Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Διανεμητικοί λογαριασμοί: Η επιτομή της συλλογικότητας

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τη λειτουργία διανεμητικών λογαριασμών. Μιας «υπηρεσίας» που μόνο όσοι την διαθέτουν στους συλλόγους τους μπορούν να αντιληφθούν.

Με ελάχιστο μηνιαίο κόστος ανά φαρμακείο - με απολύτως όμως ανταποδοτικό όφελος -  ο φαρμακοποιός νιώθει θωρακισμένος σε πολλά ζητήματα που τον αφορούν και με τον τρόπο αυτό βελτιώνεται η καθημερινότητά του.

Μερικές από τις υπηρεσίες των διανεμητικών συλλόγων είναι οι παρακάτω (ενδεικτικά):




  • Συλλογή-αποθήκευση-διαλογή-αποστολή συνταγών με ασφάλεια
  • τακτοποίηση τυχόν γραφειοκρατικών εκκρεμοτήτων
  • παροχή τεχνικής βοήθειας εξ αποστάσεως (TeamViewer)
  • Helpdesk για διάφορα νομικά θέματα φαρμακείων (συστεγάσεις-αποσυστεγάσεις-συνταξιοδοτικά-ασφαλιστικά κλπ)
  • εξωτερικές δουλειές φαρμακείων
  • εύρυθμη λειτουργία ιστότοπου συλλόγου
  • παρουσίαση στατιστικών
  • έκδοση εφημεριών
  • διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων
Οι υπηρεσίες δεν είναι δεσμευτικές και δύνανται να μεταβάλλονται κατόπιν συλλογικών αποφάσεων με ανάλογη αυξομείωση της μηνιαίας συνδρομής.

Πρόσφατα, με δεδομένο και τον τεράστιο πλέον όγκο δουλειάς που προστέθηκε λόγω e-ΔΑΠΥ, μέσω της λειτουργίας των διανεμητικών λογαριασμών, έγιναν διαπραγματεύσεις με διάφορες courier και επιτεύχθηκαν οι καλύτερες δυνατές προσφορές από εταιρείες ταχυμεταφορών για μαζική αποστολή των φακέλων με τα αναλώσιμα.

Έτσι λοιπόν, για παράδειγμα, στο ΔΙΛΟΦΑΡΜ ΦΣ Ρεθύμνου, με μόλις 20€ - τα οποία αναλαμβάνει ο σύλλογος - όλα τα αναλώσιμα του νομού Ρεθύμνου συγκεντρώνονται και αποστέλλονται στην οριζόμενη από τον ΕΟΠΥΥ τοποθεσία (Δύο Πεύκα-Ασπρόπυργος Αττικής). Ταυτόχρονα υπάρχει και η δυνατότητα ιχνηλάτησης της διαδρομής των φακέλων (track and trace). Αν, όμως, οι συνάδελφοι έστελναν τα αναλώσιμά τους κατά μόνας - και όχι συγκεντρωτικά - αυτό θα κόστιζε στον καθένα τουλάχιστον 5€, δηλαδή πχ. για 71 φαρμακεία σύνολο 355€. Το συνολικό δηλαδή όφελος κοστολογείται στα 335€ τουλάχιστον.

Ο ίδιος σύλλογος μέσω της λειτουργίας του διανεμητικού λογαριασμού κατάφερε και συνέλεξε ελκυστικές προσφορές και για επιπλέον προϊόντα που βοηθούν το μέσο φαρμακείο:

- Για αγορά χάρτινων φακέλων για e-ΔΑΠΥ, με τυπωμένο το σήμα του συλλόγου (ΦΣ Ρεθύμνου). Κατάφερε λοιπόν και πέτυχε τιμή 0,10€ / φάκελο. Οι φάκελοι αυτοί θα διανέμονται από το ΦΣ Ρεθύμνου στα μέλη του.

- Επιπλέον διαπραγματεύονται συλλογικά απο κοινού παραγγελία για αναλώσιμα φαρμακείου (σακούλες πχ.) σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές.

Παρόμοιες δράσεις έχουν γίνει και γίνονται σε όλους τους συλλόγους, με ιδιαίτερη επιτυχία όπου υπάρχει και λειτουργεί διανεμητικός λογαριασμός, ο οποίος χάρη στη νομική μορφή του ΝΠΙΔ δίνει ιδιαίτερη ευελιξία στην πραγμάτωση δράσεων όπως οι παραπάνω.

Βλέπουμε λοιπόν ότι με πυλώνα τον διανεμητικό λογαριασμό, οι σύλλογοι οχυρώνονται προς όφελος όλων των φαρμακοποιών. Και αυτό γίνεται μόνο με έναν όρο: την συλλογικότητα...