Σάββατο 2 Μαρτίου 2019

Νέο πιλοτικό πρόγραμμα υπηρεσιών σε βρετανικά φαρμακεία

Ο βρετανικός μη-κερδοσκοπικός σύλλογος φαρμακοποιών PDA (Pharmacists Defence Association) θα ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα σε 10 κοινοτικά φαρμακεία που θα προσφέρουν τέσσερις συγκεκριμένες υπηρεσίες:




  • ορθή διαχείριση της αντιβιοτικής αγωγής (για την καταπολέμηση της βακτηριακής ανθεκτικότητας)
  • παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης
  • ανίχνευση ενδεχόμενης κολπικής μαρμαρυγής
  • εκπαίδευση στις αναπνευστικές συσκευές για το άσθμα.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου του PDA, Mark Koziol, στο συνέδριο Sigma στο Ομάν, τουλάχιστον δύο φαρμακεία θα λειτουργήσουν σαν «κλινικές» φαρμάκου, όπου οι ασθενείς θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τη φαρμακευτική τους αγωγή και θα εξετάζεται το ενδεχόμενο αλλαγής της ή περιορισμού της.




Ο Mark Koziol διευκρίνισε ότι ο PDA συνεργάζεται με ένα τοπικό πανεπιστήμιο για την πρόσληψη ενός ερευνητικού συνεργάτη που θα ηγηθεί του προγράμματος.

Παράλληλα σχολίασε ότι η επιτυχία αυτού του μοντέλου εξαρτάται από την αλλαγή της αντίληψης του κοινού.

Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω μιας διαφημιστικής καμπάνιας που θα περνάει το μήνυμα στους ασθενείς ότι οι φαρμακοποιοί είναι οι καταλληλότεροι άνθρωποι για να συζητήσουν για τη φαρμακευτική τους αγωγή.

Κατέληξε δε ότι «υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία για τους φαρμακοποιούς και είναι καιρός να το πάρουμε σοβαρά. Χρειαζόμαστε case studies, εμπλοκή των ΜΜΕ και χρηματοδότηση».

www.farmakeutikoskosmos.gr