Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Οι εκκαθαρίσεις πάνε (κι άλλο) πίσω τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ με τις εισφορές Μαρτίου

Για τις αρχές Μαΐου παραπέμπεται, όπως όλα δείχνουν, η ανάρτηση των ειδοποιητηρίων του ΕΦΚΑ με τις εισφορές Μαρτίου 2018 για τους αγρότες, καθώς επίσης και τους υπόλοιπους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες αφού την έκδοσή τους «τρενάρει» η διαδικασία της εκκαθάρισης των εισφορών του 2017.



Όπως έχουν γράψει το www.ypaithros.gr και η «Ύπαιθρος Χώρα», σε περίπτωση που από την εκκαθάριση προκύπτει  χρεωστικό υπόλοιπο (δηλαδή ποσό που οφείλει να καταβάλει ο ασφαλισμένος), αυτό επιμερίζεται ισομερώς σε 5 μηνιαίες δόσεις (από Απρίλιο έως Αύγουστο του 2018), ανεξαρτήτως του ύψους του ποσού αυτής, με την τελευταία δόση να είναι πληρωτέα μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2018.
Αυτό σημαίνει ότι οι μηνιαίες ασφαλιστικές υποχρεώσεις των μηνών Απριλίου έως και Αυγούστου 2018 θα περιλαμβάνουν α) την τρέχουσα μηνιαία ασφαλιστική εισφορά για το 2018 και β) τη μηνιαία δόση οφειλής που προκύπτει από τη διαδικασία εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών έτους 2017.
Όσοι είχαν δηλώσει το 2016 χαμηλότερο εισόδημα σε σχέση με το 2015 και άρα έχουν λαμβάνειν από τον ΕΦΚΑ, θα λάβουν εφάπαξ επιστροφή χρημάτων, τα οποία θα συμψηφιστούν με οφειλές που ενδεχομένως έχουν δημιουργήσει.
Διαγραφή παλαιών οφειλών
Tην ίδια στιγμή, με διάταξη που αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, θα δοθεί η δυνατότητα διαγραφής οφειλών ή απαλλαγής από πρόσθετες επιβαρύνσεις, βεβαιωμένες πριν τη λειτουργία του ΕΦΚΑ (δηλαδή έως 31/12/2016), σε βάρος παράλληλα ασφαλισμένων λόγω αμφισβήτησης της υπαγωγής τους ή μη σε δεύτερο φορέα ασφάλισης. Πρόκειται κυρίως για ασφαλισμένους των ΟΓΑ, IΚΑ, ΤΣΜΕΔΕ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ τους οποίους «διεκδικούσε» και ο ΟΑΕΕ.