Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Έρχεται νοσοκομειακή τιμή στα ΜΗΣΥΦΑ παρά την απελευθέρωση

Οι τιμές θα διαμορφώνονται ελεύθερα, όμως θα υπάρχει ενδεικτική τιμή και Παρατηρητήριο για την αγορά του φαρμακείου. Αλλαγή στη νομοθεσία για τα ΜΗΣΥΦΑ, με επαναφορά του ελέγχου της τιμής για τις νοσοκομειακές προμήθειες και μόνο, προωθεί η κυβέρνηση, προκειμένου να μη χαθεί ο έλεγχος στους κλειστούς προϋπολογισμούς των νοσοκομείων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας μελετά τον τρόπο δημιουργίας Παρατηρητηρίου Τιμών για τα ΜΗΣΥΦΑ, για τη διαπίστωση των αποκλίσεων στις τιμές όπως θα προκύψουν με την πλήρη απελευθέρωση, με στόχο τη συγκράτηση του ρυθμού αύξησης των τιμών τους, ενώ θα υπάρχει και ενδεικτική τιμή για τα σκευάσματα αυτά.

Σε κάθε περίπτωση όμως η τιμή τους θα διαμορφώνεται από τις εταιρίες που έχουν την άδεια κυκλοφορίας τους.


 
Τώρα σε ότι αφορά τη διάθεσή τους στα νοσοκομεία, (παυσίπονα, αντισηπτικά και ενδεχομένως και κάποιες αλοιφές), γι΄ αυτά προτείνεται να καθιερωθεί νοσοκομειακή τιμή, να παραμείνουν δηλαδή στη διατίμηση, ώστε να μην τιναχτούν οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων στον αέρα.

Το θέμα δημιουργήθηκε από την απόφαση στις αρχές της χρονιάς από μία παρασκευάστρια εταιρία να αυξήσει μονομιάς τις τιμές σε προϊόντα της κατά 30%, γεγονός που κινητοποίησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου προς την κατεύθυνση αυτή. Βέβαια, η εν λόγω εταιρία έκανε πίσω στη συνέχεια, πλην όμως είχαν διαφανεί οι δυνατότητες, άρα και οι πιθανοί κίνδυνοι, κατά την άποψη του υπουργείου. 

Εξάλλου, έχει ήδη γίνει γνωστή η πρόθεση άλλης μεγάλης φαρμακευτικής να φθάσει την τιμή αναλγητικού της από τα 0,75 ευρώ που κοστίζει σήμερα, στα 3,20 ευρώ το τεμάχιο.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν για το θέμα αυτό, ότι η κατανάλωση των ΜΗΣΥΦΑ στα νοσοκομεία, κινείται γύρω στο 1% της συνολικής κατανάλωσής τους, καθώς το κεντρικό κανάλι διανομής τους είναι στα φαρμακεία. Οπότε με έναν κεντρικό διαγωνισμό, θα μπορούσαν τα νοσοκομεία να προμηθευτούν τα ΜΗΣΥΦΑ που τους είναι απαραίτητα (για παράδειγμα παρακεταμόλη, ασπιρίνη ή λοιπά αναλγητικά) με τις σημερινές τιμές, ή ακόμη και χαμηλότερα, γλυτώνοντας όλες αυτές τις διαδικασίες.

Από την άλλη πλευρά, η μέση τιμή του κάθε σκευάσματος ΜΗΣΥΦΑ κινείται γύρω στο 1,62 ευρώ και δεδομένου ότι οι ποσότητες προς τα νοσοκομεία είναι εξαιρετικά μικρές, ακόμη και μια μεγάλη αύξηση δεν θα ήταν απαγορευτικά επιβαρυντική. Οι ίδιες πηγές πάντως επισημαίνουν ότι από τη δημιουργία του Παρατηρητηρίου Τιμών θα φανεί ότι η μέση αξία των ΜΗΣΥΦΑ στην Ευρώπη είναι 6 φορές πάνω από τις τιμές που πωλούνται εδώ, ενώ στην Ισπανία, οι τιμές είναι 2,5 φορές πάνω, απ΄ ότι εδώ.

Τέλος, μέσα στις προτάσεις του υπουργείου για τα ΜΗΣΥΦΑ, συζητείται να ενταχθεί και η κατάργηση των ΓΕΔΙΦΑ, των σκευασμάτων εκείνων που θα έπρεπε να μικρύνουν οι συσκευασίες και οι περιεκτικότητες για να πωλούνται στα σούπερ-μάρκετ. Ο λόγος που μελετάται η κατάργησή τους, είναι ότι καμία εταιρία δεν επέδειξε ενδιαφέρον τελικά, να αξιοποιήσει αυτό το κανάλι διανομής, πιθανότατα και γιατί καμία δεν θέλησε να επενδύσει τόσο για τη δημιουργία νέων κωδικών, όσο και για την ανάπτυξη νέων διαδικασιών που συνεπάγεται ένας διαφορετικός δρόμος διανομής.

Για την υλοποίηση των προτάσεων αυτών, το υπουργείο Υγείας θα στείλει σχετικό σημείωμα στους τεχνοκράτες των Θεσμών, προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως ώστε να ξεκινήσει η κατάρτιση των απαραίτητων διατάξεων που πρέπει να περάσουν και από την έγκριση της Βουλής.

πηγή: healthmag