Κυριακή 8 Απριλίου 2018

Επεκτείνεται ο ρόλος των βοηθών φαρμακείων στις ΗΠΑ

Στην Ελλάδα δεν έχουν αναγνωριστεί οι υπηρεσίες ούτε του φαρμακοποιού


Της Αναστασίας Σαράφη από τον «Φαρμακευτικό Κόσμο»

Τη στιγμή που στην Ελλάδα το 2018 δεν έχουν ακόμα θεσμοθετηθεί οι υπηρεσίες που ήδη πραγματοποιούνται μέσα στα φαρμακεία, όπως είναι οι εμβολιασμοί κατά της εποχικής γρίπης, στις Η.Π.Α. οι εμβολιασμοί στα φαρμακεία γίνονται με το νόμο ήδη από το 1995 (σε εννέα πολιτείες). Σήμερα, οι φαρμακοποιοί και στις 50 πολιτείες της χώρας διενεργούν εμβολιασμούς. Το Maine ήταν η τελευταία πολιτεία που πέρασε το σχετικό νόμο και αυτό έγινε το 2009!

Καθώς ο ρόλος του φαρμακοποιού συνεχίζει να....



.... εξελίσσεται στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, μέσω της επέκτασης των υπηρεσιών που παρέχει, οι βοηθοί φαρμακείων αναλαμβάνουν να καλύψουν τα κενά.

Οι βοηθοί στις ΗΠΑ αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ροής εργασίας και παρέχουν σημαντική υποστήριξη στον φαρμακοποιό. Συμβαίνει δε συχνά ο βοηθός φαρμακείου να θεωρείται το «πρόσωπο» του φαρμακείου, γιατί αλληλεπιδρά συχνότερα με τους ασθενείς και τους πελάτες.

Συνεπώς πλέον αρχίζει να επεκτείνεται και ο ρόλος του βοηθού φαρμακείου! Αξιοσημείωτο είναι ότι σε μία πολιτεία, στο Αϊντάχο, εισήχθη πρόσφατα νόμος που επιτρέπει να διενεργείται η πράξη του εμβολιασμού και από το βοηθό, εφόσον βέβαια κατέχει μια συγκεκριμένη πιστοποίηση για την τεχνική της ανοσοποίησης και για πρώτες βοήθειες.
Επισημαίνεται ότι επί του παρόντος στο Αϊντάχο δεν υπάρχουν περιορισμοί για τους τύπους εμβολίων, τις ηλικίες ή τους χώρους όπου γίνοντΠαι οι εμβολιασμοί μέσα στα φαρμακεία και αυτό επεκτάθηκε και στους βοηθούς.

Σημειώνεται όμως ότι η απόφαση για την ανάγκη/καταλληλότητα του εμβολιασμού, η εξέταση του ασθενή, η συμβουλευτική και η εκτέλεση συνταγών εξακολουθούν να αποτελούν αποκλειστική ευθύνη του φαρμακοποιού.

Όταν οι βοηθοί φαρμακείων αναλαμβάνουν τους εμβολιασμούς, επιτρέπουν στο φαρμακοποιό να επικεντρωθεί σε άλλες υπηρεσίες που παρέχει, ενώ βελτιώνεται η ροή της δουλειάς. Επιπλέον, υπολογίζεται ότι όσο περισσότεροι εκτελούν τους εμβολιασμούς, τόσο θα αυξάνονται και οι εμβολιασμένοι (θα βελτιώνονται τα ποσοστά ανοσοποίησης), άρα και θα μειώνονται οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία που προκαλούνται από τις ασθένειες που προλαμβάνονται με εμβόλια.

Εξάλλου, σύμφωνα με έρευνες που επικαλείται το pharmacytimes.com και αφορούν τις Η.Π.Α., τα φαρμακεία, στα οποία διενεργούνται εμβολιασμοί, συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση του ποσοστού εμβολιασμένων ατόμων, ενώ οι φαρμακοποιοί θεωρούνται από τους πολίτες οι πιο προσβάσιμοι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης, καθώς κατά μέσο όρο κάθε πολίτης των Η.Π.Α. ζει σε απόσταση 5 μιλίων (περίπου 8 χιλιομέτρων) από το πλησιέστερο κοινοτικό φαρμακείο. Τα φαρμακεία στις Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζονται ουσιαστικά ως ένας προσιτός χώρος για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας μέσω των εμβολιασμών και βρίσκονται στη 2η θέση των σημείων, όπου οι ενήλικοι πολίτες εμβολιάζονται για τη γρίπη (σε ποσοστό 24,3%), αμέσως μετά ιατρεία που κρατούν το 37,4%.

Πληροφορίες από εδώ.