Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Ανακρίβειες επί ανακριβειών στο πρωινό του ΑΝΤ1 για τις συμμετοχές φαρμάκων! (video)

Πολλές ανακρίβειες ακούστηκαν σήμερα στο πρωινό του ΑΝΤ1 από την εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη! Τηλεθεατής έστειλε μήνυμα ότι πληρώνει συμμετοχή 45% και όλο το πάνελ αφού έμεινε «έκπληκτο» με το γεγονός, όλοι συμφώνησαν (!) ότι δε μπορεί να συμβαίνει αυτό γιατί το μέγιστο ποσοστό συμμετοχής στα φάρμακα είναι 25% !!!

Λίγα λεπτά αργότερα, 



....αφού προφανώς ενημερώθηκε κάπως καλύτερα ο παρουσιαστής, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει την διαφορά της ασφαλιστικής από την λιανική τιμή την οποία επιβαρύνεται ο ασφαλισμένος, τα έκανε... χειρότερα!  Είπε - λανθασμένα - πως ο ασφαλισμένος πληρώνει μόνο αυτή τη διαφορά ξεχνώντας να προσθέσει στο ποσό αυτό και το ποσοστό που σημειώνει ο γιατρός (0%-10%-25%) επί της ασφαλιστικής τιμής. Παραβλέπουμε επίσης το γεγονός ότι ο κ. Παπαδάκης παρέθεσε ένα παράδειγμα το οποίο είναι πέρα από κάθε λογική, αφού τα ποσά που ανέφερε για τιμή γενοσήμων είναι εξωπραγματικά, ενώ ταυτόχρονα έχει τεθεί από τον ΕΟΠΥΥ ανώτατη διαφορά πληρωτέα από ασφαλισμένο στα 20€.

Σε πολλούς εκτός του επαγγέλματος όλα τα παραπάνω μπορεί να φαντάζουν ανώτερα μαθηματικά, για εμάς τους φαρμακοποιούς που τα ζούμε καθημερινά όμως είναι κάτι πολύ σύνηθες και το έχουμε αναφέρει πολλές φορές: Η συμμετοχή των ασφαλισμένων σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνά ακόμα και το 80% (!), ενώ πρόσφατα αναφέραμε και νέα περιστατικά αύξησης της συμμετοχής παρόλο που οι λιανικές τιμές πέφτουν.

Δείτε τα δύο συγκεκριμένα αποσπάσματα:



Farmakopoioi