Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019

Παραλογισμός με τα ΦΥΚ: Ζητούν να βάλουν πλάτη ΜΟΝΟ οι φαρμακοποιοί! (video)

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για την διάθεση των Φαρμάκων Ειδικών Παθήσεων, κάτι που αποτελούσε άλλωστε και σημαία της νέας κυβέρνησης, ότι θα δοθεί «επιτέλους τέλος στις ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ», όπως χαρακτηριστικά έλεγαν.

Το πρόβλημα με τα ΦΕΠ ξεκινάει αρχικά από την... ονομασία τους. Η σωστή ονομασία είναι ΦΕΠ, Φάρμακα Ειδικών Παθήσεων (και όχι ΦΥΚ, δηλαδή Φάρμακα Υψηλού Κόστους), διότι τα φάρμακα δεν διαχωρίζονται βάσει της τιμής τους αλλά βάση της θεραπευτικής αξίας και κατηγορίας τους.

Η διάθεσή τους λοιπόν μέσω ιδιωτικών φαρμακείων μάλλον θα καθυστερήσει αρκετά, διότι στην πρόσφατη συνάντηση ΠΦΣ - Υπουργού Υγείας ζητήθηκε από τον Υπουργό κ. Κικίλια οι φαρμακοποιοί να τα διαθέτουμε βάζοντας.... πλάτη! Δηλαδή ο ΕΟΠΥΥ να πληρώνει μόνο στις εταιρείες μια δαπάνη της τάξεως του 1δις ευρώ (σχεδόν η μισή φαρμακευτική δαπάνη) και οι φαρμακοποιοί να μην εισπράττουν ούτε ένα ευρώ από τη διακίνηση αυτή! Πλάτη γιατί να μην βάλουν και οι εταιρείες οι οποίες καρπώνονται κανονικά τα κέρδη τους;

Διαβάστε την τοποθέτηση του συναδέλφου Βαρδιάμπαση Κωνσταντίνου, προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου:


Τα φάρμακα ειδικών παθήσεων που διατίθενται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ κοστίζουν σχεδόν τη μισή εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, την οποία πληρώνουν όλοι οι Έλληνες πολίτες. Είναι «δωρεάν» ?

Οι φαρμακοποιοί του ΕΟΠΥΥ, το διοικητικό και υγειονομικό προσωπικό, εργάζονται με μισθοδοσία, ασφαλιστικές εισφορές κλπ. Είναι «δωρεάν» η εργασία τους?

Τα κτήρια στα οποία στεγάζονται τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ πληρώνουν ενοίκιο, ρεύμα, νερό, έπιπλα, ψυγεία κλπ. Είναι «δωρεάν»?

Οι εταιρείες κούριερ που μεταφέρουν τα φάρμακα από τα κεντρικά φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ στα περιφερειακά, αμείβονται βάσει σύμβασης με τον οργανισμό. Είναι «δωρεάν» ?

Οι βιομηχανίες που εισπράττουν το 100% της καθαρής αποζημιούμενης τιμής των φαρμάκων αυτών, εξοφλούνται από τον προϋπολογισμό του οργανισμού. Είναι «δωρεάν»?

Αντί να ασχοληθούμε με το ουσιαστικό πρόβλημα της φαρμακοθεραπείας, και το πώς θα μπορέσουμε όλοι να συμβάλλουμε στη βελτιστοποίηση των προσδοκώμενων αποτελεσμάτων, δεν είναι κρίμα που πρέπει να επιχειρηματολογήσουμε κιόλας γιατί δεν είναι λογικό να ζητάει ο υπουργός τα ιδιωτικά φαρμακεία, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΑ, να είναι εκείνα στα οποία ο φαρμακοποιός θα πρέπει να εργαστεί ΔΩΡΕΑΝ , χωρίς καμία απολύτως αποζημίωση, από τον προϋπολογισμό του οργανισμού?

Να κάνουμε κοινωνικό έργο? Μαζί! Όλοι μαζί όμως, ε?

Πιλοτικό πρόγραμμα? Κι αν ναι, με τι στόχευση, χρονοδιάγραμμα, νομοθετικό πλαίσιο, αναμενόμενα αποτελέσματα, προβλέψεις προϋπολογισμών ?

ΥΓ : Δείτε παρακάτω μερικές από τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ για τα φαρμακεία του την τελευταία μόνο εβδομάδα :

Μυοκτονία και απεντόμωση αποθήκης : https://diavgeia.gov.gr/…/%CE%A9%CE%920%CE%9E%CE%9F%CE%9E7%…

Προμήθεια επίπλων για το νέο φαρμακείο στην Αλεξάνδρας (2.678 ε)

https://diavgeia.gov.gr/…/%CE%A9%CE%936%CE%94%CE%9F%CE%9E7%…

Προμήθεια επίπλων στο φαρμακείο Αγ.Νικολάου (7.751 ε)

https://diavgeia.gov.gr/…/%CE%A992%CE%91%CE%9F%CE%9E7%CE%9C…

Προμήθεια ειδών υγιεινής για το νέο φαρμακείο την Αλεξάνδρας (2.548 ε)

https://diavgeia.gov.gr/…/%CE%A9%CE%A0%CE%97%CE%A5%CE%9F%CE…

Μηχανογραφικό υλικό και ανταλλακτικά ψυγείου στο φαρμακείο Αρκαδίας

https://diavgeia.gov.gr/…/6%CE%A5%CE%97%CE%98%CE%9F%CE%9E7%…

Μισθώματα κτηρίων ΠΕ.ΔΙ ΕΟΠΥΥ Φωκίδας

https://diavgeia.gov.gr/…/%CE%A9%CE%958%CE%95%CE%9F%CE%9E7%…


Σημαντική παρέμβαση επί του θέματος έγινε στην πρωινή εκπομπή του ΟΡΕΝ Ώρα Ελλάδος 7 με τους δημοσιογράφους Άκη Παυλόπουλο και Γιάννη Σαραντάκο. Τους φαρμακοποιούς εκπροσώπησε ο Γιάννης Δαγρές:

Δείτε το βίντεο:


Farmakopoioi