Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017

"Αντιδιαβητικό" φάρμακο πωλείται παράνομα μέσω διαδικτύου

Την άμεση διερεύνηση της παράνομης πώλησης «αντιδιαβητικής θεραπείας» μέσω διαδικτύου ζητά από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (Π.Φ.Σ.) για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Σε συγκεκριμένη ιστοσελίδα αναφέρεται μια «αντιδιαβητική θεραπεία» ως «το μόνο είδος φαρμάκου που μπορεί να βοηθήσει τους διαβητικούς», ενώ σημειώνεται ότι «όλες οι άλλες οι μέθοδοι δεν είναι σήμερα πολύ αποτελεσματικές»…Μάλιστα οι χρήστες μπορούν να διαβάσουν και μια συνέντευξη «καθηγητή με ειδίκευση στη "διαβητολογία"» που φέρει τον τρομοκρατικό τίτλο «ο διαβήτης είναι μια ασθένεια δολοφονών. Προκαλεί 2 εκατομμύρια θανάτους ετησίως! Πώς μπορείτε να σώσετε τον εαυτό σας».


Στην αναφορά του ο Π.Φ.Σ. τόσο προς τον Ε.Ο.Φ. όσο και προς τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (Π.Ι.Σ.), η οποία έγινε κατόπιν σχετικής καταγγελίας του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου, τονίζει χαρακτηριστικά πως σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 4 του Ν. 1963/1991, «το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και χορηγείται δια χειρός φαρμακοποιού και η λιανική πώληση των φαρμακευτικών εν γένει προϊόντων επιτρέπεται μόνον υπό των νομίμως λειτουργούντων φαρμακείων.»

Συμπληρώνει δε ότι «σύμφωνα με την παράγραφο Α1 της υπ’ αριθμόν ΔΥΓ3(α)/127858/2004 απόφασης του Υφυπουργού Υγείας και Πρόνοιας (Β' 284) «τα φαρμακευτικά προϊόντα της κατηγορίας ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ., για τη διάθεση των οποίων δεν απαιτείται ιατρική συνταγή, διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία δια χειρός φαρμακοποιού.»

www.f-kosmos.gr