Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2017

Αποκλειστική έρευνα της ΕΡΤ για το σκάνδαλο NOVARTIS (video)

Νέες αποκαλύψεις στην εκπομπή ERT REPORT, που θα προβληθεί το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου

Υποθέσεις χρηματισμού γιατρών και φαρμακοποιών από την εταιρεία NOVARTIS, και άλλες φαρμακοβιομηχανίες, που σε πρώτη εκτίμηση ξεπερνούν σε τζίρο τις 700.000 ευρώ φέρνει στο προσκήνιο η έρευνα για την πολύκροτη υπόθεση. Τα πορίσματα των Επιθεωρητών Υγείας το 2012 και το 2014, που έχει στη διάθεσή της αποκλειστικά η ΕΡΤ, αποκαλύπτουν δύο υποθέσεις στη Θεσσαλονίκη οι οποίες είχαν κλείσει επιμελώς και τώρα ξανανοίγουν.

Τρεις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες,


....μία εκ των οποίων η μητρική εταιρεία «Novartis» με έδρα τη Βασιλεία της Ελβετίας, αλλά και μία μικρότερη ελληνική κατέθεταν ποσά χιλιάδων ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς ενός γιατρού και μιας φαρμακοποιού του αντικαρκινικού νοσοκομείου «Θεαγένειο» της Θεσσαλονίκης.

Τραπεζικά εμβάσματα από το εξωτερικό, καταθέσεις σε προσωπικούς λογαριασμούς όχι μόνο από εταιρείες, αλλά και από φυσικά πρόσωπα, όπως και δεκάδες χιλιάδες ευρώ που διακινούνταν 10 ολόκληρα χρόνια από το 2001 έως το 2010, την εποχή του μεγάλου πάρτι στην υγεία και το φάρμακο περιγράφονται αναλυτικά σε δύο πορίσματα των επιθεωρητών υγείας που έχει στην κατοχή της η ΕΡΤ.

Οι δύο αυτές υποθέσεις είναι δύο ακόμη κεφάλαια στην υπόθεση Novartis που ξανανοίγουν από τους εισαγγελείς.

Η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης που μίλησε αποκλειστικά στην ΕΡΤ και την εκπομπή ΕΡΤ REPORT έχει αναλάβει την προκαταρκτική εξέταση για την ιστορία της Novartis και στέλνει πια τα πορίσματα για τις μίζες στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Στο μεταξύ έχει ήδη διαταχθεί το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών στελεχών της Novartis. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια ονόματα εντοπίστηκαν στην λίστα εμβασμάτων προς το εξωτερικό και με κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Πηγή: ΕΡΤ1

Ρεπορτάζ: Εμμανουέλα Αργείτη

Δείτε το βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1