Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

Ανανεωμένες Οδηγίες για την Ανθεκτική Υπέρταση

Η American Heart Association ενημέρωσε τις κατευθυντήριες γραμμές του 2008 για την ανίχνευση και τη διαχείριση της ανθεκτικής υπέρτασης - η οποία ορίζεται ως υπέρταση (≥130 / 80 mm Hg) παρά τη χρήση τριών αντιυπερτασικών φαρμάκων ή ελεγχόμενης αρτηριακής πίεσης (ΑΠ) σε σχήμα τεσσάρων φαρμάκων.
 
Οι κατευθυντήριες οδηγίες, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Hypertension , περιέχουν πολλές πρακτικές συμβουλές διαγνωστικής και κλινικής διαχείρισης. Μεταξύ των πιο αξιοσημείωτων:
 
• Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να συζητούν τακτικά με τους ασθενείς με ανθεκτική υπέρταση σχετικά με την ποιότητα του ύπνου τους. Η κακή διάρκεια και η κακή ποιότητα ύπνου ενεργοποιούν το συμπαθητικό σύστημα και το σύστημα ρενίνης-αγγειοτενσίνης και έτσι μπορούν να παρεμβαίνουν στον έλεγχο της ΑΠ.


  

• Ο ρόλος του τρόπου ζωής τονίζεται ως μέρος της διαχείρισης πρώτης γραμμής της ανθεκτικής υπέρτασης. Οι κλινικοί ιατροί θα πρέπει να συμβουλεύουν τους ασθενείς να ακολουθούν δίαιτα χαμηλού νατρίου (<2400 b="" mg="">χάσουν το υπερβολικό βάρος
, να ασκηθούν και να πετυχαίνουν τουλάχιστον 6 ώρες συνεχούς ύπνου κάθε βράδυ.  
• Εάν η ΑΠ είναι πάνω από το στόχο, παρά τον βέλτιστο τρόπο ζωής και την προσκόλληση σε ένα σχήμα τριών φαρμάκων, οι ιατροί πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο μετάβασης από την υδροχλωροθειαζίδη στην χλωροταλιδόνη ή την ινδαπαμίδη. Εάν η ΑΠ εξακολουθεί να είναι υψηλή μετά από αυτό, η σπιρονολακτόνη μπορεί να θεωρηθεί ως ένα τέταρτο φάρμακο.
 
https://www.ahajournals.org/doi/pdf/10.1161/HYP.0000000000000084

πηγή: Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία