Δύο μέρες μετά και τη δημοσίευση της απόφασης για τα ΓΕΔΙΦΑ, οι φαρμακοποιοί μεταβαίνουν στην Αριστοτέλους, προκειμένου να συζητήσουν με τον. κ. Ανδρέα Ξανθό, τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Αν και η πλέον πρόσφατη εξέλιξη για τον κλάδο των φαρμακείων αφορά στη μερική απελευθέρωση του δικτύου πώλησης των ΜΗΣΥΦΑ, οι επικεφαλής του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου φαίνεται να δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στις αλλαγές που αφορούν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς. 


 

Οι φαρμακοποιοί όλο το προηγούμενο διάστημα εξάλλου, σε συνεργασία με τους ευρωπαίους συναδέλφους τους έχουν καταρτίσει μία σειρά από «δυνατά» επιχειρήματα ώστε να υποστηρίξουν ευρύτερα, ότι πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν επιβληθεί στα Φαρμακεία από το 2010 και μετά, έχουν επί της ουσίας αποτύχει. 

Μάλιστα ένα ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο είναι και η απόφαση του ΣτΕ να ορίσει δικάσιμο για την αίτηση ακύρωσης της σχετικής ΚΥΑ για το ιδιοκτησιακό που κατέθεσε ο ΠΦΣ στις 7 Οκτωβρίου με το χαρακτηρισμό ότι η υπόθεση αυτή είναι μείζονος σημασίας.
 

Στη συνάντηση ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κ. Λουράντος αναμένεται να συζητήσει και το θέμα των πειθαρχικών συμβουλίων , της αδειοδότησης, αλλά κυρίως του ωραρίου, διεκδικώντας έναν άλλον τρόπο αποτελεσματικότερης εξυπηρέτησης των πολιτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΠΦΣ αναμένεται να προτείνει αύξηση των ωρών εξυπηρέτησης του κοινού, όχι όμως μέσα από τη διαδικασία της απελευθέρωσης του κανονικού ωραρίου, αλλά μέσω των εφημεριών.
 

Φυσικά, η κουβέντα αναμένεται να εστιάσει και στο θέμα των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) και της υποκατηγορίας των ΓΕΔΙΦΑ, για την απελευθέρωση της διάθεσης των οποίων ο ΠΦΣ συνεχίσει να εκφράζει σοβαρές ενστάσεις. Βέβαια, σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα των ΓΕΔΙΦΑ φαίνεται να μην «τρομάζει» ιδιαίτερα τους φαρμακοποιούς, αφενός διότι πρόκειται για λίγες δεκάδες σκευασμάτων, αφετέρου γιατί και οι βιομηχανία των ΜΗΣΥΦΑ, δεν δείχνει και τόσο πρόθυμη να εγκαταλείψει το πιο ασφαλές, σε όρους διαπραγμάτευσης, εμπορικό περιβάλλον των φαρμακαποθηκών-φαρμακείων. 

Επίσης δεσμεύσεις αναμένεται να απαιτήσουν οι φαρμακοποιοί και για το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων, που προκύπτουν ανά διαστήματα προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην πρόσβαση των πολιτών στις θεραπείες τους. Παράλληλα προς διερεύνηση είναι και το ζήτημα της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στο Υπουργείο και τη Φαρμακοβιομηχανία σχετικά με τις εκπτώσεις και τα clawbacks που απαιτεί από αυτές η Πολιτεία και πως αυτό θα μπορούσε να επιδράσει για νέες απαιτήσεις προς τους φαρμακοποιούς. 

πηγή: healthmag