Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

Πώς θα προμηθευτούν οι γονείς το εμβόλιο για τον συγκυτιακό ιό (Synagis)

Πρόκειται για το εμβόλιο synagis, το οποίο ενδείκνυεται για τα παιδιά που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή όσα γεννήθηκαν πρόωρα ή λιποβαρή, όσα είναι κάτω από 2 ετών και έχουν χρειαστεί αγωγή για βρογχοπνευμονική δυσπλασία μέσα στους τελευταίους 6 μήνες, καθώς και τα παιδιά κάτω των 2 ετών και συγγενή καρδιοπάθεια.

Η εμβολιαστική περίοδος έχει ξεκινήσει και θα διαρκέσει έως τον Μάιο του 2019, καθώς αυτή την εποχή είναι σε έξαρση ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV).
Σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ,  η αίτηση για τη χορήγηση του εμβολίου υποβάλλεται από νεογνολόγο, παιδίατρο ή καρδιολόγο στις περιπτώσεις συγγενούς καρδιοπάθειας.


Απαιτείται εκ νέου αίτημα, στην περίπτωση που απαιτούνται επιπλέον φιαλίδια λόγω αλλαγής βάρους. Για πολύδυμα, απαιτείται ξεχωριστό αίτημα για κάθε παιδί (ένα αίτημα για κάθε ΑΜΚΑ). Θα χορηγούνται μέχρι  πέντε δόσεις σύμφωνα με την άδεια κυκλοφορίας του φαρμάκου προκειμένου να πραγματοποιηθούν εντός της εποχής έξαρσης του RSV.
Για την εκτέλεση των συνταγών από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να προσκομίζεται η ηλεκτρονική συνταγή, η γνωμάτευση του γιατρού, φωτοαντίγραφο του βιβλιαρίου υγείας του παιδιού με τις αναγραφόμενες ημερομηνίες κατά τις οποίες πραγματοποιήθηκαν οι προηγούμενες δόσεις και η εγκριτική απόφαση του ΕΟΠΥΥ.
Το φαρμακείο θα χορηγεί κάθε επόμενη δόση 20 ημέρες μετά την προηγούμενη.
Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV)  έχει αναγνωριστεί ως μία από τις πιο κοινές αιτίες σοβαρών λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος στα μικρά παιδιά. Στη χώρα μας η έξαρση του RSV διαρκεί από τον Νοέμβριο μέχρι και τον Μάιο.
Σε παλαιότερη επιδημιολογική μελέτη για την Ελλάδα, ο RSV αναγνωρίστηκε ως το κύριο αίτιο (σε ποσοστό 61,5%) λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού, για την οποία απαιτήθηκε νοσηλεία σε παιδιά ηλικίας μικρότερης του ενός έτους.
onmed.gr