Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Έρχεται η σελίδα του πολίτη με όλα τα στοιχεία Υγείας! Πως θα αποκτήσετε πρόσβαση

Μια ιστοσελίδα μέσα από την οποία όλοι οι ασφαλισμένοι θα έχουν πρόσβαση στα ιατρικά τους στοιχεία, βγαίνει τους πρώτους μήνες του 2017 στον «αέρα».

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr ήδη η ΗΔΙΚΑ σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας ετοιμάζουν όλα τα δεδομένα που θα περιλαμβάνει η σελίδα του πολίτη αλλά και ο ιατρικός φάκελος του ασθενούς που θα εμπεριέχεται.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται απ’ ευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής υγείας.


 
 
Μια ιστοσελίδα Υγείας

Συγκεκριμένα σύμφωνα με πηγές του HealthReport.gr κάθε ασφαλισμένος θα έχει πρόσβαση στον δικό του ιατρικό φάκελο που θα περιέχεται στη «σελίδα του Πολίτη».
Με κωδικό που θα του αποστέλλεται θα μπορεί να βλέπει τον ιατρικό του φάκελο με όλα τα δεδομένα του.
 

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο ίδιος ο ασφαλισμένος θα ορίζει ποιος έχει πρόσβαση και ποιος όχι στον δικό του ιατρικό φάκελο. Θα μπορεί να βλέπει ποιος μπήκε στο σύστημα και διάβασε το φάκελό του, ενώ ο ίδιος θα είναι που θα ορίζει τον τρόπο ειδοποίησης του είτε μέσω μηνύματος στο κινητό είτε μέσω mail κλπ.


Για τους εξοικειωμένους χρήστες θα υπάρχουν και ειδικές εφαρμογές για smart phone, ενώ για τους ηλικιωμένους που δυσκολεύονται στη χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών, είτε θα είναι ελεύθερο το σύστημα, είτε θα υπάρχει δυνατότητα να τους δίνεται ένας κωδικός όπως το pin, προκειμένου και εκείνοι να έχουν πρόσβαση.
 
Τι θα «βλέπουν» οι γιατροί

Ακόμη και ο προσωπικός γιατρός του ασφαλισμένου όμως – σύμφωνα με το ρεπορτάζ του HealthReport.gr – για να μπορεί να καταχωρήσει μια πληροφορία ή ένα ραντεβού στη σελίδα του πολίτη για τον ασθενή του, θα πρέπει ο ίδιος ο ασθενής να δώσει την έγκρισή του.

Στόχος είναι να μην χρεώνονται ραντεβού που δεν έγιναν ή υπηρεσίες που δεν έχουν δοθεί.
 

Αντίστοιχα θα ισχύει και για τα φάρμακα όταν θα εκτελούνται οι συνταγές στα φαρμακεία.
 

Έτσι για να γίνει καταχώρηση μιας πληροφορίας είτε μιας συνταγής είτε ενός ραντεβού, ο ασφαλισμένος θα πρέπει να δίνει τον κωδικό του ώστε τα νέα δεδομένα να ενσωματώνονται στη σελίδα του πολίτη και στον ιατρικό του φάκελο.


Το νέο σύστημα θα βρίσκεται σε σύνδεση με τον ιατρικό φάκελο του ασθενούς η πλατφόρμα του οποίου είναι ήδη έτοιμη ώστε τους πρώτους μήνες του νέου έτους να μπορεί να αρχίσει η πιλοτική εφαρμογή του. 
 

Και εκτός Ελλάδος

Στο μεταξύ όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr η χρηματοδότηση για τη «σελίδα του Πολίτη» αλλά και για όλες τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες που θα συνδέονται με την ηλεκτρονική υγεία έχουν εξασφαλιστεί μέχρι το 2010.

Ταυτόχρονα διατίθενται από την Ε.Ε. άλλα 700.000 ευρώ προκειμένου η ΗΔΙΚΑ να δημιουργήσει υπηρεσίες ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αλλά και ένα συνοπτικό ιατρικό ιστορικό των Ελλήνων ασφαλισμένων που θα λειτουργεί διασυνοριακά.

Έτσι όταν ένας ασφαλισμένος από τη χώρα μας ταξιδεύει στο εξωτερικό να είναι προσβάσιμα τα ιατρικά αρχεία και σε άλλες χώρες.


Αντίστοιχες υπηρεσίες θα δημιουργηθούν με βάση τα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη και σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ώστε όταν Ευρωπαίοι πολίτες επισκέπτονται τη χώρα μας να υπάρχουν διαθέσιμα τα ιατρικά τους αρχεία και να μπορούν να λαμβάνουν υπηρεσίες.

Έτσι όταν ξένοι τουρίστες θα αξιοποιούν τις υπηρεσίες υγείας της χώρας μας, θα καλείται ο ΕΟΠΥΥ να ζητά τα χρήματα από τις αντίστοιχες χώρες προέλευσής τους.
 

Πρόκειται για προγράμματα που υλοποιούνται έπειτα από σχετική απαίτηση της ΕΕ ώστε να έχει πλήρη πρόσβαση ο πολίτης.

πηγή:  HealthReport.gr