Τρίτη 16 Μαΐου 2017

H ομιλία του προέδρου του ΠΦΣ Κ. Λουράντου στη Βουλή (video)

Στη Βουλή των Ελλήνων κλήθηκε να μιλήσει σήμερα ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Λουράντος. Από τις ελάχιστες φορές που εκπρόσωπος φαρμακοποιών μπόρεσε να εκθέσει τις απόψεις του από το βήμα αυτό.

Ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. μίλησε για ασφαλιστικό, ΜΥΣΥΦΑ, γενόσημα, έλεγχο συνταγογράφησης, αλλά και για το φλέγον θέμα του ωραρίου και την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Όλα αυτά μέσα στον ελάχιστο χρόνο των τεσσάρων λεπτών που δικαιούταν.

Για ΜΥΣΥΦΑ είπε:


«Το φάρμακο δεν είναι απλά μια λιανική τιμή. Δεν είναι απλό εμπόρευμα. Η λιανική τιμή εμπεριέχει επιστημοσύνη, γνώσεις ενεργειών και παρενεργειών φαρμάκων, αξίες όπως η υπευθυνότητα, υπηρεσίες. Σε καμία περίπτωση δεν εξισώνεται ως κοινό καταναλωτικό προϊόν. Το φάρμακο δεν είναι για κατανάλωση, είναι για τον ασθενή και όχι για τον καταναλωτή. Αυτή είναι και η διαφορά μας με το σούπερ μάρκετ. Εμείς απευθυνόμαστε σε ασθενείς ενώ αυτά σε καταναλωτές.

Στο ίδιο το νομοσχέδιο η κυβέρνηση παραδέχεται ότι η τιμή των ΜΥΣΥΦΑ θα ανέβει όταν θα απελευθερωθούν. Για τα φάρμακα που δίνονται στα νοσοκομεία η νοσοκομειακή τιμή θα είναι σταθερή. Αλλά για το «πόπολο» η τιμή να απελευθερωθεί, να πάει στα ύψη!»

Ο κ. Λουράντος στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στο άρθρο 86 παράγραφος 5 του πολυνομοσχεδίου στο οποίο προβλέπεται να εκδίδεται κατάλογος από τον ΕΟΦ που θα αναφέρει ΜΟΝΟ τις ενδεικτικές λιανικές τιμές (ΟΧΙ χονδρικες!). Οι ενδεικτικες λιανικές τιμές θα υπολογίζονται με τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων χωρών, αλλα ΠΟΥΘΕΝΑ δε γίνεται αναφορά στις χονδρικές τιμές! Ελλοχεύει εδώ ο κίνδυνος όπως είπε ο κ. Λουράντος να δημοσιεύεται ενδεικτική λιανική τιμή από τον ΕΟΦ, να τυπώνεται στη συσκευασία, αλλά η εταιρεία να χρεώνει όσο θέλει χονδρική στα φαρμακεία, «τρώγοντας» ουσιαστικά όλο το ποσοστό κέρδους του φαρμακείου!

Για έλεγχο συνταγογράφησης και πρόστιμα προς φαρμακοποιούς

«Είναι παράλογα τα πρόστιμα που προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο προς φαρμακοποιούς όταν για τη διείσδυση των γενοσήμων υφίσταται η επιλογή του ασθενούς με την υπογραφή του, αλλά και το «κλείδωμα» συγκεκριμένων σκευασμάτων του θεράποντα ιατρού».

Ωράριο

Τα φαρμακεία ανοίγουν και κλείνουν όποτε θέλουν με νόμο του κράτους. Είναι προφανές ότι στο θέμα του ωραρίου, όπως και στα ΜΥΣΥΦΑ και παντού τα μέτρα αυτά δεν είναι δάκτυλος της τρόικας. Είναι δάκτυλος ντόπιων συμφερόντων, κάτι που έχουμε αποδείξει από την Επιτροπή Αναφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιθυμούν το μπάχαλο που επικρατεί σήμερα, να ανοίγει και να κλείνει ο καθένας όποτε θέλει, για να μπορέσουν τα μεγάλα κεφάλαια να ιδρύσουν μεγάλες επιχειρήσεις εις βάρος των μικρών. 

Κυριακές 

«Φαίνεται ότι ο ελληνικός λαός έχει απεριόριστες ικανότητες να ξοδεύει και πρέπει να ανοίγουμε και τις Κυριακές για να ξοδέψει περισσότερα. Μάλλον σε αυτή την κρίση δεν αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ότι όσο τα μαγαζιά να είναι ανοιχτά ο τζίρος είναι ίδιος, απλώς θα μετατίθεται από μια καθημερινή σε μια Κυριακή».

Δείτε το βίντεο: