Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

Τροπολογία της κυβέρνησης φέρνει αυξήσεις τιμών στα φάρμακα έως και 10% στο προσεχές δελτίο τιμών - Αντιδράσεις από τη ΝΔ

Αλλαγές στο σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων, που θα οδηγήσει σε ανατίμηση χιλιάδων σκευασμάτων, προωθεί η κυβέρνηση.

Η σχετική τροπολογία, που κατατέθηκε στην Βουλή, προβλέπει πως οι τιμές των μη γενόσημων θα υπολογίζονται με βάση τις δύο φθηνότερες χώρες της ευρωζώνης, αντί για τις τρεις φθηνότερες χώρες της ευρύτερης Ευρωπαϊκής Ένωσης που χρησιμοποιούνται σήμερα ως σημείο αναφοράς.

Η τροπολογία προβλέπει πως η τιμή ενός φαρμάκου θα αυξάνεται έως 10% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο Δελτίο Τιμών, εφόσον είναι χαμηλότερη από την κατώτατη τιμή στην ευρωζώνη και έως αυτό το πλαφόν.

Στον αντίποδα, εάν η τιμή ενός φαρμάκου στην Ελλάδα είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο των δύο φθηνότερων χωρών στην ευρωζώνη θα δρομολογείται μείωση του κόστους του έως 10%.

Στην πράξη ωστόσο αυτό σημαίνει πως....


..... αναμένονται περισσότερες αυξήσεις παρά μειώσεις, καθώς στα περισσότερα μέλη του ευρώ το αγοραίο κόστος των σκευασμάτων είναι υψηλότερο.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ακόμα πως το νέο σύστημα θα δημιουργήσει πιο σταθερό πλαίσιο, καθώς οι τιμολογήσεις δεν θα επηρεάζονται από τις ευμετάβλητες συναλλαγματικές διαφορές, και συνάμα θα αποτραπεί η απόσυρση εταιρειών φαρμάκου που θεωρούν ασύμφορη την ελληνική αγορά.

Έως τώρα δεν είναι σαφές ποια φάρμακα θα ανατιμηθούν και σε ποια θα υπάρξουν μειώσεις, ειδικά σε ό,τι αφορά φάρμακα ευρείας κατανάλωσης ή για την αντιμετώπιση σοβαρών παθήσεων.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός εκτίμησε πως το μέτρο θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο και θα επηρεάσει περίπου ισάριθμα φάρμακα προς τα πάνω και προς τα κάτω.

Η κίνηση της Ελλάδας πάντως αναμένεται να οδηγήσει σε αυξήσεις των τιμών σε άλλες χώρες, στο εξωτερικό, όπου η Ελλάδα λειτουργεί σήμερα ως σημείο αναφοράς.

Βολές της αντιπολίτευσης


Για μεγάλο δώρο στις πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες κάνει λόγο η ΝΔ επισημαίνοντας πως το μόνο που βρήκε να πει ο υπουργός Υγείας είναι ότι κάποιες από τις πολυεθνικές απείλησαν ότι θα αποσύρουν τα φάρμακά τους από την Ελλάδα λόγω των χαμηλών τιμών.

«Με απλά λόγια ο κ. Ξανθός παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση νομοθετεί αυτό το δώρο εκβιαζόμενη», καταλήγει η ΝΔ.

«Το να υπάρχουν πολιτικές επιλογές που διασφαλίζουν την πρόσβαση των ασθενών στα ακριβά φάρμακα, όπως οι καρκινοπαθείς είναι δωράκι στην φαρμακοβιομηχανίες;» διερωτήθηκε ειρωνικά ο κ. Ξανθός, υποστηρίζοντας πως το πλαίσιο θα καταστήσει πιο αποτελεσματική την τιμολόγηση.

Ο βουλευτής Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι επί υπουργίας του, όταν θεσμοθέτησαν τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών, τους ζήτησε η Ομοσπονδία Φαρμακοβιομηχανιών αυτό ακριβώς που κάνει σήμερα η κυβέρνηση.

Οι εταιρείες, δήλωσε ο κ. Λοβέρδος, υποστήριζαν τότε πως τα χρήματα θα επέστρεφαν μέσω των μηχανισμών ανάκτησης χρημάτων. Ωστόσο ο ίδιος δεν το δέχθηκε γιατί του φάνηκε ύποπτο.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/health/article/398595/auxiseis-timon-se-hiliades-farmaka-fernei-tropologia-tis-kuvernisis/#ixzz5hTPXbLJ6


Απάντηση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού στην ανακοίνωση της ΝΔ για δήθεν... δώρο του ΣΥΡΙΖΑ στις πολυεθνικές


Γραφείο Τύπου Υπουργείου Υγείας

Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 6 Μαρτίου 2019

Για «ανεύθυνη, δημαγωγική και λαϊκίστικη στάση της αντιπολίτευσης» έκανε λόγο από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός απαντώντας στην ανακοίνωση της ΝΔ για δήθεν « δώρο του ΣΥΡΙΖΑ στις πολυεθνικές (…) (επειδή) ο σημερινός νόμος θα αυξήσει τις τιμές των φαρμάκων παγκοσμίως και άρα οι πολυεθνικές εταιρείες θα κερδίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ».

Ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι με τη συγκεκριμένη τροπολογία:

α) Από τους 5.503 ενεργούς κωδικούς φαρμάκων στην εξωνοσοκομειακή δαπάνη, αυξάνεται η τιμή σε 2.061 φάρμακα, μειώνεται σε 2.014 και μένει ίδια σε 1.428. Επομένως το ισοζύγιο είναι ισοσκελισμένο και άρα δεν τίθεται θέμα μονομερούς αύξησης τιμών. Η Ελλάδα ως χώρα αναφοράς θα επηρεάσει και θετικά αλλά και αρνητικά τη διαμόρφωση των διεθνών τιμών.

β) Οι τιμές στα ακριβά φάρμακα κατά κύριο λόγο μειώνονται

γ)Οι αυξήσεις αφορούν κυρίως φθηνά φάρμακα. Αυτό σημαίνει ότι διασφαλίζεται η παρουσία παλιών και αξιόπιστων φαρμάκων στη χώρα μας αφού αντιμετωπίζεται ο κίνδυνος απόσυρσης και αντικατάστασής τους με άλλα ακριβότερα ενώ ταυτόχρονα μειώνονται και οι παράλληλες εξαγωγές.

Σε κάθε περίπτωση το κρίσιμο ζήτημα είναι η διαπραγμάτευση των τιμών αποζημίωσης των φαρμάκων και αυτό για πρώτη φορά υλοποιείται στη χώρα.

«Έχουμε δώσει δείγματα γραφής. Δημιουργείται νέο τοπίο στον τομέα του φαρμάκου στην Ελλάδα και το ξέρουν οι πάντες αυτό. Υπάρχει ηθικοποίηση. Η διαδικασία τιμολόγησης από τον ΕΟΦ είναι απολύτως διαφανής και δεν έχει πει κουβέντα κανένας όλα αυτά τα χρόνια. Και δεν έχει αμφισβητηθεί ότι ο διάλογος είναι θεσμικός και γίνεται πάνω στο τραπέζι. Και ότι υπάρχουν εργαλεία θεσμικού διαλόγου. Για πρώτη φορά δεν γίνονται διαβουλεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες. Και να σας πω και κάτι; Εμείς δεν έχουμε συμβούλους που ήξερε όλος ο κόσμος ότι είχαν σχέση με τη βιομηχανία. Για να τελειώσουμε και με τα “δωράκια”» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός.