Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Η χρήση GPS κάνει τον εγκέφαλο... τεμπέλη

Aν ακολουθείτε κατά πόδας το GPS σας ή άλλες εφαρμογές προσδιορισμού θέσης με τη βοήθεια δορυφόρου, πρέπει να γνωρίζετε ότι στην ουσία αδρανοποιείται το τμήμα του εγκεφάλου που χρησιμοποιείται για την πλοήγηση και την κίνησή μας μας μέσα στον χώρο.

Ερευνητές του University College του Λονδίνου μελέτησαν τον εγκέφαλο 24 εθελοντών, καθώς «κυκλοφορούσαν» ψηφιακά στη συνοικία του Σόχο στο Λονδίνο. Εστίασαν το ενδιαφέρον τους, ωστόσο, στον....


...ιππόκαμπο, την περιοχή του εγκεφάλου που χρησιμοποιείται για την απομνημόνευση και την πλοήγηση όπως, εξάλλου, και στον προμετωπιαίο φλοιό, μία περιοχή που αφορά τον σχεδιασμό και τη λήψη αποφάσεων.

Οταν οι άνθρωποι που έλαβαν μέρος στο πείραμα κυκλοφορούσαν στο Σόχο χωρίς βοήθημα, η δραστηριότητα και στις δύο περιοχές αυτές του εγκεφάλου ήταν έντονη. Αντιθέτως, η δραστηριότητα αυτή σταματούσε όταν οι άνθρωποι που συμμετείχαν στο πείραμα υποβοηθούντο στην πλοήγησή τους από GPS. Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο Nature Communications.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος φαντάζεται πληθώρα νέων πιθανών διαδρομών σε πραγματικό χρόνο, καθώς οι άνθρωποι κινούνται μέσα στον χώρο.

Τα τελευταία ευρήματα δείχνουν, όπως συνέβη και με προηγούμενες μελέτες, ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος δημιουργεί και ένα δεύτερο σχέδιο δράσης, σε δεύτερο πλάνο, καθώς ο άνθρωπος περιηγείται στο περιβάλλον και έρχεται σε επαφή με αυτό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η περιοχή του ιππόκαμπου των οδηγών ταξί του Λονδίνου αυξάνεται σημαντικά, καθώς μαθαίνουν την οργάνωση των δρόμων της πόλης και την τοποθεσία των ορόσημων του κεντρικού Λονδίνου.