Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Η εκκωφαντική σιωπή της Novartis -Τι είπαν οι δύο Ελληνες μάρτυρες κατά της εταιρείας στην επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ

24 ώρες μετά τη δημοσιοποίηση από το iefimerida.gr της αποκλειστικής πληροφορίας ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ερευνά σκάνδαλο διαφθοράς του ελβετικού φαρμακευτικού κολοσσού στην Ελλάδα, η μεγάλη αυτή εταιρεία φαρμάκων συνεχίζει να σιωπά.

Η σιωπή αυτή, είναι εκκωφαντική και πρωτοφανής αφού η Novartis δεν μπήκε καν στον κόπο να ενημερώσει έστω και ατύπως τους ιατρικούς συντάκτες των ελληνικών ΜΜΕ για την υπόθεση αυτή.


 

Προφανώς αυτό θα τη συμβούλεψαν οι δικηγόροι της εταιρείας έως ότου καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός και να δουν πως θα αντιμετωπίσουν την εμπλοκή αυτή με τις αμερικανικές αρχές που, φυσικά, δεν παίζουν με τέτοια θέματα.

Ήδη χθες κατέθεσε ο πρώτος (από τους πληροφοριοδότες) στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και σήμερα καταθέτει και ο δεύτερος μάρτυρας.

Να θυμίσουμε ότι οι δύο «πληροφοριοδότες» είναι πρώην στελέχη της Novartis στην Ελλάδα και έχουν ήδη καταθέσει στις αμερικανικές αρχές, μέσω μεγάλου δικηγορικού γραφείου εκατοντάδες έγγραφα που αποδεικνύουν ένα κύκλωμα χρηματισμού γιατρών (πάνω από 4.000) που συνταγογραφούσαν φάρμακα της εταιρείας για να κερδίζουν μερίδια αγοράς στην ελληνική αγορά φαρμάκων .

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσαν οι μάρτυρες στο κύκλωμα αυτό εμπλέκονται κρατικοί αξιωματούχοι σε δημόσια νοσοκομεία του ΙΚΑ και πιθανότατα πολιτικά πρόσωπα.

Η εταιρεία χρησιμοποιούσε διάφορα κυκλώματα για να ξεπλύνει χρήματα για τις δωροδοκίες, ενώ χρησιμοποιούσε και συγκεκριμένα ΜΜΕ προκειμένου να εξαπολύσει επίθεση σε όσους αντιδρούσαν στα σχέδιά της ή για να αβαντάρει τις επιλογές της.

Όλο αυτό το κουβάρι θα αναλάβει να το ξεκαθαρίσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με ονόματα και διευθύνσεις και ύστερα θα κληθεί να αναλάβει για τα περαιτέρω η Αμερικανική δικαιοσύνη.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εμπλέκεται γιατί η Novartis είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και σύμφωνα με τους σχετικούς νόμους κατά της διαφθοράς οποιαδήποτε αδικήματα διαφθοράς εισηγμένων εταιρειών στις ΗΠΑ, ακόμα και αν έχουν γίνει σε άλλες χώρες λογοδοτούν στην Αμερική.

Είναι αλήθεια ότι η αποκάλυψη για την Novartis του iefimerida.gr πάγωσε τη βιομηχανία φαρμάκων στην χώρα μας, αφού για πρώτη φορά καταλήγει να γίνεται έρευνα για ένα τέτοιο θέμα στην Αμερική.

Σίγουρα οι εξελίξεις θα είναι καταλυτικές και είναι βέβαιο ότι η υπόθεση αυτή θα προκαλέσει θύελλα στη βιομηχανία φαρμάκων στη χώρα. Είναι άλλωστε μια υπόθεση με ευρύτερο ενδιαφέρον αντίστοιχο της Siemens και της Volkswagen που καταδικάστηκαν για παρόμοια θέματα στην Αμερική με τεράστια πρόστιμα.

Πηγή: iefimerida