Κάθε χρόνο 17,5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν πρόωρα από καρδιαγγειακές παθήσεις (CVD), συμπεριλαμβανομένων των οξέων εμφραγμάτων του μυοκαρδίου  και των εγκεφαλικών επεισοδίων. Μέχρι το 2030 ο αριθμός αυτός αναμένεται να ανέλθει στα 23 εκατομμύρια.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς είναι η ευκαιρία να δώσουμε μια υπόσχεση. Μια υπόσχεση για να μαγειρεύουμε και να τρεφόμαστε πιο υγιεινά, να κάνουμε περισσότερη άσκηση και να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να είναι πιο ενεργά. Να πούμε όχι στο κάπνισμα και να βοηθήσουμε τους αγαπημένους μας να το σταματήσουν. Μια απλή υπόσχεση για την καρδιά μας και για όλες τις καρδιές. Συμμετέχοντας ενεργά, όπως κάθε χρόνο, στην καμπάνια του World Heart Day, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία προτείνει:
 

 

1) Να γυμναζόμαστε περισσότερο
  • Τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα, 5 φορές την εβδομάδα.
  • Παιχνίδι, περπάτημα, οικιακή εργασία, χορό, ανέβασμα σκάλας, μόνος, με φίλους ή και την οικογένεια.
  • Να κατεβάσουμε μια εφαρμογή άσκησης ή να χρησιμοποιούμε ένα βηματόμετρο για να παρακολουθούμε την πρόοδό μας.
2) Να μετράμε την πίεσή μας

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Ονομάζεται «σιωπηλός δολοφόνος», επειδή συνήθως δεν έχει προειδοποιητικά σημάδια ή συμπτώματα και πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν.
 
3) Να πούμε όχι στο κάπνισμα
  • Είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την υγεία μας.
  • Μέσα σε 2 χρόνια μετά τη διακοπή του τσιγάρου, ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου μειώνεται σημαντικά.
  • Μέσα σε 15 χρόνια ο κίνδυνος της καρδιαγγειακής νόσου απομακρύνεται σε καπνιστή που διάκοψε το κάπνισμα.
  • Η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα είναι αιτία καρδιακής νόσου σε μη καπνιστές.
  • Η διακοπή του καπνίσματος όχι μόνο θα βελτιώσει την υγεία μας, αλλά και εκείνων που βρίσκονται γύρω μας.
  • Εάν δεν μπορούμε να το σταματήσουμε, να αναζητήσουμε επαγγελματικές συμβουλές από ειδικούς και εξατομικευμένη βοήθεια από ένα Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος.
4) Να ελέγχουμε την χοληστερόλη μας

Η χοληστερόλη σχετίζεται με περίπου 4 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Επομένως είναι απαραίτητο να επισκεφθούμε τον γιατρό για να κάνουμε εξετάσεις χοληστερίνης, να μετρήσουμε το βάρος μας και τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). Στη συνέχεια θα μας συμβουλεύσει εξατομικευμένα, ώστε να αναλάβουμε δράση, να προσέξουμε τη διατροφή μας και να κάνουμε θετικά βήματα για την υγεία της καρδιάς μας.
 
5) Να προσέχουμε το σάκχαρό μας

Με την αλλαγή του τρόπου ζωής, τον περιορισμό της λήψης θερμίδων και ιδιαίτερα των υδατανθράκων, τη μείωση των παραπάνω κιλών του σωματικού βάρους και την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας.

πηγή: healthmag