Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019

Aναβαθμίζουμε το κύρος μας ξεπερνώντας τις υποσχέσεις μας και τις προσδοκίες των επισκεπτών μας στα φαρμακεία

Στράτος Καρλατήρας, πρόεδρος ΦΣ Εύβοιας στο DailyPharmaNews, συνέντευξη στον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Συνάντησα τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Εύβοιας κ. Στράτο Καρλατήρα λίγο καιρό πριν, σε μία εκδήλωση που διοργάνωσε στη Χαλκίδα με την Professional Team για τα μέλη του Συλλόγου με μεγάλη συμμετοχή, διαπιστώνοντας ιδίοις όμμασι πόσο σημαντικό στοιχείο ανάπτυξης είναι πέρα από τις ευκολίες που έχει κανείς στη διάθεσή του, η διάθεσή του να κινηθεί, να οργανώσει, να συμμετέχει.

Τίποτε στη ζωή δεν είναι τυχαίο. Και προφανώς ούτε το γεγονός ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα του προγράμματος «Αρεταίος» για την έγκαιρη διάγνωση ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη, δύο φαρμακοποιοί από τον συγκεκριμένο Σύλλογο ήταν μεταξύ των έξι πρώτων με τα περισσότερα ερωτηματολόγια απ΄ όλη την Ελλάδα.

Ο κ. Καρλατήρας μίλησε στο DailyPharmaNews για τον Σύλλογο, τα προβλήματα που υπάρχουν, τις προσπάθειες που γίνονται για την επίλυσή τους, το ζήτημα της επιμόρφωσης των φαρμακοποιών – μελών του Συλλόγου κάνοντας ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις και βγάζοντας… ειδήσεις.


 

Πόσα φαρμακεία μέλη έχετε στο Σύλλογό σας;

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ευβοίας εκτός από το νησί της  Εύβοιας περιλαμβάνει την Σκύρο και μία περιοχή από τη Βοιωτία (Δροσιά, Βαθύ Αυλίδος, Φάρος, Παντείχι, Λουκίσια). Η δυναμικότητα του συλλόγου είναι  177 φαρμακεία με 206 φαρμακοποιούς (υπάρχουν πολλά συστεγασμένα φαρμακεία).
 
Πόσο σημαντική είναι για έναν μικρότερο σχετικά Φαρμακευτικό Σύλλογο της περιφέρειας η πραγματοποίηση επιμορφωτικών εκδηλώσεων; Ποια τα θέματα που συνήθως επιλέγετε;

Το φαρμακείο αναντίρρητα αποτελεί σήμερα τον πρώτο σταθμό υπεύθυνης και αποτελεσματικής φροντίδας και προστασίας της υγείας του πληθυσμού. Σε ένα ιδιαίτερα μεταβαλλόμενο και ανταγωνιστικό περιβάλλον, η εξελικτική ικανότητα του φαρμακείου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη βιωσιμότητά του. Η εντατική και εκτατική πρόοδός του είναι στενά συνυφασμένη τόσο με την εγγενή αξία του φαρμακείου όσο και με την ανάπτυξη του ίδιου του φαρμακοποιού.

Πέρα από τη δημιουργία και τη βελτίωση αναγνωρίσιμων και ευεργετικών προϊόντων και υπηρεσιών για ένα ευρύ κοινό, αναγκαία συνθήκη παραμένει λοιπόν και η συνεχής επιστημονική και προσωπική βελτίωση του ίδιου του φαρμακοποιού. Η υιοθέτηση καινοτόμων μεθόδων, εργαλείων και υπηρεσιών διευρύνει τους τρόπους προσέγγισης της καθημερινής μας πρακτικής, προσφέρει την απαραίτητη ευελιξία για την προσαρμογή μας στην αδιάκοπα μεταβαλλόμενη αγορά και ενισχύει το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα, στο βαθμό που μας καθιερώνει στη συλλογική συνείδηση ως πάροχο λύσεων. Τόσο η συνεχής βελτίωση της προσφοράς μας στην αποδοτικότερη φροντίδα υγείας, μέσα από την εξέλιξη του πυρήνα της δουλειάς μας, όσο και η ικανότητα καθοδήγησης της εκπλήρωσης αναγκών ευεξίας και ομορφιάς μέσα από το κανάλι του φαρμακείου είναι ανάλογες της δυσκολίας υποκατάστασής μας και γι' αυτό αποτελούν αναγκαία συνθήκη ανάπτυξής μας και αναπόσπαστο τμήμα του σαφή επαναπροσδιορισμού της θέσης μας στο μέλλον - ως προϊόντος στρατηγικού σχεδιασμού περισσότερο, παρά ενστικτώδους άσκησης προνοητικότητας.

Με άλλα λόγια, θα πρέπει καθημερινά να υπέρ-αποδίδουμε σε επιστημονική εξυπηρέτηση, προσφέροντας τις αμεσότερες, ευκολότερες, εφικτές, αξιόπιστες, σίγουρες, αποτελεσματικές και τελευταίας τεχνολογίας λύσεις, να ξεπερνάμε τις υποσχέσεις μας και τις προσδοκίες των επισκεπτών μας.

Ως Σύλλογος δηλώνουμε απερίφραστα την ικανοποίησή μας για το μεράκι και τη συνεχή προθυμία των συναδέλφων τόσο για επιστημονική καλλιέργεια και εφαρμογή της καινοτομίας στην καθημερινή τους πράξη, όσο και για περαιτέρω εξειδίκευση προκειμένου να προσφέρουν αποτελεσματικότερα και γι’ αυτό ακριβώς διοργανώνουμε τουλάχιστον 4-5 επιμορφωτικές εκδηλώσεις σε ετήσια βάση και με θεματολογία σε αυτόν ακριβώς τον άξονα.

Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζετε;

Τα προβλήματα μας είναι προβλήματα που έχουν όλοι οι Σύλλογοι. Βασικό πρόβλημά μας είναι το ωράριο. Ένα ωράριο κοινό για όλους, χωρίς να ξεχωρίζει μικρά και μεγάλα φαρμακεία θα βοηθούσε ώστε να προχωρήσουμε όλοι στην επόμενη μέρα. Το διευρυμένο ωράριο έχει ως αποτέλεσμα  τα φαρμακεία των κεντρικών δρόμων να «τρώνε» μερίδιο αγοράς από τα μικρά και περιφερειακά, δημιουργώντας φαρμακεία δύο ταχυτήτων. Δυστυχώς έτσι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε ενωμένοι.  Σήμερα περίπου το 60% των φαρμακείων μας είναι σε  κεντρικούς δρόμους και το υπόλοιπο 40% είναι μικρότερα φαρμακεία της γειτονιάς.
 
Η κρίση έφερε κλείσιμο φαρμακείων;

Στην Εύβοια τα χρόνια της κρίσης έχουν κλείσει εφτά  φαρμακεία. Δεν έφταιγε μόνο το θέμα του ωραρίου. Βασικό πρόβλημα ήταν τα ληξιπρόθεσμα χρέη που άργησαν  αρκετά χρόνια να μπουν σε μία σειρά και δυστυχώς αυτά τα φαρμακεία πνίγηκαν στα χρέη.
 
Στην περιοχή της Κύμης (Κεντρική Εύβοια), έξι φαρμακεία δεν έχουν πληρωθεί τα ληξιπρόθεσμα χρέη  του 2012 στον Οίκου Ναύτου με τα τρία από αυτά να έχουν λαμβάνειν πολύ μεγάλα ποσά. Συνεχίζουν να λειτουργούν αλλά τα ποσά παραμένουν, έχουν χαθεί οι συνταγές, έχουν χαθεί τα τιμολόγια και κανείς δεν μας απαντά. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ευβοίας κινήθηκε νομικά  και κατήγγειλε  τον ΕΟΠΥΥ  και τώρα περιμένουμε την απόφαση από το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά για να δούμε τι μέλλει γενέσθαι.  Υπολογίζουμε ότι η απόφαση θα βγει φέτος.
 
Τι γίνεται με το πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων;

Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα των ελλείψεων και στα φαρμακεία του ΦΣ Εύβοιας συμβαίνει ό,τι  και πανελλαδικά. Γινόμαστε επαίτες των εταιρειών. Ο κατάλογος είναι τεράστιος. Φάρμακα καθημερινά συχνής χρήσης για διαβήτη, αρτηριακή πίεση, χοληστερίνη αλλά και πιο σπάνια για πιο σοβαρές παθήσεις παρουσιάζουν μεγάλες ελλείψεις με αποτέλεσμα να μην είμαστε σε θέση να καλύψουμε τους ασθενείς μας, οι οποίοι ψάχνουν απεγνωσμένα τα φάρμακα τους, για να καλύψουν τις ανάγκες τους.
 
Πολύ κουβέντα έχει γίνει τους τελευταίους μήνες για το θέμα των συστεγάσεων; Ποια είναι η άποψή σας;

Σε ό,τι αφορά τα συστεγασμένα φαρμακεία ανέρχονται περίπου στα 30 στο ΦΣ Εύβοιας. Τα περισσότερα από αυτά, το 90% των περιπτώσεων συστεγάσεων αφορούν συστεγάσεις γονέων με τα παιδιά τους. Ένα 10% αφορούν φαρμακοποιούς που αποφάσισαν να ενώσουν τους δρόμους τους και να προχωρήσουν μαζί.
 
Οι συστεγάσεις διαφορετικών φαρμακοποιών, όπου εκεί είναι και η ουσία είναι αυτό που πρέπει να κοιτάξουμε και εμείς ως Σύλλογοι και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Δυστυχώς είναι μικρός ο αριθμός. Δεν ξέρω το μοντέλο σε σχέση με τις φορολογίες που βάζει το κράτος εάν μπορεί πραγματικά να ανοίξει το δρόμο σε όσους θα ήθελαν να περπατήσουν σε αυτόν το δρόμο.
  
Ένα άλλο ζήτημα για το οποίο είχε γίνει πολύ κουβέντα είναι ο τρόπος λειτουργίας των κοινωνικών φαρμακείων και των παιχνιδιών που παίζονται σε βάρος τόσο των φαρμακοποιών όσο και της ασφάλειας των πολιτών. Τι πιστεύετε ότι θα έπρεπε να γίνει;   

Τα κοινωνικά φαρμακεία εμφανίστηκαν την περίοδο της κρίσης στη Ελλάδα. Η μη ύπαρξη θεσμοθετημένου και σαφούς νομικού πλαισίου για τη λειτουργία τους δημιούργησε προβλήματα με την ανεξέλεγκτη  παρουσία τους. ΜΚΟ, Δήμοι, Επιμελητήρια …μέχρι και κόμματα διεκδικήσανε τη δημιουργία ενός κοινωνικού φαρμακείου. Κοινοτικά κονδύλια, προσλήψεις φαρμακοποιών, δωρεές φαρμάκων από φαρμακευτικές εταιρίες, φέρνουν στο προσκήνιο μεγάλο προβληματισμό στο χώρο των φαρμακοποιών. Η επιλογή των ασθενών, οι μηδενικοί έλεγχοι, η απώλεια ασθενών από τα φυσικά φαρμακεία προβληματίζουν.
 
Βέβαια αυτό ξεκινάει και από  δική μας ευθύνη. Δυστυχώς  αφήσαμε περιθώριο να αναπτυχθούν άλλες δομές που να δίνουν το φάρμακο, απουσία  ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ. Οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι θα έπρεπε να ήταν παρόντες.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ευβοίας από την πλευρά του έκανε ό,τι μπορούσε και δεν άφησε περιθώρια να αναπτυχθούν τέτοιες δομές. Σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, τον Ιατρικό Σύλλογο Ευβοίας και το παράρτημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού  λειτουργεί το Κοινωνικό Ιατρικό Φαρμακείο (ΚΙΦ) εδώ και εφτά χρόνια.
 
Για όσους πιστεύουν ότι η χώρα έχει βγει από την κρίση θεωρώ ότι ζουν αλλού και όχι στην Ελλάδα. Αλήθεια έχουν δει γύρω τους ανθρώπους να ψάχνουν για τροφή στα σκουπίδια; Έχουν δει συμπολίτες μας να κοιμούνται στα πάρκα και στα αυτοκίνητα; Στα συσσίτια έχουν πάει; Στις τράπεζες ενδυμάτων; Μάλλον όχι. Σαν επιστήμονες φαρμακοποιοί και σαν πολίτες της χώρας αυτής δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που ζουν χωρίς τα απαραίτητα. θέλουμε να τους προστατεύσουμε.

Ο ΦΣ Ευβοίας συνεχίζει να έχει το κοινωνικό ιατρείο - φαρμακείο της Χαλκίδας και της Ιστιαίας προσπαθώντας να με συχνούς ελέγχους, να έχει ως ασθενείς μόνο συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.
 
Εκτός από τα πρωτότυπα φάρμακα  που δεν έχουν γενόσημα κι οι συμμετοχές τους είναι μεγάλες, τα ΜΥΣΥΦΑ (αντιπυρετικά, αντιβηχικά, αντιφλεγμονώδη, κρέμες, κολλύρια), τα γάλατα και οι παιδικές τροφές, βρεφικά είδη είναι κάποια από τα προϊόντα που δεν καλύπτονται από τον Ν.4368 και είναι καθημερινή ανάγκη των ασθενών. Εξετάσεις που δεν γίνονται στα νοσοκομεία μας ή στα Κ.Υ, τις καλύπτει ένα μεγάλο δίκτυο συνεργαζόμενων ιατρών.

Τι πιστεύετε ότι χρειάζεται να γίνει ώστε το μέλλον του φαρμακείου να είναι αυτό που του αξίζει;

Η εποχή των ριζικών αλλαγών στο λιανεμπόριο που εγκαινιάσθηκε διαδικτυακά και στη χώρα μας και η επανάσταση στον τρόπο που ψωνίζουμε αγγίζει πλέον αισθητά και τα μερίδια αγοράς των φυσικών φαρμακείων. Η αναγνώριση του ήδη διαμορφωμένου νέου περιβάλλοντος και η επίγνωση των νέων ρευστών, εικονικών ορίων και τεχνολογιών, είναι απαραίτητες για την στρατηγική προσαρμογή και την επιλογή των βέλτιστων διορθωτικών κινήσεων που απαιτούνται για να διατηρήσουμε την ηγετική θέση ή και την αποκλειστικότητα στην αποτελεσματική φροντίδα των πελατών μας.

Η νέα κουλτούρα της θετικής εμπειρίας των καταναλωτών και της αντιληπτής λειτουργικής, κοινωνικής και ψυχολογικής αξίας που απορρέει από τη χρήση των προϊόντων και των υπηρεσιών μας, καθιστά αδήριτη ανάγκη τον ασθενοκεντρικό και πελατοκεντρικό μας προσανατολισμό, καθώς και την ανάπτυξη και καλλιέργεια αντίστοιχων κατάλληλων δεξιοτήτων μέσα από τη συνεχή επιμόρφωση και εκπαίδευση.

Πιστεύω δεν ακράδαντα πως η μοναδικότητα αυτής της προσλαμβανόμενης αξίας, των «δια χειρός» φαρμακοποιού παρεχόμενων υπηρεσιών είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα που νομοτελειακά θα οδηγήσει στην αναγνώριση και αποζημίωσή τους, όπως έχει καθιερωθεί και σε πολλά άλλα κράτη.

Άλλωστε ο άψογος επαγγελματισμός, το ανθρώπινο πρόσωπο και η υπέρβαση των προσδοκιών των επισκεπτών μας, αυξάνουν εκθετικά τη δυσκολία υποκατάστασής μας και εφόσον αμειβόμαστε ανάλογα με την προσφορά μας, εξασφαλίζουν το μέλλον μας στην αγορά. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Εύνοιας, επιδεικνύοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στα μέλη του, επενδύει συνεχώς στην επιμόρφωσή τους, προκειμένου να εξοπλιστούν με τα απαραίτητα εφόδια για να ανταποκριθούν στο ρόλο του παρόχου ασφαλών λύσεων στα ζητήματα υγείας και ευεξίας.

Όραμα των συλλόγων μας πρέπει να είναι ο φωτεινός σταυρός του φαρμακείου μας να καταστεί το θετικό πρόσημο στη ζωή όσων φροντίζουμε και μας επισκέπτονται καθημερινά!
 
Είχατε επιτυχίες ως Φαρμακευτικός Σύλλογος στο πρόγραμμα «Αρεταίος». Τι σημαίνει αυτό για εσάς;

Δύο φαρμακοποιοί μέλη του Συλλόγου βρέθηκαν στην πρώτη εξάδα των φαρμακοποιών που συμπλήρωσαν τα περισσότερα ερωτηματολόγια στο πρόγραμμα Αρεταίος. Ο  Φαρμακευτικός Σύλλογος Εύβοιας συμμετέχει πάντα σε προγράμματα που δίνουν ευκαιρία στον φαρμακοποιό να βελτιώσει ακόμη περισσότερο τις παρεχόμενες προς τον πολίτη υπηρεσίες. Έτσι και στον Αρεταίο συμμετείχε μέσω του τοπικού συνεταιρισμού ένας μεγάλος αριθμός φαρμακοποιών μελών του Συλλόγου εκ των οποίων το ένα δεύτερο και το άλλο έκτο σε όλη την Ελλάδα. Τα μέλη του Συλλόγου που συμμετείχαν βοήθησαν πάρα πολύ σε αυτό το πολύ σπουδαίο πρόγραμμα που δυστυχώς έδειξε ότι στην ελληνική κοινωνία ότι ο διαβητολογικός έλεγχος δεν γίνεται συστηματικά με αποτέλεσμα κάποιος που έχει διαβήτη να το ανακαλύψει εντελώς τυχαία σε κάποια εξέταση αίματος καθώς δεν υπάρχει ουσιαστικά πρόληψη. 

πηγή: dailypharmanews