Η βιταμίνη Β12 κάνει πολλά πράγματα για το σώμα σας.
Τα πιο σημαντικά είναι ότι συμβάλλει σημαντικά στην παραγωγή του DNA
και των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Δεδομένου ότι το σώμα σας δεν παράγει βιταμίνη Β12, θα πρέπει να την πάρετε μόνο από τροφές ζωικής προέλευσης (δείτε λίστα παρακάτω), ή από συμπληρώματα διατροφής και, μάλιστα, σε τακτική βάση. Το πόση ακριβώς βιταμίνη Β12 χρειάζεστε και οι διαιτητικές πηγές από τις οποίες πρέπει να την πάρετε εξαρτάται από την ηλικία, τη διατροφή σας, τυχόν ιατρικές παθήσεις και από το τι φάρμακα ενδεχομένως παίρνετε.
Η συνηθέστερη τακτική για όσους εμφανίζουν έλλειψη Β12, είναι η χορήγηση ενέσεων για την αποκατάσταση των επιπέδων της στο αίμα. Ήδη από το 1968 όμως , έχει δειχθεί ότι η από του στόματος αγωγή με B12 είναι ισοδύναμη με την ενέσιμη χορήγηση σε ασθενείς με έλλειψη Β12.
Η Β12 (κοβαλαμίνες) βρίσκεται συνδεδεμένη στις πρωτεΐνες των τροφών ζωϊκής προέλευσης. Με τη βοήθεια του όξινου περιβάλλοντος του στομάχου απελευθερώνεται από τις πρωτεΐνες αυτές και με τη βοήθεια μιας ουσίας που ονομάζεται ενδογενής παράγοντας και παράγεται στα κύτταρα του στομάχου απορροφάται στο λεπτό έντερο για να περάσει στην αιματική κυκλοφορία
Για αυτό τον λόγο όταν κάποιος θέλει να χορηγήσει Β12 από το στόμα σε ασθενείς με έλλειψη μπορεί να προτείνει αρχικά δόσεις των 1.000 mg έως 2.000 μg ημερησίως για μία με δύο εβδομάδες και στη συνέχεια δόσεις συντήρησης των 1.000 mg ημερησίως εφ’όρου ζωής.
Ύποπτα φάρμακα για δημιουργία έλλειψης Β12 είναι:
Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία. Μια ήπια ανεπάρκεια μπορεί να μην προκαλέσει και κανένα σύμπτωμα. Αλλά αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί αργότερα να προχωρήσει και να προκαλέσει συμπτώματα όπως:
πηγές:
- Βασίλης Μπιρλιράκης, Φ/ός
- iatropedia
Δεδομένου ότι το σώμα σας δεν παράγει βιταμίνη Β12, θα πρέπει να την πάρετε μόνο από τροφές ζωικής προέλευσης (δείτε λίστα παρακάτω), ή από συμπληρώματα διατροφής και, μάλιστα, σε τακτική βάση. Το πόση ακριβώς βιταμίνη Β12 χρειάζεστε και οι διαιτητικές πηγές από τις οποίες πρέπει να την πάρετε εξαρτάται από την ηλικία, τη διατροφή σας, τυχόν ιατρικές παθήσεις και από το τι φάρμακα ενδεχομένως παίρνετε.
Η συνηθέστερη τακτική για όσους εμφανίζουν έλλειψη Β12, είναι η χορήγηση ενέσεων για την αποκατάσταση των επιπέδων της στο αίμα. Ήδη από το 1968 όμως , έχει δειχθεί ότι η από του στόματος αγωγή με B12 είναι ισοδύναμη με την ενέσιμη χορήγηση σε ασθενείς με έλλειψη Β12.
Η Β12 (κοβαλαμίνες) βρίσκεται συνδεδεμένη στις πρωτεΐνες των τροφών ζωϊκής προέλευσης. Με τη βοήθεια του όξινου περιβάλλοντος του στομάχου απελευθερώνεται από τις πρωτεΐνες αυτές και με τη βοήθεια μιας ουσίας που ονομάζεται ενδογενής παράγοντας και παράγεται στα κύτταρα του στομάχου απορροφάται στο λεπτό έντερο για να περάσει στην αιματική κυκλοφορία
Το εύρος των τιμών αναφοράς για την Β12 (pg/ml) είναι:
130-180: Οριακή επάρκεια
180-900: Επάρκεια, με προσδοκώμενη ανιχθευθείσα τιμή μεγαλύτερη των 650 pg/ml>
Για αυτό τον λόγο όταν κάποιος θέλει να χορηγήσει Β12 από το στόμα σε ασθενείς με έλλειψη μπορεί να προτείνει αρχικά δόσεις των 1.000 mg έως 2.000 μg ημερησίως για μία με δύο εβδομάδες και στη συνέχεια δόσεις συντήρησης των 1.000 mg ημερησίως εφ’όρου ζωής.
Ύποπτα φάρμακα για δημιουργία έλλειψης Β12 είναι:
- Μετφορμίνη
- Αμινοσαλικυλικό
- Κολχικίνη
- Πριμιδόνη
- Φαινυτοΐνη
- Φαινοβαρβιτάλη
- Χολεστυραμίνη
- Χολεστιπόλη
- Αντιβιοτικά
- Αντισυλληπτικά
- Αντιόξινα
Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία. Μια ήπια ανεπάρκεια μπορεί να μην προκαλέσει και κανένα σύμπτωμα. Αλλά αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί αργότερα να προχωρήσει και να προκαλέσει συμπτώματα όπως:
- Αδυναμία, κόπωση ή ζαλάδα
- Ταχυπαλμία και δύσπνοια
- Χλωμό δέρμα
- Δυσκοιλιότητα, διάρροια, απώλεια της όρεξης, ή αέρια
- Νευρικές διαταραχές, όπως μούδιασμα, ή μυρμήγκιασμα, μυϊκή αδυναμία και προβλήματα με τα πόδια
- Απώλεια όρασης
- Ψυχικά προβλήματα, όπως κατάθλιψη, απώλεια μνήμης, ή αλλαγές στη συμπεριφορά
Οι τροφές με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β12
- Αχιβάδες: 84,1 μικρογραμμάρια (μγρ) ανά 85 γραμμάρια (γρ)
- Στρείδια: 21,84 μγρ ανά 85 γρ
- Μύδια: 20,4 μγρ ανά 85 γρ
- Κάβουρας: 10,3 μγρ ανά 85 γρ
- Σαρδέλες: 7,6 μγρ ανά 85 γρ
- Σολομός: 4,8 μγρ ανά 85 γρΤόνος: 2,5 μγρ ανά 85 γρ
- Μπακαλιάρος: 1,8 μγρ ανά 85 γρ
- Βοδινό κρέας: 1,3 μγρ ανά 85γρ
- Γάλα: 1,2 μγρ ανά φλιτζάνι
- Γιαούρτι: 1,1 μγρ ανά 225 γρ
- Αυγά: 0,6 μγρ ανά αυγό
- Κοτόπουλο: 0,3 μγρ ανά 85 γρ
πηγές:
- Βασίλης Μπιρλιράκης, Φ/ός
- iatropedia
- Μαρία Τουμπή, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος