Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018

Φαρμακευτική Ανασκόπηση 2018

Ιανουάριος 2018: Η χρονιά ξεκινά με αυξήσεις στα ΜΥΣΥΦΑ και τα 0,04€ για κάθε σακούλα. Ετοιμάζεται πολυνομοσχέδιο το οποίο κατατίθεται στη Βουλή με παρεμβάσεις στη λειτουργία των φαρμακείων όπως υποχρεωτικό 40ωρο, ορισμός αργιών, υποχρεωτικότητα σε εφημερίες και διανυκτερεύσεις, δήλωση ανά δίμηνο στο διευρυμένο ωράριο κλπ. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΦΣ από το βήμα της Βουλής εκφράζει τις επιφυλάξεις των φαρμακοποιών για το πολυνομοσχέδιο. Ο υπουργός Υγείας παραδέχεται ότι «δεν πετύχαμε αυτό που θέλαμε στο ωράριο στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς», αλλά δεσμεύθηκε ότι στο θέμα θα επανέλθει η κυβέρνηση στο επόμενο χρονικό διάστημα.





Φεβρουάριος 2018: Ψηλά στην ατζέντα δεσπόζει το σκάνδαλο της Novartis, όπου φέρονται να εμπλέκονται αρκετά πολιτικά πρόσωπα. Δημοσιεύεται η εγκύκλιος για το ωράριο των φαρμακείων. Η αύξηση των ΜΥΣΥΦΑ αγγίζει ακόμα και το δημοφιλέστερο ίσως φάρμακο, την ασπιρίνη. Στα 369 εκατομμύρια ευρώ έκλεισε ο τζίρος στα ΜΥΣΥΦΑ για το 2017 σύμφωνα με έρευνα. Αποκάλυψη Βαρουφάκη για την Κριστίν Λαγκάρντ σε τηλεοπτική του συνέντευξη: «Απεχθανόταν η ίδια το μοντέλο των συνοικιακών φαρμακείων» , δηλώνει ο πρώην υπουργός Οικονομίας.

 

Μάρτιος 2018: Το Hellas Pharm ανοίγει τις πύλες του στις αρχές του μήνα με εκατοντάδες φαρμακοποιών να το επισκέπτονται στον εκθεσιακό χώρο της HELEXPO στο Μαρούσι. Μετά από ένα σίριαλ ανακοινώσεων ο ΠΦΣ ενημερώνει τελικά πως δεν χρειάζεται να παραλάβουν οι φαρμακοποιοί τα USB token τα οποία υποχρέωνε ο ΕΟΠΥΥ να χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση συνταγών. Μια μικρή ανάσα στις οικογένειες δίνει η αύξηση του οικογενειακού επιδόματος αναλογικά με εισοδηματικά κριτήρια. Ο Χατζηδάκης το... βιολί του, δηλώνει πως οι παρεμβάσεις στην αγορά έφεραν μειώσεις στις τιμές αγνοώντας τις συνεχείς και σχεδόν καθημερινές αυξήσεις στα ΜΥΣΥΦΑ.



Απρίλιος 2018: Ως βόμβα μεγατόνων χαρακτηρίζεται η απόφαση του ΣτΕ για ακύρωση ουσιαστικά του νόμου Κατρούγκαλου σχετικά με τον ΕΦΚΑ. Επίσημα σε έλλειψη 216 φάρμακα, με 10 εξ αυτών να είναι εμβόλια και 13 εισαγόμενα σκευάσματα ΙΦΕΤ. Ευρωπαίοι και Έλληνες φαρμακοποιοί συζητούν για την «αυτοφροντίδα» στην Αίγλη του Ζαππείου στις 21 Απριλίου. Το GPDR μπαίνει για τα καλά στη ζωή μας αφού προς τα τέλη του μήνα τα προσωπικά δεδομένα αποκτούν πλέον ισχυρότατη θέση σε όλες τις δραστηριότητες των πολιτών. Ο γενικός διευθυντής του ΕΦΕΧ παραδέχεται πως οι φαρμακοποιοί έχουν δίκιο που ζητούν την ΜΗ αναγραφή ενδεικτικής λιανικής τιμής στα ΜΥΣΥΦΑ, αφού οι τιμές συνεχώς αλλάζουν (προς τα πάνω). Το e-ΔΑΠΥ αλλάζει μορφή και πλέον οι συνταγές εκτελούνται αυτόματα με το barcode και δεν καταχωρούνται χειροκίνητα.




Μάιος 2018: Εξαρθρώνεται κύκλωμα που διακινούσε παράνομα αντικαρκινικά φάρμακα απο νοσοκομεία και τα πωλούσε στη Γερμανία, ενώ το ΤΣΑΥ αναρτά τα ειδοποιητήρια πληρωμής για τα αναδρομικά λόγω αλλαγής ασφαλιστικής κατηγορίας. Το μπέρδεμα με τα διαφορετικά barcodes στα αναλώσιμα καλά κρατεί, ενώ δίνονται διαβεβαιώσεις από τον ΕΟΠΥΥ ότι δεν θα υπάρξουν περικοπές. Προστίθεται θεραπευτικό πρωτόκολλο διαβήτη στην ΗΔΙΚΑ. 88 τα προαπαιτούμενα για να.... βγούμε από τα μνημόνια. Ο ΕΦΚΑ βγάζει την εκκαθάριση εισφορών σύμφωνα με τα εισοδήματα της περασμένης χρονιάς και ενημερώνει για τον συμψηφισμό. Την παραίτησή της από τη θέση του προέδρου της ελληνικής UNICEF υποβάλλει η συνάδελφος κ. Σοφία Τζιτζίκου. Το προεδρείο του ΠΦΣ συναντάται με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη. Στα τέλη του μήνα διεξάγεται στα Λουτρά Πόζαρ με επιτυχία το 2ο Φαρμακευτικό Συνέδριο Υπηρεσιών Υγείας υπό την αιγίδα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πέλλας. Εκλογές διεξάγονται στην ΟΣΦΕ. Νέο δελτίο τιμών με οικειοθελείς μειώσεις στις τιμές.



Ιούνιος 2018: Ο μήνας ξεκινά με μια δυσάρεστη είδηση, αυτή του χαμού του ομότιμου καθηγητή Φαρμακευτικής Νικολάου Χούλη. Ο Ηλίας Γιαννόγλου ορίζεται πρόεδρος της επιτροπής διαπραγμάτευσης φαρμάκων. Το ΤΣΑΥ δημοσιεύει την έναρξη αιτήσεων για το κατασκηνωτικό πρόγραμμα του 2018. Θεσπίζεται νέο χαράτσι στα φαρμακεία, αυτό του 0,8% σε περίπτωση που ο ασθενής λάβει πρωτότυπο σκεύασμα και όχι γενόσημο. Έντονες διαμαρτυρίες από τη μεριά των φαρμακοποιών οι οποίοι προσφεύγουν στη δικαιοσύνη. Ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κυριάκος Θεοδοσιάδης καλείται στη Βουλή για να εκφράσει τις απόψεις των φαρμακοποιών. Πεθαίνει ο Παύλος Γιαννακόπουλος, ιδιοκτήτης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας ΒΙΑΝΕΞ. Υπερψηφίζεται το πολυνομοσχέδιο για να κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση. Ο Θανάσης Παπαθανάσης ορίζεται νέος αντιπρόεδρος της PGEU.




Ιούλιος 2018:  Μόνο 126 γενόσημα ζητάει να έχουμε υποχρεωτικά στο ράφι μας το Υπουργείο. Τα άυλα barcode ξεκινούν από Σεπτέμβρη, φωνάζει ο ΠΦΣ για παράταση διάθεσης στοκ. Η Avene στη Γερμανία στηρίζει τη διάθεση των προϊόντων της από τα Φαρμακεία, ενώ εμείς εδώ παρακαλάμε τις διάφορες εταιρίες του χώρου. Όπως κάθε χρόνο μεγάλες διακρίσεις για ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ-ΠΕΙΦΑΣΥΝ. Ξαφνικό θέμα και ανάκληση σκευασμάτων με βαλσαρτάνη με παγκόσμιο αντίκτυπο! Βγαίνει το ΠΔ που ανοίγει για 2η φορά το δρόμο σε ιδιώτες, για 2η φορά θα προσφύγει ο ΠΦΣ.

Η χώρα καίγεται σε Κορινθία και Αττική! Στο Μάτι θα φτάσουν τους 100 οι νεκροί της τραγωδίας, μεγάλη ανταπόκριση στη βοήθεια των πληγέντων από φορείς και πολίτες, η χώρα θρηνεί αλλά και αγωνίζεται να βοηθήσει και να συμπαρασταθεί!



Αύγουστος 2018: Μετά από χρόνια άσκοπης γραφειοκρατικής ταλαιπωρίας γίνεται μη-υποχρεωτική η προμήθεια ναρκωτικών του Κρατικού μονοπωλείου μετά από αίτημα του ΠΦΣ!  Συνεχίζεται το χάος με τις βαλσαρτάνες. Ανασχηματισμός στην Κυβέρνηση, παραμένουν ακλόνητοι Ξανθός-Πολάκης στο Υγείας. Πολύ κουβέντα για το ποσοστό συνταγογράφησης γενοσήμων: Σύλλογοι ασθενών ζητούν να μπουν θετικά κίνητρα για τους Φ/ούς! Πολύ ψηλά πάλι οι βάσεις για εισαγωγή στις Φαρμακευτικές Σχολές




Σεπτέμβριος 2018:  Ενέδρα θανάτου για 57χρονο φαρμακοποιό στο Νέο Ψυχικό. Χάνονται τα υλικά περιτοναϊκής από τα φαρμακεία με τη συμφωνία ΕΟΠΥΥ-Εταιριών για ειδικό kit υλικών που θα το προμηθεύονται κατευθείαν απ' αυτές. Καμία ευχαριστήρια επιστολή από τον ΕΟΠΥΥ προς τα φαρμακεία για τα 2 χρόνια κάλυψης των αναγκών και τις εκατοντάδες περικοπών που τα συνόδευσαν. Εκδίδεται το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών 2018, αλλά το αντιεμβολιαστικό κίνημα βρίσκει αρωγούς κακώς ενημερωμένους επιστήμονες αλλά και την κρατική τηλεόραση. Αρχίζει η μεγάλη μάχη στην Ευρώπη για την αλλαγή ώρας. Μπλοκάρει το εΔΑΠΥ και εκδίδει γνωματεύσεις κενές! «Επανεκτύπωση από τους γιατρούς να πάρετε» συμφωνεί ΕΟΠΥΥ-ΠΦΣ αλλά 3 μήνες μετά οι έλεγχοι κάνουν περικοπές σε όποιον το ξέχασε. Αρχίζει το άυλο barcode! O Σφήνος φιλάει την δροσερή κοπελίτσα στη διαφήμιση και κάπως έτσι αρχίζει ο καβγάς. Μετά από αντίδραση φορέων (ΠΦΣ-ΦΣΑ-Γραμματεία ισότητας φύλων) η διαφήμιση αποσύρεται.



Οκτώβριος 2018:  Περικοπές Ιουνίου από εΔΑΠΥ γιατί οι εταιρίες δεν έχουν σωστά κουπόνια, χαμός μέχρι να λυθεί και αυτό το θέμα. Εκστρατεία του ΠΦΣ και πολλών Συλλόγων για τον καθολικό αντιγριπικό εμβολιασμό. Με την συνήθη του μεγάλη επιτυχία γίνεται το 18ο Pharma Point στη Θεσσαλονίκη. Καταργείται ο περιορισμός των 3 φαρμάκων ανά συνταγή και τα στοιχήματα στο γκρουπ μας για το μέχρι πού θα φτάσει μια συνταγή δίνουν και παίρνουν (στα 20 σε μία συνταγή φτάσαμε, αλλά μετά από 3 μήνες μέχρι να το συνειδητοποιήσουν οι συνταγογράφοι γιατροί). Εντυπωσιακά αποτελέσματα από την πανελλαδική δράση πρόληψης διαβήτη της ΟΣΦΕ «Αρεταίος», η οποία τραβά το ενδιαφέρον φορέων και Πολιτείας και φέρνει το φαρμακείο πίσω στο προσκήνιο. Αλλαγή συμμετοχής από 10% σε 0% για όποιον πολίτη επιλέγει γενόσημα! Πεθαίνει ο "φαρμακοποιός" του Ρετιρέ, Νίκος Κούρος.



Νοέμβριος 2018: Τόνοι με παράνομα καλλυντικά και φάρμακα κατάσχονται από τις αρχές, διοχετεύονταν και μέσω e-shop. Νέος κανονισμός ΕΟΠΥΥ: μετά την περιτοναϊκή πάνε και οι νεφελοποιητές (μόνο θα νοικιάζονται) - aerochamber (θα εκτελούνται μόνο με άυλο κουπόνι που όμως ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ!!!!). Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Στην ολομέλεια του ΣτΕ παραπέμπεται το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων μετά την αίτηση ακύρωσης του ΠΦΣ. Ενά πάγιο αίτημα των φαρμακοποιών γίνεται πραγματικότητα: δεν είναι πια υποχρεωτικό να κρατάμε ναρκωτικά του Κρατικού μονοπωλίου!! Η Black Friday βρίσκει απάντηση από τα Φαρμακεία. Νομοσχέδιο που αφήνει ελεύθερα τα συμπληρώματα διατροφής στα γυμναστήρια πάει να περάσει το Υπουργείο Αθλητισμού. Παρέμβαση και απόσυρσή του επιτυγχάνει το Υπουργείο Υγείας μετά από σφοδρές διαμαρτυρίες των φαρμακοποιών!



Δεκέμβριος 2018: Δεν θα κοπούν τελικά οι συντάξεις, ανάσα για τους συνταξιούχους! Ο κ. Χατζηδάκης ξαναθυμάται το άνοιγμα του πληθυσμιακού προκαλώντας αντιδράσεις ακόμα και από στελέχη της ΝΔ. Ο ΕΟΦ εκδίδει τις πρώτες οδηγίες για τη χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης σαν ένα αρχικό draft SPC. Oι Γερμανοί φαρμακοποιοί υποκύπτουν στην εκτέλεση συνταγών από ιντερνετικά φαρμακεία κολοσσού της Ολλανδίας και αρκούνται σε αυξήσεις στις αμοιβές υπηρεσίας τους ως αντιστάθμισμα. Πολύ μπερδεμένα rebate βλέπουν να τους κρατούνται οι Φ/οί λόγω των αλλαγών στην αποζημίωση και του πρόστιμου 0,8% για την επιλογή πρωτοτύπων αντί για γενοσήμων, αλλά σύντομα συμψηφίζονται με το μπόνους γενοσήμων (25% του ολικού) που εφαρμόζεται για πρώτη φορά δίνοντας μια ανάσα! Εφαρμόζονται οι νέες ποσότητες αναλωσίμων διαβήτη!



Farmakopoioi