Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Η φετινή φαρμακευτική δαπάνη θα διαψεύσει τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς

Η φετινή φαρμακευτική δαπάνη μοιάζει με σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. Αντί για 1,9 δισ. ευρώ αναμένεται να ''χτυπήσει'' τα 2,7 δισ. ευρώ.

Γράφει: Καραγιαννοπούλου Δέσποινα

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες έχει καταλήξει η φετινή φαρμακευτική δαπάνη- και συγκεκριμένα το πώς τελικά αυτή θα διαμορφωθεί στα τέλη της χρονιάς. Και ενώ η πλευρά της Πολιτείας διαρρηγνύει τα ιμάτιά της ότι δεν θα ξεφύγει από τα θεσμοθετημένα πλαίσια, η πλευρά των εκπροσώπων του ιδιωτικού χώρου χαμογελά, καθώς έχει διαφορετική αίσθηση, λόγω και των πιο πρόσφατων στοιχείων ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στην αγορά.


 

Σύμφωνα λοιπόν με αποκλειστικές πληροφορίες της αγοράς, η φετινή φαρμακευτική δαπάνη αναμένεται να είναι «φουσκωμένη», τουλάχιστον κατά 25% σε ετήσια βάση… 

Αν ισχύσουν αυτές οι προβλέψεις, σημαίνει ότι η συνολική φαρμακευτική δαπάνη θα φθάσει τα 2,7 δισ. ευρώ περίπου, από 1,9 δισ. ευρώ που είναι η θεσμοθετημένη αποζημιούμενη από τον ΕΟΠΥΥ (για το 2016), στην οποία μάλιστα συμπεριλαμβάνεται και η εμβολιαστική δαπάνη, που είναι περί τα 200 εκατ. ευρώ.

Και ενώ κάποιοι, αναζητώντας αποδιοπομπαίους τράγους, μπορούν να ισχυριστούν ότι οι πρόσφυγες προκάλεσαν την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι αναμφίβολα αυτή η μερίδα ανθρώπων έχει συμβάλει στην αύξηση, επιβαρύνοντας το σύστημα- όμως δεν είναι οι κύριοι υπεύθυνοι. Ο βασικότερος υπαίτιος είναι η ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση, καθώς όπως λέγεται δεν γίνεται ο παραμικρός έλεγχος από την ΗΔΙΚΑ –που έχει τον απαραίτητο κόφτη όταν κάποιος ξεπερνά το όριο της συνταγογράφησης- για τη σωστή λειτουργίας της οποίας αρμόδιος είναι ο ΕΟΠΥΥ.

Στελέχη της αγοράς αναφέρουν ότι πριν από δύο χρόνια, όταν ένας γιατρός ξεπερνούσε το όριο συνταγογράφησης, τον καλούσε ο αρμόδιος φορέας και έπρεπε να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις γιατί συνέβη αυτό…

Αυτή διαδικασία λειτουργούσε τελικά, αποτρεπτικά. Σήμερα δεν γίνεται τίποτα τέτοιο, λένε στελέχη από την αγορά του φαρμάκου, και έχουμε φθάσει για έναν πονοκέφαλο να δίνεται σκεύασμα ημικρανίας ή συνδυασμός φαρμάκων. Αναφέρουν δε περιπτώσεις υπερήλικων ασθενών που πέθαναν και οι συγγενείς τους βρήκαν στο σπίτι τους απόθεμα σκευασμάτων για 8 μήνες…!

πηγή: ιατρονετ