Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

Τους κινδύνους αλληλεπιδράσεων Rx-ΜΥΣυΦα-συμπληρωμάτων στην καρδιακή ανεπάρκεια επισημαίνει νέα μελέτη



Κοινώς χρησιμοποιούμενα φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν την καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με την πρώτη επιστημονική μελέτη από το American Heart Association που παρέχει καθοδήγηση σχετικά με την αποφυγή αλληλεπιδράσεων μεταξύ φαρμάκων για τα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια.
 
Η μελέτη παρέχει αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με συγκεκριμένα φάρμακα αλλά και "φυσικά" σκευάσματα που μπορεί να έχουν σοβαρές ανεπιθύμητες συνέπειες για τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.
 


  

Ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να έχουν, κατά μέσο όρο, πέντε ή περισσότερες ξεχωριστές ιατρικές καταστάσεις και να λαμβάνουν επτά ή περισσότερα συνταγογραφούμενα φάρμακα καθημερινά, τα οποία συχνά συνταγογραφούνται από διαφορετικούς παρόχους υγειονομικής περίθαλψης.
  

"Δεδομένου ότι πολλά από τα φάρμακα που λαμβάνουν οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια  συνταγογραφούνται για συνοδές παθήσεις όπως ο καρκίνος, νευρολογικές παθήσεις ή μολύνσεις, είναι ζωτικής σημασίας, αλλά εξαιρετικά δύσκολο για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να αξιολογήσουν αν ένα φάρμακο αλληλεπιδρά με τα άλλα φάρμακα για την καρδιακή ανεπάρκεια ή ακόμα και χειροτερεύει την καρδιακή ανεπάρκεια" δήλωσε ο Robert L. Page II, Pharm.D., MSPH, πρόεδρος της επιτροπής συγγραφής της νέας αυτής επιστημονικής μελέτης η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation της American Heart Association.
  
Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να συζητούν με τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, σε κάθε επίσκεψή τους, περίπου για όλα τα συνταγογραφούμενα φάρμακα αλλά και τα OTC (ΜΥΣυΦα) που μπορεί να λαμβάνουν, καθώς και τα συμπληρώματα διατροφής και βότανα, δήλωσε ο Page, ο οποίος είναι επίσης καθηγητής τόσο στο Τμήμα Κλινικής Φαρμακευτικής και στο Τμήμα Φυσικής Ιατρικής/Αποκατάστασης στη σχολή Φαρμακευτικής και Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, όσο και Ιατρικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στην Aurora του Κολοράντο.
 

Εκτός από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα OTC (ΜΥΣυΦα) μπορεί επίσης να έχουν απρόβλεπτες συνέπειες για τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Για παράδειγμα, μη-στεροειδή αντι-φλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), περιλαμβανομένων κοινώς χρησιμοποιούμενα παυσίπονα όπως η ιβουπροφαίνη, μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν την καρδιακή ανεπάρκεια προκαλώντας κατακράτηση νατρίου και υγρών και μειώνοντας την αποτελεσματικότητα των διουρητικών φαρμάκων. 
OTC (ΜΥΣυΦα) για καούρα ή και κρυολόγημα μπορεί επίσης να περιέχουν σημαντικές ποσότητες νατρίου, η οποία συνήθως περιορίζεται σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. «Οι ασθενείς εκπαιδεύονται να διαβάζουν τις ετικέτες των τροφίμων για την περιεκτικότητα σε νάτριο, αλλά πρέπει επίσης να διαβάζουν τις ετικέτες των OTC (ΜΥΣυΦα) και των φυσικών συμπληρωμάτων», είπε ο Page.
 
Πολλά συμπληρώματα που χρησιμοποιούνται συμπληρωματικά ή στην εναλλακτική ιατρική μπορεί να είναι επικίνδυνα για τα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων που περιέχουν εφέδρα (η οποία αυξάνει την αρτηριακή πίεση) και άλλα (συμπεριλαμβανομένων βαλσαμόχορτο/St. John's wort, ginseng, κράταιγος/hawthorn, κόκκινη φασκομηλιά/danshen, και πράσινο τσάι) που αλληλεπιδρούν με ένα ή περισσότερα από τα κοινώς χρησιμοποιούμενα φάρμακα για την καρδιακή ανεπάρκεια. Η μελέτη σημειώνει επίσης ότι τα συμπληρώματα διατροφής, βότανα και άλλες «φυσικές» θεραπείες δεν θα πρέπει να χρησιμοποιειούνται για τη θεραπεία ή διαχείριση των συμπτωμάτων της καρδιακής ανεπάρκειας.
  

«Κρατήστε μια λίστα με όλα τα φάρμακα και τις δόσεις στις οποίες τα λαμβάνετε για να τα δείχνετε σε κάθε ιατρική επίσκεψη, και να ενημερώνετε οποιονδήποτε φορέα παροχής υγειονομικής περίθαλψης που είναι υπεύθυνος για την αντιμετώπιση της καρδιακής σας ανεπάρκειας, πριν από τη διακοπή ή την έναρξη οποιουδήποτε φαρμάκου. Ιδανικά θα έπρεπε να οριστεί ένας «καπετάνιος» που θα επιβλέπει όλα τα φάρμακά σας. Αυτό το άτομο μπορεί να είναι ένας γιατρός, έμπειρος νοσηλευτής, νοσοκόμος ή ο φαρμακοποιός σας ο οποίος διαχειρίζεται την καρδιακή σας ανεπάρκεια», είπε ο Page. 
Σύμφωνα με τη μελέτη, τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα με διάφορους τρόπους: 
  • να είναι τοξικό για τα κύτταρα των μυών της καρδιάς ήνα αλλάζουν τον τρόπο που συσπώνται οι μυς της καρδιάς
  • να αλληλεπιδρούν με φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας με τέτοιο τρόπο ώστε μερικά από τα οφέλη τους να εξανεμίζονται
  • να περιέχουν περισσότερο νάτριο από όσο συνιστάται για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.
  

«Η ελπίδα μου είναι ότι αυτή η μελέτη θα χρησιμοποιηθεί από τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης σε όλες τις ιατρικές ειδικότητες για να εκπαιδεύσουν τον εαυτό τους σχετικά με τα φάρμακα που μπορεί να επιδεινώσουν ή/και να προκαλέσουν καρδιακή ανεπάρκεια», είπε ο Page.


πηγή: Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία και medicalxpress