Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Απάντηση ΠΦΣ στον κ. Κώνστα

Με αφορμή την συζήτηση στην εκπομπή «Ακραίως» του ΣΚΑΙ και τις αναφορές στο θέμα των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων και την δυνατότητα πώλησης και από άλλα κανάλια διανομής εκτός φαρμακείων θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα εξής :
Ορθώς ο κ. Χατζής επεσήμανε στον κ. Κώνστα πως πρόκειται για Φάρμακα
Εσφαλμένα ο κ. Κώνστας έκανε αναφορά στον όρο Μη Συνταγογραφούμενα  παραλείποντας και τον όρο και Μη Αποζημιούμενα. Δηλαδή πρόκειται για Φάρμακα  που δεν συνταγογραφούνται γιατί δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία



Ορθώς αναφέρθηκε στο θέμα του Ανταγωνισμού ο κ. Κώνστας , παραλείποντας όμως να μας εξηγήσει πως είναι δυνατόν ο ανταγωνισμός να μην λειτουργεί με 11.000 σημεία πώλησης που είναι τα φαρμακεία διεσπαρμένα σε ολόκληρη την χώρα και θα λειτουργήσει τώρα, αν προστεθούν μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες σημεία πώλησης που αφορούν τα σούπερ μάρκετ και μάλιστα μόνο σε μεγάλα αστικά κέντρα.
Εσφαλμένα τέθηκε το θέμα της μείωσης των τιμών από τον κ. Κώνστα γιατί όπως έχει ήδη έχει αναφερθεί και από την Γενική Γραμματέα της PGEU κ. Juraite Svarcaite (συνέντευξη τύπου ΠΦΣ στις 30 Ιουνίου 2016)  «δύο μελέτες τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο  του 2005 στην Πορτογαλία , προειδοποιούν   πως σε περιοχές της ενδοχώρας  οι τιμές αυξήθηκαν μετά την απελευθέρωση. Επίσης αναφέρουν ξεκάθαρα πως οι προβλέψεις  για μείωση των τιμών δεν επιβεβαιώνονται».
Για την περιβόητη αναφορά στα 11.000 φαρμακεία ως εκλογικά κέντρα , η δήλωση αυτή ισχύει και σήμερα διότι αφορά την καταδίκη της οποιαδήποτε κυβέρνησης βλάπτει τον κλάδο και την φαρμακευτική περίθαλψη και δεν αφορά την στήριξη σε οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα.
Εν ολίγοις τα φάρμακα  δεν είναι δυνατόν να καταταχθούν  άκριτα στην κατηγορία των θεμάτων που αφορούν τον ανταγωνισμό που έχει  σχέση με τα απλά καταναλωτικά προϊόντα. Η συζήτηση για το θέμα αυτό απαιτεί βαθιά γνώση και κοινωνική ευαισθησία γιατί άπτεται της Δημόσιας Υγείας.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                          Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ                                       ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ