διευκρινίσεις σχετικά με τα συστήματα παρακολούθησης από τον κ. Δαραμήλα, τόσο ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ όσο και ο Αντιπρόεδρος μας απάντησαν ότι είναι δίκαιο το αίτημά των ασθενών και θα εξεταστεί προκειμένου να διορθωθεί και το σημείο αυτό της ανακοίνωσης για την αποζημίωση των αναλώσιμων υλικών της αντλίας ώστε να αναφέρονται συστήματα παρακολούθησης γλυκόζης ως συνδεόμενα ή συνοδευόμενα.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της αποζημίωσης του αναλώσιμου υγειονομικού υλικού ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ διαβεβαίωσε ότι συνεχίζει να ισχύει η εξαίρεση των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη, όπως είχε ανακοινωθεί στις 24.12.2015. Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος διευκρίνισε ότι η νέα ανακοίνωση του Οργανισμού για την αποζημίωση του αναλώσιμου υγειονομικού υλικού αφορά μόνο τα άτομα, τα οποία, λόγω έλλειψης δικαιοπρακτικής ικανότητας, δεν δύνανται να υπογράψουν την υπεύθυνη δήλωση. Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΔΙΑ τόνισε ότι η εξαίρεση αυτή θα πρέπει να αφορά όλα τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη κι όχι μόνο τους χρήστες αντλιών έγχυσης ινσουλίνης, ζήτημα το οποίο θα εξετάσουν και οι δύο.

Στο θέμα της έκδοσης του νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) ο κ. Μπερσίμης μας διαβεβαίωσε ότι το τελικό προσχέδιο θα μας δοθεί αρκετά νωρίς ώστε να συμβάλλουν και οι εκπρόσωποι των ασθενών στην όσο το δυνατόν καλύτερη σύνταξή του, προς όφελος όλων των ανθρώπων που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

Τέλος σε ό,τι αφορά τη προσπάθεια που έκανε η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ σε συνεργασία με το ΕΚΑΠΤΥ για την πλήρη καταγραφή και διάθεση στην ελληνική αγορά αναλώσιμων υλικών για το σακχαρώδη διαβήτη που πληρούν όλες τις προδιαγραφές, ο κ. Μπερσίμης παρότρυνε να υπάρχει επικοινωνία της ομοσπονδίας με τον νέο Πρόεδρο του ΕΚΑΠΤΥ ώστε να τον ενημερώσουν και να επανεκκινηθεί η διαδικασία. Ανέφερε ότι εκτιμά και στηρίζει την προσπάθεια αυτή, η οποία είναι προς όφελος όχι μόνο των ασφαλισμένων, αλλά και του ίδιου του ΕΟΠΥΥ.

πηγή: healthmag