Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019

Άγγιξε τα 100 εκατ. ευρώ η υπέρβαση στα νοσοκομειακά φάρμακα μέσω ΕΟΠΥΥ

Πάνω από το 70% των νοσοκομειακών φαρμάκων (Ν.3816 κατηγορίας 1Α) που διανέμονται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ καλύπτεται από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Σε επιστολή του προέδρου του ΣΦΕΕ (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος) Ολύμπιου Παπαδημητρίου και του προέδρου του PhRMA Innovation Forum Μάκη Παπαταξιάρχη προς τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης & Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, με αίτημα για συνάντηση για το θέμα, σημειώνεται πως 2018 το Κράτος συμμετείχε με σχεδόν μόνο το ένα τρίτο της αξίας τους, με τις επιχειρήσεις του φαρμάκου να δίνουν το υπόλοιπο.

"Σας γνωρίζουμε ότι.....


...... το ύψος των υποχρεωτικών επιστροφών (claw-back/ rebate) που εντέλλονται να καλύψουν οι εταιρείες μέλη μας για τα νοσοκομειακά φάρμακα (Ν.3816 κατηγορίας 1Α) που διανέμονται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, για την περίοδο του α’ εξαμήνου 2018, σύμφωνα με τα σημειώματα που έχουν λάβει, έχουν ξεπεράσει κάθε ιστορικό ελληνικό και πανευρωπαϊκό προηγούμενο, καθόσον αναλογούν πλέον σε ποσοστό άνω του 70% της τιμολογηθείσας αξίας προς τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει δικαιολογημένη οργή στον κλάδο μας, καθόσον είναι πασίδηλα μη βιώσιμο για τις εταιρείες μας το σύστημα που επιβάλλει στα προϊόντα μας να αποζημιώνονται σχεδόν στο ένα τρίτο της τιμολογηθείσας αξίας τους. Πρέπει να τονιστεί μάλιστα πως οι ονομαστικές τιμές πώλησης των φαρμακευτικών προϊόντων καθορίζονται αποκλειστικά από το κράτος με βάση το Μ.Ο. των 3 χαμηλότερων τιμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δηλαδή, για να γίνει απολύτως σαφές, το κράτος καθορίζει την τιμή πώλησης ενός προϊόντος και στη συνέχεια απαιτεί επιστροφή το 71% της αξίας του μέσω του θεσμοθετημένου μηχανισμού υποχρεωτικής απόδοσης clawback και rebate!

Η απαράδεκτη και χωρίς προηγούμενο κατάσταση που διαμορφώνεται δε λαμβάνει υπόψη ότι τα φάρμακα 1Α είναι προϊόντα υψηλής καινοτομίας, εξόχως αποτελεσματικά και δραστικά, αποτέλεσμα μακρόχρονων επιστημονικών ερευνών υψηλότατου κόστους για πολύ σοβαρά και απειλητικά για τη ζωή νοσήματα, με εξαιρετικά οφέλη για τους πάσχοντες και το δημόσιο σύστημα υγείας" τονίζεται στην επιστολή.

Σε πίνακα που παρατίθεται φαίνεται τόσο η αυξανόμενη συμμετοχή από τις φαρμακευτικές, όσο και η συνεχής υπέρβαση έναντι του προϋπολογισμού:

Διαβάστε περισσότερα εδώ