Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Η Αργεντινή επιστρέφει σε ρυθμιστικό πλαίσιο προστασίας του φαρμακευτικού επαγγέλματος!

Από τους κανόνες φιλελευθεροποίησης της αγοράς φαρμάκου που είναι της... μόδας - σε χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα και όχι μόνο - δεν είχε λείψει ούτε η Αργεντινή.

Έτσι λοιπόν από το 1991 η χώρα είχε ζήσει στιγμές πλήρους φιλελευθεροποίησης με την απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, κατάργηση πληθυσμιακών κριτηρίων, κατάργηση αποστάσεων, κατάργηση κρατικής διατίμησης, πώληση ΜΥΣΥΦΑ και σε άλλα κανάλια διανομής κλπ.

25 όμως χρόνια αργότερα, 



.....έρχεται η ίδια η Βουλή των Αντιπροσώπων να θεσπίσει αυστηρά κριτήρια και αυστηρό θεσμικό πλαίσιο για την λειτουργία φαρμακείων, για το επάγγελμα του φαρμακοποιού, τονίζεται με κάθε έμφαση ότι το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και επαναφέρει τα πληθυσμιακά κριτήρια αλλά και τις αποστάσεις μεταξύ φαρμακείων!

Ο λόγος που επιστρέφουν στο παλιό καθεστώς; Πολύ απλά, τίποτα από όσα είχαν ισχυριστεί οι υποστηρικτές της απελευθέρωσης δεν έγινε προς όφελος των ασθενών-καταναλωτών. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής ήταν καταστροφικά. Οι τιμές των φαρμάκων αντί να πέσουν, έχουν ανέβει κατά 160% και μάλιστα σε μια περίοδο οικονομικής αστάθειας για την Αργεντινή.

Ο πρόεδρος της τοπικής Βουλής της επαρχίας Μισιόνες έφερε την πρόταση η οποία και ψηφίστηκε από τους υπόλοιπους. «Έχουμε λάβει υπόψη τις τοπικές ανάγκες, τις προτάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και την ανάγκη επικαιροποίησης του φαρμακευτικού επαγγέλματος. Το νομοσχέδιο αυτό είναι ένα πρότζεκτ που ξεκίνησε το 2007 και επιτέλους φέτος φτάνει προς ψήφιση», τόνισε.

Στο Κοινοβούλιο η τοπική βουλευτής Κλαούδια Γκάουτο στην εισήγησή της είπε πως «Η υποτιθέμενη ελεύθερη εγκατάσταση των φαρμακείων οδήγησε στη μετεγκατάσταση φαρμακείων από αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές στις πόλεις και στα μεγάλα αστικά κέντρα αφήνοντας την επαρχία χωρίς φαρμακεία και διαλύοντας έτσι ένα δίκτυο φαρμακείων το οποίο είχε δημιουργηθεί με μεγάλο κόπο πλέον των 30 ετών. Οι φαρμακοποιοί πάντα ήταν ενάντιοι σε αυτό το μοντέλο, καθώς το φάρμακο επιτελεί μία κοινωνική λειτουργία και κατά συνέπεια δεν μπορεί να θεωρείται ένα απλό εμπόρευμα. Η αγορά ενός φαρμάκου δεν επαφίεται απλά στην θέληση αυτού που το αγοράζει, αλλά πρέπει να ικανοποιεί μια ιατρική ανάγκη. Τα φάρμακα ελεύθερης πώλησης πρέπει να φτάνουν στον ασθενή μετά από τη συμβουλή ενός επαγγελματία φαρμακοποιού ο οποίος να κατευθύνει τη σωστή χρήση και δοσολογία τους.»

Να διευκρινίσουμε ότι αυτή η απόφαση αφορά μια επαρχία της Αργεντινής, αυτό όμως δεν μειώνει την βαρύτητα της απόφασης, άλλωστε δε πρέπει να λησμονούμε ότι το ιδιοκτησιακό των φαρμακοποιών στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο κατοχυρώθηκε μετά από προσφυγή και απόφαση σε επαρχία της Ισπανίας.

Ας διαβάσουμε όμως πλήρως το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας noticiasdel6.com :

Η Βουλή των Αντιπροσώπων της επαρχίας Μισιόνες της Αργεντινής επικύρωσε στη σύνοδο της Πέμπτης 13 Οκτωβρίου το προσχέδιο νόμου που ρυθμίζει τη φαρμακευτική δραστηριότητα στην περιοχή. Το μέτρο περιλαμβάνει την οργάνωση και λειτουργία των φαρμακευτικών εργαστηρίων, των droguerías (=μεγάλα φαρμακεία-σούπερ μάρκετ) και των φαρμακείων, των εργαστηρίων και σημείων πώλησης φαρμακευτικών βοτάνων, και κάθε επιχείρησης που επεξεργάζεται, παρασκευάζει, διαθέτει ή διανέμει φαρμακευτικές ουσίες και εξειδικευμένα φαρμακευτικά προϊόντα.

Ο νόμος στοχεύει στην προαγωγή, διατήρηση και προστασία της υγείας, την ασφάλεια και την ευημερία του κοινού, μέσω του ελέγχου και της αποτελεσματικής ρύθμισης της επαγγελματικής δραστηριότητας του φαρμακοποιού, και στην παραγωγή, πώληση και διάθεση των φαρμάκων και λοιπών προϊόντων που μπορεί να στοχεύουν στην ανθρώπινη υγεία.

Στο νομοσχέδιο το φάρμακο νοείται ως ένα κοινωνικό αγαθό που πρέπει να διατίθεται στο κοινό αποκλειστικά στα φαρμακεία που έχουν την έγκριση της αρμόδιας αρχής, ακόμα και όταν δεν απαιτεί συνταγή. Διακίνησή του εκτός αυτών είναι παράνομη και επισύρει ποινές.

Ανατίθενται στους φαρμακοποιούς, κατ'αποκλειστικότητα, μεταξύ άλλων οι δραστηριότητες της διοίκησης φαρμακείων ιδιωτικών και δημόσιων δομών (νοσοκομειακά φαρμακεία), και η παρασκευή φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων και γαληνικών φαρμακευτικών προϊόντων.

Ορίζει ότι οι φαρμακοποιοί που επιπλέον κατέχουν τίτλο ιατρού, βιοχημικού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου ή άλλο πτυχίο σε ειδικότητα σχετική με την υγεία, πρέπει να επιλέξουν την άσκηση μόνο ενός από αυτά τα επαγγέλματα.

Δικαίωμα εγγραφής στα μητρώα θα έχουν οι φαρμακοποιοί που διαθέτουν πτυχίο από πανεπιστήμιο εθνικό ή περιφερειακό, δημόσιο ή ιδιωτικό, εγκεκριμένο από το κράτος, ή πτυχίο από πανεπιστήμιο του εξωτερικού μετά από επικύρωση από κάποιο πανεπιστήμιο της χώρας.

Τα καταστήματα βοτάνων και τα εργαστήρια ομοιοπαθητικών παρασκευασμάτων, φαρμακευτικών βοτάνων και καλλυντικών προϊόντων είναι επίσης υπό εξέταση και θα πρέπει να διαθέτουν την έγκριση της αρμόδιας αρχής.

«Το φάρμακο επιστρέφει στο μέρος απ'όπου ποτέ δεν έπρεπε να έχει φύγει, το φαρμακείο,» δήλωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, Πατρίσιο Σκιάβο. Πρόσθεσε ότι τα φαρμακευτικά προϊόντα, τόσο τα ελεύθερης πώλησης (ΜΥΣΥΦΑ) όσο και όποιο άλλο είδος φαρμάκου προορίζεται για την υγεία, θα είναι στα χέρια ενός επαγγελματία, ο οποίος είναι ο φαρμακοποιός.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο είναι πολύ ευρύτερο από το φάρμακο, καθώς επίσης αναφέρει τις αποστάσεις, την ιδιοκτησία και πάνω απ'όλα είναι μια επικαιροποίηση του νόμου. «Με αυτό το νόμο καταφέραμε να οριοθετήσουμε τη δουλειά μας,» ανέφερε.


Μετάφραση-Πηγές: Άννα Μποτσάκου

Επιμέλεια-Σχολιασμοί: Δημήτρης Μηνοβγιούδης

Πηγή: noticiasdel6.com/