Νέος γύρος συζητήσεων για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) και την απελευθέρωσή τους ξεκινά μεταξύ των εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας και του ΕΟΦ, ενόψει αλλαγών και σε αυτή την κατηγορία φαρμάκων, στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας.

Μια πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα με αντικείμενο τη λίστα των 216 Γενικής Διάθεσης Φαρμάκων (ΓΕΔΙΦΑ), που θα διατίθενται μέσω σούπερ – μάρκετ. Η συγκεκριμένη λίστα, ενώ είναι έτοιμη εδώ και μήνες, ο ΕΟΦ δεν την έχει κοινοποιήσει επίσημα στους φορείς της φαρμακοβιομηχανίας, επικαλούμενος διορθώσεις, λεπτομέρειες και επανεξέταση των συσκευασιών, περιεκτικοτήτων κλπ.


 
Σύμφωνα με παράγοντες της Ένωσης Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ), που μετείχαν στη συνάντηση, η συζήτηση κατέληξε στη μετάθεση της συζήτησης περί τα μέσα Νοεμβρίου οπότε αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η κατάρτιση της λίστας των ΓΕΔΙΦΑ, οπότε οι συζητήσεις να γίνουν επί συγκεκριμένου αντικειμένου.

Μέχρι στιγμής οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών που παράγουν ΜΗΣΥΦΑ, δεν έχουν πάρει επίσημα κάποια θέση σχετικά με τη διάθεση σκευασμάτων ΓΕΔΙΦΑ από τα σούπερ – μάρκετ, αν και μεμονωμένα εταιρίες έχουν δηλώσει την προτίμησή τους στην διάθεση μέσω φαρμακείων, χωρίς όμως αυτό να τους δεσμεύει στην όποια πολιτική κληθούν να ακολουθήσουν στη συνέχεια.

Εκείνο το οποίο θεωρούν καθοριστικό όμως, είναι το γεγονός ότι από 1.1.2017, οι τιμές των ΜΗΣΥΦΑ απελευθερώνονται και δεν θα χρειάζεται πλέον για την τιμολόγησή τους η έγκριση τιμής από τον ΕΟΦ, η ένταξή τους στο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων κλπ. Μόνο που για να γίνει αυτό, θα πρέπει να υπάρξει προηγουμένως διευκρινιστική εγκύκλιος για τον τρόπο εφαρμογής της διάταξης περί απελευθέρωσης των τιμών, κάτι που ακόμα αναμένεται.

Το πρόβλημα που εντοπίζουν εδώ οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών, είναι ότι στην πλειονότητά τους πρόκειται για αλλοδαπούς οίκους, οι οποίοι ξεκινούν αυτή την περίοδο τον προγραμματισμό της επόμενης χρονιάς, όμως οι θυγατρικές τους στη χώρα μας, θα πρέπει να περιμένουν την σχετική εγκύκλιο για να δουν πώς τελικά θα διαμορφωθεί  η αγορά στο συγκεκριμένο τομέα.

Έτσι, παραμένουν ακόμη τα ερωτήματα για τον τρόπο κοστολόγησης των σκευασμάτων που θα κυκλοφορούν στα φαρμακεία, ενώ σε ότι αφορά τα σκευάσματα που θα κυκλοφορούν στα σούπερ – μάρκετ, ακόμη δεν έχουν προσδιοριστεί ποιά θα είναι αυτά, ούτε σε ποιά συσκευασία, σε ποιά περιεκτικότητα και τελικά σε ποιά τιμή, παρότι βιταμίνες και συμπληρώματα έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στα ράφια των σούπερ-μάρκετ από καιρό.

Προφανώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και του ΕΟΦ, περιμένουν να ολοκληρώσει το έργο της η νεοσυσταθείσα επιτροπή φαρμάκου, που θα συνεδριάζει Δευτέρα και Πέμπτη, για να προσδιορίσει τα μέτρα περιστολής της φαρμακευτικής δαπάνης, αναμόρφωσης του clawback και rebate, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τις υπηρεσίες φαρμακείου, τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους και  τη διακίνηση νοσοκομειακών  φαρμάκων μέσα από τα νοσοκομειακά φαρμακεία. Η επιτροπή θα προσπαθήσει επίσης να αποτυπώσει την επιβάρυνση  των ασφαλισμένων από τις συνεχείς περικοπές στη υγεία.

πηγή: healthmag