Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Πρωτοποριακή κάψουλα απελευθερώνει το φάρμακο σε δόσεις

Μια «βραδυφλεγή» κάψουλα, η οποία απελευθερώνει το φάρμακο πολύ αργά, έως και δύο εβδομάδες αφότου αυτή έχει βρεθεί στο στομάχι του ασθενούς, δημιούργησαν Αμερικάνοι επιστήμονες.
Η νέα μέθοδος της φαρμακευτικής τεχνολογίας θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση ασθενειών όπως η ελονοσία, η φυματίωση, η νόσος Αλτσχάιμερ, οι νευροψυχικές διαταραχές, ο διαβήτης, το AIDS κ.λ.π.



Έως σήμερα, τα περισσότερα φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα, καθώς εκτίθενται σε αντίξοες συνθήκες στο στομάχι και στα έντερα, δεν διαρκούν για πάνω από μια μέρα. Εδώ και χρόνια οι γιατροί αναζητούν μια εναλλακτική λύση, ώστε ο ασθενής να μη χρειάζεται να παίρνει τα φάρμακά του σε καθημερινή βάση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου οι μισοί άρρωστοι στις ανεπτυγμένες χώρες δεν παίρνουν τα φάρμακά τους όπως πρέπει, ενώ στις αναπτυσσόμενες χώρες το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνά κατά πολύ το 50%.Αν όμως οι ασθενείς μπορούν να παίρνουν ένα φάρμακο ανά αραιά χρονικά διαστήματα, τότε η θεραπεία αρκετών ασθενειών θα γίνεται πιο σωστά.
Για το λόγο αυτό, οι ερευνητές, των πανεπιστημίων ΜΙΤ και Χάρβαρντ, του Νοσοκομείου Brigham and Women’s της Μασαχουσέτης και του Imperial College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρόμπερτ Λάνγκερ, δημιούργησαν μια ανθεκτική κάψουλα, η οποία, όταν καταπίνεται, ανοίγει σε σχήμα αστερία και δεν χωρά για να φύγει από το στομάχι. Η κάψουλα αποτελείται από πολυμερές υλικό (πολυκαπρολακτόνη, που προστατεύει την περιεχόμενη φαρμακευτική ουσία και την απελευθερώνει ιδιαίτερα αργά.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, μέσα στην κάψουλα θα μπορούσε να τοποθετηθεί οποιοδήποτε φάρμακο, ενώ η αντοχή της είναι δυνατό να βελτιωθεί και άλλο, ώστε το φάρμακο να μένει στον οργανισμό για πάνω από ένα μήνα.
Για την παραπέρα ανάπτυξη και εμπορική αξιοποίηση της νέας φαρμακευτικής τεχνολογίας έχει ιδρυθεί από τους ερευνητές η Αμερικανική εταιρεία Lyndra, η οποία προγραμματίζει τις πρώτες κλινικές δοκιμές της κάψουλας σε ανθρώπους στα μέσα του 2017.
Η πρώτη εργαστηριακή δοκιμή της κάψουλας έγινε με το νέο φάρμακο ivermectin κατά της ελονοσίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ