Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Eurogroup: "Πληρώστε πρώτα τους ιδιώτες και μετά η εκταμίευση όλης της δόσης!"

Το 1,1 δισ. ευρώ θα δοθεί άμεσα και το υπόλοιπo 1,7 δισ. ευρώ θα εκταμιευτεί στα τέλη του μήνα. Αναλυτικά οι ανακοινώσεις Νταϊσελμπλουμ και Ρέγκλινγκ. “Ήταν ένα πολύ καλό Eurogroup για την Ελλάδα” είπε ο Τσακαλώτος

Την έγκριση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος του μήνα αποφάσισε πριν από λίγο το Eurogroup για την Ελλάδα αφού εξέτασε την εκθέσεις της Commission αλλά και την εισήγηση της ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης.

Τα 1,1 δισ. ευρώ ευρώ θα δοθούν άμεσα μετά την...


... πιστοποίηση της ολοκλήρωσης των 15 προαπαιτούμενων που αφορούσαν τις αποκρατικοποιήσεις τις τράπεζες το ασφαλιστικό και τις ανεξάρτητες αρχές .

Τα 1,7 δισ. ευρώ για την συνέχιση του προγράμματος της αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου θα εκταμιευτούν κοντά στο τέλος του μήνα μόλις το υπουργείο οικονομικών μπορεί να παρουσιάσει στοιχεία με τα οποία να αποδεικνύει ότι τα 1,8 δισ. ευρώ που δόθηκαν τον Ιούνιο έχει καταλήξει σε ιδιώτες.

Αυτό ανακοίνωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γκερούν Ντάισελμπλουμ μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο .

Οι δύο δόσεις μπορούν να εκταμιευτούν ταυτόχρονα σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΕΜΣ κ. Κλάους Ρέγκλινγκ μπορούν να εκταμιευτούν μαζί αν η ελληνική πλευρά έχει έτοιμα εγκαίρως τα στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Στην συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης ( EWG) όμως που προηγήθηκε της συνεδρίασης του Eurogroyp εξετάστηκε και το πρόγραμμα αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς μέσα στο συμπληρωματικό και το τεχνικό μνημόνιο του Ιουνίου .

Στο θέμα αυτό ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης ο οποίος εκπροσώπησε την Ελλάδα ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα στοιχεία για το μήνα Σεπτέμβριο σε ότι αφορά την χρήματα που έχουν καταλήξει σε ιδιώτες. Ωστόσο, τόνισε ότι με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι και το τέλος Αυγούστου σε ιδιώτες έχει φτάσει το 80% της πρώτης δόσης των 1,8 δισ. ευρώ ( 1,44 δις ευρώ ) άρα εκπληρώνεται ο όρος του τεχνικού μνημονίου για την καταβολή της δεύτερης δόσης για τα ληξιπρόθεσμα, δηλαδή των 1,7 δισ. ευρώ που περιλαμβάνεται στην δόση των 2,8 δις ευρώ.

Ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την έξοδό του από το Eurogroup επισήμανε ότι «ήταν ένα πολύ καλό Eurogroup για την Ελλάδα».

Είπε ότι «ομόφωνα οι υπουργοί οικονομικών αποφάνθηκαν ότι ικανοποιήσαμε τα 15 προαπαιτούμενα και έτσι πήραμε την έγκριση εκταμίευσης του 1,1 δισ. ευρώ»

Πρόσθεσε ότι υπήρξε συμφωνία ότι η Ελλάδα τα πήγε πολύ καλά στην αποπληρωμή οφειλών του κράτους προς ιδιώτες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο».

Εξήγησε ότι «για τεχνικούς λόγους που είναι πέρα από τον έλεγχό μας, δεν έχουμε ακόμη τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου αποφάσισαν όταν τα στοιχεία αυτά καταστούν διαθέσιμα να ληφθεί η απόφαση εκταμίευσης του 1,7 δις ευρώ σε EWG που θα γίνει στις 24 Οκτωβρίου». Επανάλαβε ότι» δεν θα μπορούσαμε να έχουμε αυτά τα στοιχεία για τεχνικούς λόγους νωρίτερα» και ότι είναι πολύ ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα.

«Δεν θέλουμε άμεσα τα χρήματα των δόσεων, δεν έχουμε άμεσες ανάγκες οπότε ο χρόνος πληρωμής είναι δευτερεύον θέμα», πρόσθεσε.