Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

2ο Ελληνικό Συμπόσιο Φαρμακοεπιδημιολογίας


 
Αγαπητοί συνάδελφοι,

Τέσσερις μόλις μέρες απέμειναν για το μεγαλύτερο γεγονός του 2017 για την περιοχή μας, το 2ο Ελληνικό Συμπόσιο Φαρμακοεπιδημιολογίας. Επειδή σίγουρα πολλοί από εσάς έχετε ερωτήματα και απορίες σχετικά με τη διοργάνωση, θα προσπαθήσουμε να σας τα απαντήσουμε παρακάτω.



 



1.    Τι είναι η Φαρμακοεπιδημιολογία;
Η φαρμακοεπιδημιολογία είναι κλάδος της επιδημιολογίας και της φαρμακολογίας και ασχολείται με την μελέτη της επίπτωσης της χρήσης των φαρμάκων από τον πληθυσμό. Είναι, δηλαδή, στην καρδιά της επιστήμης και του ρόλου του φαρμακοποιού της κοινότητας.
2.    Από ποιον διοργανώνεται το συνέδριο;
Επίσημος φορέας της διοργάνωσης είναι ο Φ.Σ. Έβρου, σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή ΔΠΘ, και συγκεκριμένα τα Εργαστήρια Φαρμακολογίας και Υγιεινής και Προστασίας του Περιβάλλοντος.
3.    Ποια καινοτομία έχει το φετινό συνέδριο, σε σχέση με το περσινό;
Το περσινό συνέδριο ήταν «αναγνωριστικό» και εισαγωγικό στον τομέα της φαρμακοεπιδημιολογίας. Φέτος είναι εξαιρετικά αναβαθμισμένο από απόψεως προγράμματος και εισαγωγής σημαντικών καινοτομιών. Στη φετινή διοργάνωση η θεματολογία του συνεδρίου επικεντρώνεται στην εξέταση διαφορετικών ομάδων φαρμάκων σε συνεργασία με τις αντίστοιχες επιστημονικές εταιρίες. Μαζί θα συζητήσουμε για τα φάρμακα του γαστρεντερικού, με την ελληνική γαστρεντερολογική εταιρία, τα αντιυπερλιπιδαιμικά φάρμακα με την ελληνική εταιρία αθηροσκλήρωσης, τα ορφανά φάρμακα με την ελληνική εταιρία σπανίων νόσων και ορφανών φαρμάκων, τα ΜΥΣΥΦΑ με τον ΠΦΣ και τα εμβόλια με την ελληνική παιδιατρική εταιρία.
4.    Θα υπάρχει και φέτος συμμετοχή από το εξωτερικό;
Ο περσινός κεντρικός ομιλητής, καθηγητήςBrianStrom από τις ΗΠΑ, οργάνωσε με δική του πρωτοβουλία στρογγυλό τραπέζι με δύο ακόμη ειδικούς του τομέα της φαρμακοεπιδημιολογίας, έναν από τις ΗΠΑ κι έναν από τη Σκωτία. Το στρογγυλό τραπέζι θα πραγματοποιηθεί το πρωί του Σαββάτου και παρέχεται ταυτόχρονη μετάφραση.
5.    Τι είναι η εκδήλωση του κοινού;
Φέτος το συνέδριο εισάγει μια ακόμη καινοτομία. Ανοίγει τις πόρτες του στην τοπική κοινωνία με μια ενημερωτική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Μαΐου στις 11 π.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης.
Τίτλος της εκδήλωσης είναι «ΕΜΒΟΛΙΑ: ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ» και έχει σκοπό να ενημερώσει τους γονείς για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των παιδιατρικών εμβολίων όπως επίσης να διαλύσει τις ανησυχίες που έχει επιφέρει το λεγόμενο «αντιεμβολιαστικό κίνημα», μια πραγματική πληγή για τη δημόσια υγεία. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
6.    Το συνέδριο θα έχει μόρια από το ΙΔΕΕΑΦ;
Το συνέδριο μοριοδοτείται με 12 μόρια συνεχούς εκπαίδευσης από το ΙΔΕΕΑΦ. Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι το 2020 θα πρέπει να συγκεντρώσει ο καθένας μας 100 μόρια.
7.    Πρέπει να παρακολουθήσω όλο το συνέδριο για να πάρω τα μόρια;
Σύμφωνα με τον κανονισμό, ο συμμετέχων πρέπει να παρακολουθήσει το 60% των ωρών για να πάρει όλα τα μόρια. Μικρότερος χρόνος παρακολούθησης θα σημαίνει και αναλογικά μικρότερη μοριοδότηση.
8.    Η εγγραφή είναι δωρεάν;
Όπως και πέρυσι, το συνέδριο έχει ένα συμβολικό κόστος συμμετοχής στα 50 ευρώ, όπως συμβαίνει με όλα τα επιστημονικά συνέδρια. Ενδεικτικά αναφέρουμε το συνέδριο εφαρμοσμένης φαρμακευτικής που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη και το οποίο είχε κόστος εγγραφής τα 70 ευρώ. Στο ποσό των 50 ευρώ περιλαμβάνονται, τόσο τα coffeebreaks, όσο και η συμμετοχή στο μεσημεριανό γεύμα του Σαββάτου 20/5. Πρακτικά η συμμετοχή καλύπτει τις επισιτιστικές ανάγκες των συνέδρων.
Δωρεάν είναι μόνο η συμμετοχή στην τελετή έναρξης το βράδυ της Παρασκευής 19/5 στις 21:00, καθώς και η εκδήλωση του κοινού.Για τους βοηθούς φαρμακείου το κόστος είναι 25 ευρώ.
9.    Πως μπορώ να εγγραφώ;
Μπορείτε να εγγραφείτε ηλεκτρονικά μέσα από το site του συνεδρίου στοwww.pharmacoepidemiology.gr(συνιστώμενος τρόπος). Εναλλακτικά, μπορείτε να εγγραφείτε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου στη γραμματεία, από την Παρασκευή 19/5 το μεσημέρι κι έπειτα.
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον Φ.Σ. Έβρου στο 2551181020 ή την Τρίαινα (κος Μωραϊτης) στο 2107499305 – 2107499337.