Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Ο ΠΦΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΟ TAKE CARE, ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Η μη ακριβής συμμόρφωση των ασθενών με τη φαρμακευτική τους αγωγή αναγνωρίζεται ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στον τομέα της υγείας σήμερα. Σύμφωνα με έρευνες, παγκοσμίως, ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% των ασθενών δεν λαμβάνουν τα φάρμακά τους σύμφωνα με τις ιατρικές οδηγίες ή δεν παραμένουν συμμορφωμένοι με τη φαρμακευτική τους αγωγή. Το γεγονός αυτό αυξάνει τα περιστατικά που χρήζουν επείγουσας περίθαλψης και νοσηλείας και, κατ΄ επέκταση, τη δαπάνη της υγειονομικής περίθαλψης.
Σε πολλές δυτικές χώρες έχει εφαρμοστεί ως...



.... τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού η διαδικασία της Διαχείρισης της Φαρμακοθεραπείας μέσω των φαρμακείων. Η υπηρεσία αυτή περιλαμβάνει πρωτόκολλα διαχείρισης και διαδικασίες ενημέρωσης, συμβουλής και παρακολούθησης της φαρμακοθεραπείας των ασθενών από τους φαρμακοποιούς. Στην πιο προωθημένη τους μορφή, οι διαδικασίες αυτές περιλαμβάνουν ηλεκτρονικές εφαρμογές, οι οποίες μάλιστα έχουν τη δυνατότητα επικοινωνίας και ειδοποιήσεων με τους χρήστες των φαρμάκων.
Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, σε συνεργασία με την εταιρεία NOUFIO, έχει σχεδιάσει και θα εφαρμόσει ένα καινοτόμο σύστημα Διαχείρισης της Φαρμακοθεραπείας και της Συμμόρφωσης των ασθενών με αυτή, για πρώτη φορά στα ελληνικά φαρμακεία, με το όνομα TAKE CARE.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της διαδικτυακής εφαρμογής TAKE CARE, ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κωνσταντίνος Λουράντος τόνισε ότι «Είναι ένα πρόγραμμα, που από τη μια παρέχει πολύτιμα εργαλεία στον φαρμακοποιό, για να κάνει καλύτερα τη δουλειά του μέσα στο φαρμακείο, όσον αφορά τη φαρμακευτική φροντίδα, τη συμβουλή και την παρακολούθηση των ασθενών μας. Και από την άλλη, προσφέρει στους ασθενείς έναν πρακτικό τρόπο συμμόρφωσης με την αγωγή τους.»
Και συμπλήρωσε ότι «αυτό το πρόγραμμα, από σήμερα τίθεται δωρεάν στη διάθεση όλων των συμπολιτών μας, μέσω των φαρμακείων, που μπορούν να το χρησιμοποιούν επίσης δωρεάν».
Στη σπουδαιότητα της συμμόρφωσης του ασθενούς με τη φαρμακευτική του αγωγή και τα συνολικά οφέλη στην κλινική εικόνα του ασθενούς μέσω της συνεργασίας ιατρού - φαρμακοποιού, που προκύπτει από μία υπηρεσία σαν το Take Care, αναφέρθηκε ο καρδιολόγος κ. Δημήτριος Ρίχτερ, διευθυντής Β’ Καρδιολογικής Κλινικής, «ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ» Αθηνών.
Παίρνοντας τον λόγο η γενική διευθύντρια της εταιρείας NOUFIO κυρία Σοφία Κούνουπα παρουσίασε την πλατφόρμα του TAKE CARE, τόσο για τους φαρμακοποιούς όσο και για τους πολίτες, αναφερόμενη στα οφέλη από την εφαρμογή της.
Τέλος, στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος, που εξήρε το γεγονός ότι πρόκειται για μια καινοτόμα διαδικτυακή εφαρμογή η οποία έχει δημιουργηθεί από μια ελληνική εταιρεία.