Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Το βρεφικό γάλα κεντρικό θέμα στην εκπομπή «Ιστορίες» (video)

Όπως σας είχαμε ενημερώσει, η χθεσινή εκπομπή «Ιστορίες» στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ήταν αφιερωμένη μεταξύ άλλων και στο βρεφικό γάλα. Τους φαρμακοποιούς εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής και του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Γιάννης Δαγρές, ενώ από τη μεριά των πολιτικών μίλησαν οι πρώην υπουργοί κκ. Ανδρέας Λοβέρδος και Κωστής Χατζηδάκης.

Αρχικά ειπώθηκε ότι...


... οι τιμές έπεσαν όταν τα βρεφικά γάλατα έφυγαν εκτός φαρμακείων, κάτι που τελικώς δεν ισχύει διότι οι εταιρείες τιμολογούν διαφορετικά στα σούπερ μάρκετ από ό,τι στα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες. Η αρχική απόφαση για απελευθέρωση του βρεφικού γάλακτος που πάρθηκε επί υπουργίας Λοβέρδου προσβλήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας από τους φαρμακοποιούς με αποτέλεσμα αυτά να επιστρέψουν πρόσκαιρα στα φαρμακεία. Βέβαια οι υπουργοί Λοβέρδος και Χατζηδάκης δήλωσαν στην κάμερα ότι αυτό έγινε για «καθαρά νομικούς λόγους», κάτι που επιβεβαιώθηκε αργότερα όταν επαναπελευθερώθηκε το γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας (0-6μηνών) με νόμο του κράτους ο οποίος δεν μπορούσε πλέον να προσβληθεί.

Ο κ. Δαγρές είπε πως «το βρεφικό γάλα δεν είναι για μαζική κατανάλωση κι ούτε μπορεί να παιχτεί η διακίνησή του με εμπορικούς όρους». 

Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε πως με αυτή του την στάση αλλά και με τις επιλογές του για τα ΜΥΣΥΦΑ ήρθε σε σύγκρουση με πολλούς φαρμακοποιούς ψηφοφόρους του, μάλιστα μαζί με τον Άδωνη Γεωργιάδη έγιναν αφίσα στα φαρμακεία όπως τόνισε, πρόσθεσε όμως ότι δε μετανιώνει για τις επιλογές του διότι «αυτό είναι για το καλό της χώρας και αυτός ο τόπος πρέπει επιτέλους να πάει μπροστά»...

Στο ρεπορτάζ τονίστηκε η αναγκαιότητα της υποστήριξης των νέων μητέρων ως προς τον μητρικό θηλασμό και για λόγους υγείας και για λόγους οικονομίας όπως υποστήριξε μητέρα. Το κόστος για αγορά ξένου γάλακτος ανέρχεται περί τα 2.000€ ετησίως, ενώ ο μητρικός θηλασμός είναι δωρεάν.

Το συμπέρασμα της εκπομπής ήταν ότι τελικά ο κόσμος γυρίζει την πλάτη στα σούπερ μάρκετ και επιστρέφει στα φαρμακεία κάτι το οποίο επιβεβαιώνουν και οι πωλήσεις των εταιρειών που διακινούν το βρεφικό γάλα, εκπρόσωποι των οποίων όμως αρνήθηκαν να συμμετέχουν στην εκπομπή. Οι τιμές του βρεφικού γάλακτος - όπως υποστήριξε και η εκπομπή «Ιστορίες» - μειώθηκαν και στα φαρμακεία. Σήμερα μάλιστα κάποια φαρμακεία το πωλούν φθηνότερα και από τα σούπερ μάρκετ, αλλά οι τιμές παραμένουν υψηλές σε σχέση με την Ευρώπη αλλά και συγκριτικά με το εισόδημα των γυναικών που εργάζονται...

Δείτε όλο το απόσπασμα από τη χθεσινή εκπομπή: