Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Πιέζουν να πάρουν πίσω τα ΦΥΚ οι φαρμακοποιοί

Σύλλογοι ασθενών, βιομηχανία αλλά και υπουργείο δεν βλέπουν θετικά μια τέτοια εξέλιξη.

Προσπάθειες ανάδειξης των σοβαρών προβλημάτων (όπως οι ατέλειωτες ουρές και οι μεγάλες καθυστερήσεις αλλά και το σκάνδαλο που ξέσπασε πρόσφατα με το παράνομο εμπόριο ογκολογικών φαρμάκων) που υπάρχουν στη διακίνηση και διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ έχουν ξεκινήσει οι φαρμακοποιοί, με απώτερο στόχο την επιστροφή αυτών στους πάγκους τους. Επιστροφή, που όμως μπορεί να γίνει υπό όρους. Ένας εξ αυτών ο επαναπροσδιορισμός του ποσοστού κέρδους που έχουν τα φαρμακεία σε ένα βιώσιμο ποσό και όχι ζημιογόνο όπως ισχυρίζονται ότι ήταν στο παρελθόν.

Παράγοντες από τον κλάδο των φαρμακοποιών, μας ανέφεραν ότι.....


..... το κράτος πήρε από τους φαρμακοποιούς τα ΦΥΚ με το επιχείρημά να ελέγξει τη φαρμακευτική δαπάνη σε αυτά. Εγχείρημα που όμως κατά τους ίδιους δεν επετεύχθη, καθώς από τα 80 ΦΥΚ που υπήρχαν το 2011 σήμερα τα σκευάσματα φθάνουν τα 400 περίπου και ο προϋπολογισμός τους είναι στα 770 εκατ. ευρώ. Πηγές υποστηρίζουν ότι το κονδύλι που τα αφορά θα συνεχίσει να αυξάνεται, καθώς προστίθενται κάθε τόσο νέα σκευάσματα τα οποία είναι πιο ακριβά, τονίζουν δε ότι ενώ στα Δελτία Τιμών που εκδίδονται σημειώνονται κατακόρυφες μειώσεις σε εκατοντάδες σκευάσματα, τα παλιά ΦΥΚ εμφανίζουν άνοδο στην τιμή τους.

Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να αντεπεξέλθει στις αυξανόμενες ανάγκες των ασθενών που λαμβάνουν φάρμακα υψηλού κόστους έχει δρομολογήσει τη δημιουργία και άλλων φαρμακείων που θα ελέγχονται από τον ΕΟΠΥΥ. Σημειώνεται ότι τα ΦΥΚ αφορούν ως επί το πλείστον αντικαρκινικά φάρμακα, παράγοντες ερυθροποίησης, σκευάσματα για νεφροπαθείς, ανοσοκατασταλτικά και μονοκλωνικά αντισώματα για την αντιμετώπιση αυτοάνοσων ασθενειών.

Αντίλογος

Ο μεγαλύτερος αντίλογος φαίνεται να έρχεται από την πλευρά του Υπουργείου, το οποίο τα αγοράζει με νοσοκομειακή (φθηνότερη) τιμή. Στην περίπτωση που αυτά επιστρέψουν στα φαρμακεία, θα πρέπει να προστεθεί το ποσοστό κέρδους της φαρμακαποθήκης αλλά και του φαρμακοποιού. Γεγονός που σημαίνει ότι στα 770 εκατ. ευρώ, που είναι σήμερα το κονδύλι για τα ΦΥΚ θα υπάρξει μία αύξηση περίπου στον προϋπολογισμό τους κατά 25% περίπου.

Παράλληλα, υπάρχει αντίλογος ως προς την επιστροφή των ΦΥΚ στα φαρμακεία από Συλλόγους ασθενών θεωρώντας ότι οι ελλείψεις τους θα αυξηθούν κατακόρυφα πιστεύοντας ότι αρκετοί θα τα εκμεταλλευτούν σε παράλληλες εξαγωγές. Την ίδια στιγμή ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες λένε ότι και οι βιομηχανίες δεν φαίνεται να βλέπουν με καλό μάτι μία τέτοια εξέλιξη, καθώς θα αυξηθεί κατακόρυφα το clawback που καταβάλλουν. Για φέτος οι συνολικές επιβαρύνσεις της φαρμακοβιομηχανίας εκτιμάται ότι θα φθάσουν στο 1,26 δισ. ευρώ από 1,15 δισ. το 2017.