Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

O Τραμπ προχωρά άμεσα σε μαζικές περικοπές τιμών φαρμάκων

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι αναμένει σημαντικές μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων μέσα σε δύο εβδομάδες, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τις εταιρείες που θα προχωρήσουν σε αυτό ή πώς θα γίνουν αυτές οι μειώσεις.

Διαβάστε ΕΔΩ για την ανησυχία των επενδυτών

Λομπίστες της υγείας στην Ουάσιγκτον είπαν ότι αιφνιδιάστηκαν και δεν είχαν ιδέα για τι μιλάει ο Τραμπ. Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών (HHS) δήλωσε ότι ο οργανισμός δεν είχε τίποτα άλλο να μοιραστεί με τα σχόλια του Trump.

Το healthweb.gr είχε αναφερθεί στις αρχές Μαίου στο Plan Β του Τραμπ

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Trump παρουσίασε το.....


..... σχέδιο της κυβέρνησης να μειώσει τις τιμές των φαρμάκων μέσω ελεγκτικών αρχών, αποκαλώντας αυτή τη μείωση, την πιο σπουδαία κίνηση μείωσης της τιμής των φαρμάκων για τους καταναλωτές. Οι μετοχές των φαρμακευτικών ανέβηκαν, καθώς έγινε σαφές ότι η κυβέρνηση απέφυγε επιθετικά άμεσα μέτρα για τη μείωση των τιμών. Το Αμερικανικό υπουργείο Υγείας δεν έχει ακόμη εκδώσει νέους κανονισμούς ή πιλοτικά προγράμματα μείωσης των τιμών των φαρμάκων επί τη βάση του νέου σχεδίου.

Ο φαρμακευτικός δείκτης NYSE Arca .DRG, που αποτελείται από μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες έπεσε περίπου 0,25% λίγο μετά τα χθεσινά σχόλια του Τραμπ. Αλλά σταθερά ανέκαμψε και έκλεισε στο 1,6%, ενώ ο γενικότερος χρηματιστηριακός δείκτης S & P 500 έκλεισε στο +1,3%. Είναι εξαιρετικά σπάνιο για φαρμακοβιομηαχναίες να μειώσουν τις τιμές των φαρμάκων πριν από τον ανταγωνισμό με φθηνότερα γενόσημα.

Εν μέσω έντονης κριτικής από την κοινή γνώμη και από το Κογκρέσο για υψηλές τιμές των φαρμάκων, κάποιες φαρμακοβιομηχανίες δεσμεύτηκαν να περιορίσουν οικειοθελώς την ετήσια αύξηση τιμών σε λιγότερο από 10%. Στο παρελθόν, πολλές φαρμακευτικές συνήθων αύξαναν τις τιμές των συνταγογραφούμενων φαρμάκων δύο φορές το χρόνο, προσθέτοντας πάνω από 10%.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες κατηγορούν μεσάζοντες, όπως τους διαχειριστές παροχών φαρμακείων (PBM) και τις ασφαλιστικές εταιρείες, ότι δεν προωθούν εκπτώσεις στις υψηλές τιμές των φαρμάκων προς τους καταναλωτές. Οι PBMs και οι ασφαλιστικές εταιρείες δηλώνουν αντίθετα ότι αποτελούν μέρος της λύσης για τη μείωση του κόστους και την τιμολόγηση των φαρμάκων.

Ο Τrump προεκλογικά διακήρυττε τη βούλησή του για μείωση των τιμών των φαρμάκων και δήλωνε ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες «δολοφονούν χωρίς τιμωρία», αλλά έκτοτε δεν υποστηρίζει αυτή τη ρητορική.

Το PhRMA και το BIO, τα κύρια λόμπι της φαρμακοβιομηχανίας και βιοτεχνολογίας, δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχόλια σχετικά με τη δήλωση του Trump. Αρκετές φαρμακοβιομηχανίες με τις οποίες επικοινώνησε το Reuters δεν απάντησαν ούτε σχολίασαν.