Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

Οι «κόκκινες κάρτες» που έβγαλαν οι θεσμοί στην κυβέρνηση

Μπορεί το περασμένο Σάββατο από το βήμα της ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να ανήγγειλε τη θέσπιση επαγγελματικού ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού αποκλειστικής χρήσης για πληρωμή προμηθευτών, μισθοδοσίας και ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών, ωστόσο χθες οι θεσμοί έβαλαν φρένο στα σχέδια επί χάρτου της κυβέρνησης καθώς τα θεωρούν φορολογική αμνηστία.
 
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξερχόμενος από τις διαπραγματεύσεις, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει η δημιουργία του ακατάσχετου λογαριασμού, τον οποίο μόλις προ ημερών ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει. Αντί αυτού, είπε, συζητείται το ενδεχόμενο παροχής άλλων κινήτρων στους επιχειρηματίες για να αυξήσουν τη χρήση πληρωμών με πλαστικό χρήμα και να αυξηθούν τα έσοδα από το ΦΠΑ.


 

Σε κάθε περίπτωση ο ακατάσχετος λογαριασμός έγινε η πρώτη επιβεβαιωμένη από την κυβέρνηση «κόκκινη κάρτα» στην πενθήμερη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Στις μη επιβεβαιωμένες από την κυβέρνηση «κόκκινες κάρτες» περιλαμβάνονται η ελληνική πρόταση για τη στελέχωση του Υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων, καθώς και η άρνηση των δανειστών στις επίμονες διεκδικήσεις της κυβέρνησης για εκ των υστέρων αλλαγή των στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος (3,5% του ΑΕΠ) στο διάστημα 2019-2020.

Στο θέμα του Υπερταμείου, οι διαφωνίες, εκτιμάται από κυβερνητικές πηγές, θα κλείσουν εντός των επόμενων ημερών. Στο θέμα των πλεονασμάτων, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί τελικά να καταθέσει και να ψηφίσει στη Βουλή Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, στο οποίο η ίδια θα έχει βάλει στόχο επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2019 και 3,5% το 2020.

Εντός της επόμενης εβδομάδας, η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει στη Βουλή έναν ακόμα εφαρμοστικό νόμο με τον οποίο θα κλείνουν οι περισσότερες εκκρεμότητες επί των προαπαιτουμένων, οι οποίες απαιτούν ακόμα συζήτηση σε τεχνικό επίπεδο. Αν δεν υπάρξουν ανατροπές στις 29 Σεπτεμβρίου το EuroWorking Group θα δώσει το πρώτο πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ και η πολιτική συμφωνία θα επικυρωθεί στο Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου.

πηγή: cnn.gr