Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

ΝΤΑΝΙΕΛ ΑΓΚΕΡ: «Mε κατέστρεψαν τα αντιφλεγμονώδη»

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΡΑΓΟΥ
Ηταν 9 Ιουνίου, πριν από 42 μέρες δηλαδή όταν ο σπουδαίος Δανός διεθνής αμυντικός με τη μεγάλη καριέρα στη Λίβερπουλ, Ντάνιελ Αγκερ, στεκόταν μπροστά στους δημοσιογράφους και ανακοίνωνε την απόσυρσή του από το ποδόσφαιρο.
Στα 31 του χρόνια και ενώ είχε αρκετές και πολύ καλές προτάσεις ο Αγκερ ήταν αναγκασμένος να σταματήσει. Είχαν περάσει 15 μήνες από τη μέρα που φοβήθηκε για τη ζωή του. Από τη μέρα που αντιλήφθηκε κατά τη διάρκεια ενός αγώνα με την Μπρόντμπι στο πρωτάθλημα Δανίας ότι το σώμα του δεν αντιδρά σε τίποτα και δεν μπορούσε να το κοντρολάρει. Ο Δανός πρώην διεθνής αμυντικός έκανε κατάθεση ψυχής σε μια συγκλονιστική συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα της πατρίδας του «Jyllands-Posten». Και μίλησε, όπως είπε, θέλοντας να στείλει μήνυμα σε όλους λέγοντας κατά λέξη «Μακάρι η ιστορία μου να κάνει τους υπόλοιπους αθλητές να παίρνουν λιγότερα χάπια».



Η μέρα που του ταρακούνησε το μυαλό ήταν η 8η Μαρτίου του 2015. Με τη φανέλα της Μπρόντμπι μπήκε στο τερέν για το μεγάλο ντέρμπι με την Κοπεγχάγη. Μόλις 29 λεπτά μετά την έναρξη του αγώνα ζήτησε αλλαγή αφού δεν μπορούσε να ελέγξει το σώμα του. Στα αποδυτήρια κατέρρευσε και οδηγήθηκε στο ιατρείο του γηπέδου «Πάρκεν» της Κοπεγχάγης. Δεν έπρεπε ποτέ να έχει μπει στο γήπεδο σε εκείνο το ματς. Για μία εβδομάδα είχε έντονους πόνους από χτύπημα που είχε δεχθεί και όπως είχε κάνει αμέτρητες φορές στην καριέρα του πήρε ένα... κουτί αντιφλεγμονώδη -περισσότερα από την προβλεπόμενη δόση- ώστε να μην πονάει για να αγωνιστεί. Αλλά ήταν πλέον αρκετά. Το σώμα του δεν μπορούσε να δεχθεί άλλα. Εκείνο το βράδυ αποφάσισε πως τα χάπια καταπολέμησης του πόνου, της φλεγμονής και όλα τα συναφή αποτελούσαν παρελθόν για τον ίδιο. Στις 9 Ιουνίου φέτος ανακοίνωσε επίσημα την απόσυρσή του από το ποδόσφαιρο.
Στα 31 του ο Αγκερ έπαιξε συνολικά 384 παιχνίδια, τα 77 με την Μπρόντμπι στην αρχή και στο τέλος της καριέρας του, τα 232 με τη Λίβερπουλ από το 2006 έως το 2014 και τα 75 με την Εθνική Δανίας. Εδώ και χρόνια (από το 2007) έχει σταθερό πόνο στη μέση, που υφίσταται ακόμη και τώρα που δεν προπονείται ή αγωνίζεται. «Τη μέρα που είπα στη γυναίκα μου Σόφι ότι σταματάω τα χάπια, αισθάνθηκε υπέροχα. Τη μέρα που της είπα ότι σταματάω το ποδόσφαιρο ένιωσε ανακούφιση. Μια ζωή μου έλεγε να μην παίρνω αντιφλεγμονώδη για να αγωνιστώ, αλλά από το ένα αυτί έμπαινε, από το άλλο έβγαινε. Πήρα τόσο πολλά (σ.σ. αντιφλεγμονώδη) στην καριέρα μου. Επιτέλους τα σταμάτησα και δεν τα λέω όλα αυτά για να κερδίσω κάτι, αλλά επειδή ελπίζω η ιστορία μου να γίνει παράδειγμα για άλλους αθλητές».
Τα τατουάζ και η φιλανθρωπία
Ο Ντάνιελ Αγκερ τον Σεπτέμβριο του 2014 πλήρωσε 3.500 ευρώ για τα έξοδα της Εθνικής Ομάδας Αστέγων της Δανίας για το Μουντιάλ (αστέγων) στη Χιλή. Από το 2012 έχει φτιάξει ίδρυμα για να βοηθάει παιδιά που έχουν ανάγκη. Η μεγάλη του αγάπη είναι τα τατουάζ και μάλιστα είναι εγκεκριμένος «καλλιτέχνης τατουάζ». Εχει αμέτρητα στο σώμα του, και στα δάχτυλα του δεξιού του χεριού έχει τέσσερα γράμματα, «YNWA», που είναι τα αρχικά του περιβόητου ύμνου της Λίβερπουλ «You Never Walk Alone». Ο Δανός πρώην διεθνής στόπερ με τη μεγάλη καριέρα στη Λίβερπουλ μίλησε σε εφημερίδα της πατρίδας του αποκαλύπτοντας πως τα αντιφλεγμονώδη χάπια που έπαιρνε για πάρα πολλά χρόνια, ώστε να ξεπερνάει τραυματισμούς και ενοχλήσεις για να αγωνίζεται, κατέστρεψαν την καριέρα του και το σώμα του. Θέλει η ιστορία του να γίνει παράδειγμα ώστε άλλοι αθλητές να σταματήσουν να παίρνουν αντιφλεγμονώδη για να ξεπερνούν πιο γρήγορα τα προβλήματά τους.
Οι πρώτοι πόνοι το 2007
Ο Ντάνιελ Αγκερ ήταν πάντα ως ποδοσφαιριστής ιδιαίτερα κινητικός και πίεζε το κορμί του στον μέγιστο βαθμό. Το 2007 άρχισε να έχει κάποιους πόνους στη μέση οι οποίοι έγιναν αφόρητοι ύστερα από έναν τραυματισμό που είχε το 2008, κατά τη διάρκεια της τουρνέ της Λίβερπουλ στην Ταϊλάνδη. Τότε διαγνώστηκε με δισκοκήλη, που οδήγησε στο να έχει πόνους στα πόδια και στα δάχτυλα. Εκεί άρχισε να παίρνει αντιφλεγμονώδη χάπια που χρησιμοποιούνται για τον ρευματισμό. Σχεδόν πάντα ο ίδιος έπαιρνε παραπάνω από την προβλεπόμενη δόση ώστε να μην πονάει για να αγωνίζεται.
Η εβδομάδα πριν από το ντέρμπι
Μία εβδομάδα πριν από το ντέρμπι με την Κοπεγχάγη στις 8 Μαρτίου 2015, ο Αγκερ τραυματίστηκε και ήταν αμφίβολος. Δεν μπορούσε να δεχθεί ότι δεν θα αγωνιστεί. Για μια ολόκληρη εβδομάδα έπαιρνε τη μέγιστη δυνατή δόση από αντιφλεγμονώδη, δηλαδή δύο χάπια τρεις φορές την ημέρα. Οι γιατροί τού είπαν πως την τρίτη μέρα πρέπει να τα σταματήσει. Ο ίδιος δεν τους άκουσε. Τα συμπτώματα από τη χρήση τέτοιων χαπιών ποικίλλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ο Αγκερ αισθανόταν λήθαργο κάθε φορά που έπαιρνε τα χάπια και έτσι τα συνδύαζε με ένεση καφεΐνης.
Η 8η Μαρτίου 2015
Μόλις ξύπνησε την ημέρα του ντέρμπι με την Κοπεγχάγη (8 Μαρτίου 2015) πήρε δύο αντιφλεγμονώδη χάπια. Πήρε άλλα δύο μόλις έφτασε στη συνάντηση με τους υπόλοιπους παίκτες για να αναχωρήσουν μαζί για το γήπεδο. Μέσα στο πούλμαν, στα 15 λεπτά που διήρκεσε το ταξίδι για το «Πάρκεν» τον πήρε ο ύπνος και τον ξύπνησε ο συμπαίκτης του Μάρτιν Ορσκοφ, ο οποίος φοβήθηκε έτσι όπως τον είδε να κοιμάται βαριά. Στο «Πάρκεν» αισθανόταν υπνηλία, έκανε μια ένεση καφεΐνης και ήπιε ένα ενεργειακό ποτό. «Κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης αισθανόμουν πολύ άσχημα και σκέφτηκα να μην παίξω. Φόρεσα φανέλα και μπήκα, όμως» θυμάται ο Αγκερ. Ανέλαβε να πει δυο λόγια στους συμπαίκτες του για τη σημασία του ντέρμπι, αλλά όσα είπε δεν έβγαζαν νόημα και αρκετοί προβληματίστηκαν. Εντός γηπέδου έδειχνε να μην είναι στα καλά του. Στο 29’ έγινε αλλαγή. Εκατσε λίγο στον πάγκο αλλά δεν αισθανόταν καλά. Πήγε στα αποδυτήρια και εκεί κατέρρευσε αφού το σώμα του δεν αντιδρούσε σε τίποτα...
sentragoal.gr