Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Κατά των υποχρεωτικών εμβολιασμών η νέα υπουργός Υγείας της Ιταλίας!

Για όσους ανακουφίστηκαν που «επιτέλους» εισακούστηκε η βούληση του ιταλικού λαού, που αποφεύχθηκε το «πραξικόπημα Ματαρέλα» και που στη Ρώμη ορκίστηκε κυβέρνηση της ακροδεξιάς Λέγκας και του αντισυστημικού Κινήματος των 5 Αστέρων, για εκείνους που ηρέμησαν επειδή οι λαϊκιστές της γείτονος δεσμεύτηκαν για την παραμονή της Ιταλίας στην Ευρωζώνη, υπάρχει μια «ψεκασμένη» απάντηση: Τζούλια Γκρίλο.
Η 43χρονη Γκρίλο είναι η νέα υπουργός Υγείας της Ιταλίας. Προέρχεται από το Κίνημα των 5 Αστέρων αλλά δεν έχει συγγενική σχέση με τον ιδρυτή Μπέπε Γκρίλο. Ως εδώ καλά, δικαίωμά του του νέου πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, θα πει κάποιος, να ορίζει τους υπουργούς της κυβέρνησής του.



Ομως στην περίπτωση της Γκρίλο υπάρχει ένα θεμελιώδες πρόβλημα: πρόκειται για την πρώτη υπουργό Υγείας χώρας του δυτικού κόσμου που έχει ταχθεί δημοσίως υπέρ του μη υποχρεωτικού χαρακτήρα των εμβολιασμών. Για την ακρίβεια όλη της η προεκλογική εκστρατεία –σε μια χώρα όπου εφέτος καταγράφηκε έκρηξη των κρουσμάτων ιλαράς!– βασίστηκε με δηλώσεις και αναρτήσεις που έθρεψαν τη γνωστή και άκρως επικίνδυνη θεωρία περί αχρείαστων εμβολιασμών των παιδιών κλπ.
Η Γκρίλο υποστήριξε κυρίως την ανάκληση του περίφημου διατάγματος Λορεντσίν, το οποίο συνέταξε η προκάτοχός της, Μπεατρίτσε Λορεντσίν, και προβλέπει μεταξύ άλλων τον αποκλεισμό των ανεμβολίαστων παιδιών από τα νηπιαγωγεία.
Η θέση της Γκρίλο έχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση των παιδιάτρων. «Εκατομμύρια Ιταλοί ωφελήθηκαν από αυτόν τον νόμο που αντιμετωπίζει μια μικρή αλλά θορυβώδη μειοψηφία» δήλωσε ο Αλμπέρτο Βιλάνι, πρόεδρος της Ιταλικής Εταιρείας Παιδιατρικής, καλώντας τη νέα υπουργό να μην αλλάξει τις νόρμες σχετικά με τους εμβολιασμούς και να συνεχίσει να προστατεύει τον ιταλικό λαό από τις διάφορες επικίνδυνες θεωρίες για τα εμβόλια.
Είναι όμως αμφίβολο αν η Γκρίλο θα ακούσει τους γιατρούς.
Η 43χρονη υπουργός πολιτεύτηκε με τον χαρακτηριστικό λαϊκισμό του Κινήματος του οποίου είναι μέλος. Διαβεβαίωνει ότι δεν είναι «κατά» των εμβολίων, όμως είναι υπέρ του «μη υποχρεωτικού εμβολιασμού» –θέλει να αφήνει το θέμα στη διακριτική ευχέρεια (και στην άγνοια) των γονιών. Λέει ότι τα εμβόλια είναι μεν χρήσιμα για τη δημόσια Υγεία, αλλά δεν θέλει τον νόμο που αποκλείει τα παιδιά που δεν εμβολιάζονται από τα σχολεία, ώστε να προστατευτεί ο γενικός πληθυσμός –θέλει δε να καταργήσει το μέτρο επιβολής προστίμου στους γονείς οι οποίοι εγγράφουν ανεμβολίαστα παιδιά στα δημοτικά σχολεία της Ιταλίας.
protagon.gr