Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Φαρμακοποιοί: Το υπουργείο δεν έχει δώσει ακόμη σημεία ζωής

Εν αναμονή των δεσμεύσεων του Υπουργού Υγείας βρίσκονται οι φαρμακοποιοί αναμένοντας την υλοποίηση τους. Σε αντίθετη περίπτωση δύσκολος αναμένεται ο Σεπτέμβριος με τους φαρμακοποιούς να βρίσκονται σε "αναμμένα κάρβουνα", ενόψει και των εκλογών στους φαρμακευτικούς συλλόγους.
Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, οι εκλογές των συλλόγων πλησιάζουν και το υπουργείο δεν έχει δώσει σημεία ζωής τουλάχιστον για τα φλέγοντα θέματα που είναι η λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων αλλά και το ωράριο.



Ο κλάδος ταλανίζεται από το χάος που έχουν προκαλέσει στο θέμα της λειτουργίας των φαρμακείων , οι νόμοι Λοβέρδου και Γεωργιάδη, αλλά και από την δίχως προηγούμενο αλλαγή της σύνθεσης των πειθαρχικών συμβουλίων με την απουσία δικαστικών.

Οι 11 φάκελοι που είχαν κατατεθεί στον Υπουργό Υγείας στην συνάντηση της 20ης Ιουλίου βρίσκονται κάπου στα συρτάρια της Αριστοτέλους.

Παραδίδοντας τον φάκελο για τα ΓΕΔΙΦΑ ο κ. Λουράντος ζήτησε η απελευθέρωση των τιμών να αφορά μόνο τα ΓΕΔΙΦΑ. Όπως είναι γνωστό στην συνάντηση εκέινη ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι η λίστα αφορά αποκλειστικά 216 σκευάσματα και 43 δραστικές ουσίες δεν πρόκειται να διευρυνθεί στο μέλλον και στη λίστα θα συμπεριληφθούν μόνο όσα σκευάσματα ζητήσουν οι εταιρείες.

Επιβεβαίωσε επίσης ότι η διάθεση των ΓΕΔΙΦΑ υπόκειται σε σαφείς περιορισμούς και δεν θα αλλάξουν, αφού έχουν προκαθοριστεί από την επιστημονική επιτροπή του ΕΟΦ (μικρότερη συσκευασία, διαφορετική περιεκτικότητα, περιορισμός στην διάθεση μόνο 2 εμβαλλαγίων κ.λπ.).

Άλλο σημείο συζήτησης και αίτημα των φαρμακοποιών ήταν η πώληση εξ αποστάσεως να αφορά μόνο τα ΓΕΔΙΦΑ.

Ο κ. Λουράντος έδωσε ακόμη στον υπουργό τον φάκελο με τα στοιχεία που αποκάλυψε η γενική γραμματέας τηs PGEU, (Ένωση Ευρωπαίων Φαρμακοποιών) όπου φαίνεται ότι οι απελευθερώσεις που ξεκίνησαν εδώ και δεκαετίες στην Ευρώπη, έχουν αποτύχει και οι συνθήκες αντιστρέφονται.
Στη διάρκεια της συζήτησης κατατέθηκαν φάκελοι που αφορούσαν τα θέματα των e-shop, αλλά και, των ληξιπροθέσμων οφειλών προς τα φαρμακεία και της ελεγχόμενης πώλησης των ιατροτεχνολογικών προϊόντων και μέσω των φαρμακείων.
"Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας που θα δείξει αν η διατυπωμένη θετική θέληση της ηγεσίας του υπουργείου υγείας", είναι και υλοποιήσιμη, επισημαίνει ο κ. Λουραντος.
Βαδίζουμε σε εκλογές των συλλόγων και η τωρινή ηγεσία έχει την ευκαιρία να διορθώσει κάποιες από τις, αστοχίες του παρελθόντος» κατέληξε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
iatronet.gr