Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Κ. Λουράντος: «Ειδικά γάλατα και ταινίες σακχάρου με... ζημία για τους φαρμακοποιούς!»

Ενδεικτικά για το γάλα NOVALAC ο φαρμακοποιός αγοράζει 15,65€ και ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει 14,00€ και μάλιστα με 3 μήνες (τουλάχιστον) πίστωση!

Ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που έχει να κάνει με τις πολύ χαμηλές τιμές αποζημίωσης των σκευασμάτων ειδικής διατροφής αλλά και αναλωσίμων διαβήτη θίγει σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κώστας Λουράντος. Συγκεκριμένα αναφέρει:


"Πολιτική ... ηθών!"

Αναγκάζομαι να δημοσιοποιήσω το πρόβλημα ώστε να γνωρίζει ο Ελληνικός Λαός, ποιοι ευθύνονται και πόσο, για το ότι κάποια σκευάσματα ειδικής διατροφής και κάποια αναλώσιμα δεν μπορούν να τα χορηγήσουν τα φαρμακεία.

Πριν μία εβδομάδα ήμουν στο γραφείο Προέδρου του ΕΟΠΥΥ, συζητώντας για τις πληρωμές των μελών του ΦΣΑ, όταν χτύπησε το κινητό μου και η γραμματέας του ΦΣΑ κ. Νιάρχου Κατερίνα, μου ανακοίνωσε ότι κάποια κυρία Λ.Μ. (τα πλήρη στοιχεία της βρίσκονται στον ΦΣΑ) είχε τηλεφωνήσει στα γραφεία της γραμματείας του συλλόγου, διαμαρτυρόμενη εντόνως για το γεγονός ότι δεν μπορούσε να προμηθευτεί για το κοριτσάκι της που έπασχε από αλλεργία στο αγελαδινό γάλα, το γάλα NOVALAC ALLERNOVA 400gr γιατί οι φαρμακοποιοί … αρνούνται να εκτελέσουν την συνταγή της.

Παρόλο που η Κατερίνα της εξήγησε το πρόβλημα, ότι δηλαδή.....

Α) η τιμή αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ είναι πολύ χαμηλότερη της χονδρικής τιμής από αυτή που τα προμηθεύεται ο φαρμακοποιός και δεν μπορεί, ακόμα και εκ του νόμου, να τα χορηγεί με ζημία

και

Β) ο ΕΟΠΥΥ απαγορεύει να εισπράττει ο φαρμακοποιός την όποια διαφορά από τον Ασφαλισμένο ,

… η κυρία συνέχιζε να διαμαρτύρεται και να επιτίθεται στους φαρμακοποιούς, ζητώντας να μιλήσει με τον Πρόεδρο του Συλλόγου.

Επειδή ήμουν στον ΕΟΠΥΥ σε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Οργανισμού, άκουσε το γεγονός σε ανοικτή ακρόαση , επισημαίνοντας του επί πλέον, αυτό δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση αλλά γενικός κανόνας γι’ αυτά τα προϊόντα.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ θεώρησε καλό να απευθυνθεί αμέσως στην εταιρεία ΒΙΑΝΕΞ η οποία έχει αυτά τα γάλατα, και να της ζητήσει να δώσει στην κυρία ΔΩΡΕΑΝ τα 10 κουτιά γάλατα που έγραφε η γνωμάτευση.

Για μένα το θέμα δεν είχε λήξει, διότι το να δοθεί λύση σε μία περίπτωση εκ των πολλών, δεν είναι τελική λύση αλλά μπάλωμα σε ένα και μόνο πρόβλημα. Τι θα έκανε π.χ. η εν λόγω κυρία μετά από ένα μήνα για την επόμενη συνταγή; Για αυτό τον λόγο ζήτησα επανακαθορισμό όλων των τιμών αποζημίωσης , ούτως ώστε οι φαρμακοποιοί να μπορούν να εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους.

Πέρασαν πέντε μέρες και η κυρία επανήλθε λέγοντας ότι δεν είχε στείλει κανείς γάλατα, και το πρόβλημα εξακολουθούσε να υπάρχει παρά τις περιοδείες που έκανε, προσπαθώντας να βρεί φαρμακείο να της τα χορηγήσει.

συγκεκριμένη περίπτωση η χονδρική τιμή του NOVALAC είναι 15,65 ευρώ με τιμή αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ 14,00 ευρώ. Δηλαδή ο φαρμακοποιός αγοράζει 15,65 ευρώ το κουτί και το χορηγεί με 14,00 ευρώ εισπράττοντας μάλιστα αυτό το ποσόν από τον ΕΟΠΥΥ μετά από 3 μήνες τουλάχιστον.

Η Κατερίνα επικοινώνησε εκ νέου με την εταιρεία από όπου της ενημέρωσαν ότι δεν μπορούν να χορηγήσουν τα γάλατα αυτά στον ασθενή απευθείας και ότι θα τα έστελναν στο φαρμακείο μου με κάποια έκπτωση (σε καμία περίπτωση δωρεάν) που θα αφορούσε μόνο τα δέκα αυτά γάλατα αυτής της συνταγής , και που κάθε κουτί θα είχε ως χονδρική τιμή την τιμή αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ. Δηλαδή … το αγοράζουμε 14,00 μετρητοίς και το χορηγούμε … 14,00 με τρίμηνη πίστωση!

Από την ΒΙΑΝΕΞ μας είπαν ότι κατανοούν μεν το πρόβλημα, δεν μπορούν όμως να δώσουν προϊόντα με ζημία, όπως θέλει ο ΕΟΠΥΥ.

Για την κατάσταση αυτή, η οποία έχει δημιουργηθεί με κάποια σκευάσματα ειδικής διατροφής και αναλώσιμα Σακχαρώδη διαβήτη, την ευθύνη φέρει αποκλειστικά ο ΕΟΠΥΥ και οι συμβουλάτορες οι οποίοι δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι ο Οργανισμός τον οποίο διοικούν δεν μπορεί να κάνει κοινωνική πολιτική εις βάρος των φαρμακοποιών.

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν οι Ασφαλισμένοι, ότι κακώς διαμαρτύρονται στους φαρμακοποιούς οι οποίοι αντιλαμβάνονται το πρόβλημά τους, όμως για την επίλυσή του, θα πρέπει να υπάρξει ένα έκ των δύο πραγμάτων :

Α) ή ο ΕΟΠΥΥ να ορίσει τιμές αποζημίωσης που θα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα,

ή

Β) θα επιτρέψει να εισπράττεται η διαφορά τιμής από τους φαρμακοποιούς, όπως συμβαίνει με την τιμή αναφοράς στα φάρμακα!

Να μην συμβαίνει τίποτα εκ των δύο, είναι εγκληματικό , απαράδεκτο και κατακριτέο και παράνομο!

Για αυτό καλούνται όσοι ασφαλισμένοι έχουν πρόβλημα να επικοινωνούν με το το τηλέφωνο του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ,
210 6871708, ζητώντας του να τους στείλει δωρεάν γάλατα!!!

Κ. ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ